Annonce
Debat

Debat: Digitale sundhedstilbud kan ikke erstatte den lokale læge og det lokale apotek

Debat: Videokonsultation hos lægen og online-køb af medicin. Digitaliseringen inden for sundhedssektoren har for alvor taget fart og er et godt supplement til fysiske besøg hos lægen og på apoteket. Men de digitale tilbud kan ikke erstatte muligheden for at møde op fysisk.

For det er ikke alle sygdomme og problemer, lægen kan løse ved en digital konsultation. Samtidig kan det for nogle borgere skabe utryghed, når den digitale konsultation erstatter den fysiske, fordi ansvaret for egen sundhed og sygdomsforløb i højere grad pålægges borgeren.

Steffen Damsgaard. Pressefoto
Apoteker Jesper Gulev Larsen, formand for Danmarks Apotekerforening.

Og det er ikke al medicin, man kan vente på at få sendt. Et fysisk apotek er nødvendigt - blandt andet når man har akut brug for medicin, og når man skal bruge grundig og personlig rådgivning om medicinen. Et lokalt apotek, hvor man kan møde op, er også en nødvendighed for, at borgerne kan få en grundig demonstration af inhalationsmedicin, en medicinsamtale eller blive vaccineret mod influenza. Og så kan den personlige dialog stadig noget, som ikke kan klares over nettet.

Desuden er ikke alle fortrolige med den nye teknologi og kan benytte de nye muligheder. Ifølge Digitaliseringsstyrelsen er næsten 350.000 borgere fritaget for digital post fra det offentlige. Det gælder overvejende den ældre del af befolkningen, og ældre er der som bekendt flere af på landet. Tilmed er der fortsat steder i landet, særligt i landdistrikterne, hvor stabilt og hurtigt bredbånd er en mangelvare, hvilket umuliggør optimal anvendelse af de digitale sundhedsløsninger.

Det er altså især vores medborgere i landdistrikterne, vi lader i stikken, hvis de digitale sundhedstilbud bliver på bekostning af den gode tilgængelighed til den lokale læge og det fysiske apotek. Derfor skal vi fortsat sikre gode betingelser for, at apotek, læge og de øvrige sundhedstilbud kan eksistere - også i landdistrikterne. Ellers risikerer vi, at ulighed i sundhed blandt danskerne bliver et stadig større problem.

Dermed har vi ikke sagt, at vi ikke skal byde ny teknologi velkommen. Digitaliseringen har mange fordele. Under corona-nedlukningen lærte vi, at flere lægekontakter kan klares via skærmen, og apotekerne har oplevet en stigning i online-handlen med medicin. Desuden har apotekerne lanceret en ny app, hvor man blandt andet kan få overblik over sin medicin og se, hvor den er på lager. Det er eksempler på, hvor ny teknologi og det fysiske besøg supplerer hinanden.

Et fysisk apotek er nødvendigt.

Fra debatindlægget

Problemet opstår, når det fysiske tilbud erstattes af det digitale, og der ikke stilles alternativer til rådighed. En bekymring, der er særlig nærværende hos borgerne i landdistrikterne, der efter årtiers centraliseringsreformer skal se langt efter nærmeste sundhedstilbud. De digitale sundhedsløsninger er og må fremover kun være et supplement til det fysiske sundhedsvæsen.

Forsiden netop nu
Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Dyrby holde fri et par dage efter anklager

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Indland

To ud af tre kommuner når coronagrænse og anbefales tiltag

Udland

EU-Kommissionen opfordrer til hurtigt at give boostervacciner

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Danmark

Overblik: 12 boligområder er på liste over parallelsamfund - fire er blevet fjernet

Erhverv

Næsten hver anden solgte bil i november var grøn

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer