Annonce
Danmark

Debat: Digital vold rammer og lammer vores demokrati

Debat: Dansk Journalistforbund vil have en national handlingsplan for sikkerhed på nettet. Kun på den måde fremtidssikres ytringsfriheden og den frie, uafhængige presse.

Tine Johansen, formand, Dansk Journalistforbund - Medier & kommunikation
Allan Boye Thulstrup, næstformand, Dansk Journalistforbund - Medier & kommunikation

Ingen kan vide sig sikker på nettet. Her er vold, trusler og chikane i et omfang, hvor vi for længst ville have tilkaldt både politi og krisepsykologer i den fysiske verden.

Her er dødstrusler, skældsord, seksuelle billeder og totalt grænseoverskridende kommentarer desværre en del af hverdagen for de danskere, der enten professionelt eller privat kommunikerer digitalt.


Vores ærinde er naturligvis ikke at begrænse ytringsfriheden, men at sørge for, at det er trygt at ytre sig.

Fra debatindlægget


Politikere, forskere og journalister er nogle af de faggrupper, der længe har talt højt om digitale overfald og krænkelser. Men også f.eks. de helt unge deltagere i underholdningsprogrammet X Factor er udsat for had og chikane på nettet.

Og det rammer ikke kun den enkelte at blive kaldt ”so” og ”luder” eller at modtage trusler om at blive voldtaget eller dræbt. Det rammer også vores fælles samtale i Danmark og dermed vores demokrati, fordi vi som mennesker helt naturligt vil forsøge at undgå trusler og angreb og derfor holder op med at dele viden eller holdninger.

Dansk Journalistforbund - Medier & kommunikation gennemførte sidste år en undersøgelse med skræmmende data. Hver fjerde af de godt 600 medlemmer, der deltog, havde oplevet digital chikane eller negative reaktioner som en konsekvens af deres arbejde. Og en del af dem overvejede efterfølgende at holde sig fra bestemte emner eller personer for at undgå nye trusler eller ubehagelige kommentarer. Trusler og chikane på nettet kan altså føre til farlig selvcensur, og den rammer store og vigtige samfundsemner som politik, indvandring og ligestillingsspørgsmål.

Problemet er på ingen måde nyt, men indtil nu har det knebet voldsomt med konkret handling, der kan begrænse truslerne og chikanen til fordel for det store flertal, der ønsker sig en fri presse og en åben, demokratisk debat. Derfor opfordrer Dansk Journalistforbund nu de danske politikere til at lade sig inspirere af den britiske regering, der er klar med en handlingsplan, der skal beskytte den frie presse og dermed demokratiet.

”Handlingsplanen er bare det første skridt i arbejdet med at beskytte og forsvare dem, der informerer offentligheden, og som stiller regeringen til regnskab,” lover regeringschef Boris Johnson.

Den britiske plan har flere fokusområder: dokumentation af omfanget af trusler mod journalister, fokus på politiets rolle, sikkerhedstræning og ikke mindst initiativer, der skal sikre bedre adgang til at anmelde uacceptabel digital adfærd. Det skal blandt andet ske ved et samarbejde med Facebook og Twitter, der hurtigt skal gribe ind ved trusler mod journalister.

I Dansk Journalistforbund håber og tror vi, at den danske regering har samme ambition som den britiske i forhold til at sikre retten til at informere og debattere uden frygt. Vores ærinde er naturligvis ikke at begrænse ytringsfriheden, men at sørge for, at det er trygt at ytre sig.

Statsminister Mette Frederiksen sagde i det sene efterår, at man skal kunne deltage i debatten uden at skulle frygte for konsekvenserne. Det gælder for forskere, eksperter, politikere – og endnu mere for helt almindelige danskere, der gerne vil debattere, lød det dengang fra Mette Frederiksen.

I Dansk Journalistforbund er vi helt enige med statsministeren. Vi vil bare tilføje, at et afgørende skridt på vejen er at sikre de journalister, der hver eneste dag arbejder for at få alle de mange holdninger og informationer delt.