Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Det stigende pres i sundhedsvæsenet gør, at flere sygeplejersker risikerer at brænde ud

Der tales meget om, at sygeplejersker skal være robuste og omstillingsparate. Men hvad kan konsekvensen være, hvis man som sygeplejerske glemmer at passe på sig selv? Hvorfor skal sygeplejersker huske at passe på sig selv? Og hvad har det med den verserende debat om løn- og arbejdsforhold at gøre?

Begrebet ”compassion-fatigue” stammer fra psykologiens verden og opstår, når man for eksempel som sygeplejerske oplever at være udsat for massiv eksponering af både andres lidelser, et presset arbejdsmiljø samt den konstante oplevelse af skulle give omsorg til andre. Det er altså summen af belastninger, der her er tale om. Konsekvensen kan være stress, udbrændthed, men også en frustration, som man ikke ved, hvor man skal rette hen, og derfor nogle gange retter ind mod sig selv.

Men er I ikke netop uddannet til at pleje og udøve omsorg for andre? Jo, det er helt korrekt. Under uddannelsen arbejdes der systematisk på at opøve en selvstændig, faglig kompetent sygeplejeprofil.

Sygeplejersker er uddannet til at have et overblik og udøve en kompetent og professionel pleje og omsorg for både patienter og pårørende. Men alle mennesker har en grænse. Et stigende pres på sundhedsvæsenet, og en ikke parallel kurve i forhold til forholdet mellem antal patienter og antal sundhedspersonale, kan få veluddannede sygeplejersker til at nå grænsen. Og hvis dette pres medfører en oplevelse af ikke at kunne slå til og gøre det, man er uddannet til, som vi for eksempel har set i utallige debatindlæg, dokumentarer og fortællinger på de sociale medier, risikerer man som sygeplejerske at opleve ”compassion-fatigue”.

Man glemmer at passe på sig selv i kampen for at passe på andre. Konsekvensen heraf er, at mange sygeplejersker selv bliver syge, og en del søger væk fra faget. De, der er tilbage, løber stærkere og kæmper for at få enderne til at hænge sammen. De studerende udtrykker bekymring for, hvordan de skal overleve i faget, og flere overvejer muligheden for direkte efteruddannelse. Og unge, potentielle ansøgere tøver med at søge ind på studiet.

Sundhedsvæsenet mangler allerede personale til at tage sig af en kerneopgave i vores samfund, som det står i sundhedsloven. Vi har talt om et stigende pres på sundhedsvæsenet i mange år, men hvis I spørger mig, har vi alt for længe som samfund glemt at tale (nok) om, hvordan det pres konkret påvirker de mennesker, der hver dag knokler for at levere denne kerneværdi.

Vi har talt om et stigende pres på sundhedsvæsenet i mange år, men hvis I spørger mig, har vi alt for længe som samfund glemt at tale (nok) om, hvordan det pres konkret påvirker de mennesker, der hver dag knokler for at levere.

Sociologen Eliot Freidson (1923-2005) beskriver, at de krav, der stilles til sundhedsprofessionelle, er betinget af tre logikker, der kan være indbyrdes konkurrerende. Den første logik er en bureaukratisk logik, hvor ansatte i sundhedsvæsenet skal følge retningslinjer, hierarkier og økonomiske systemer. Det næste er markedslogikken. Her forvaltes sundhedsvæsenet som en privat virksomhed, der konkurrerer om at blive bedst i patienttilfredshedsundersøgelser, og hvor personalet skal bestræbe sig på at imødekomme kundernes ønsker og undgå klager. Endelig ses professionslogikken, som handler om faglige idealer, traditioner og værdier, der skal efterleves i virket som sundhedsprofessionel.

Logikkerne kan være med til at tydeliggøre det krydspres, man som sygeplejerske er udsat for - og hvor man skal tage hensyn til alle tre logikker, hvilket i sig selv kan være en svær balancekunst.

Dette indlæg handler ikke om, hvorvidt vi er gode nok til at uddanne vores studerende til den virkelige verden. Det handler om, at vi som samfund - og dermed også vores beslutningstagere - er nødt til at forholde os til det åbenlyse faktum, at sygeplejersker har brug for anstændige og ordentlige arbejdsforhold for at kunne levere den kvalitet, vi som samfund har besluttet os for. Og at vi som samfund skal honorere den komplekse opgave, sygeplejersker i dag varetager, for også fremadrettet at kunne tiltrække kvalificerede ansøgere til studiet.

Vi har ALLE en interesse i at vores sundhedsvæsen kan levere ydelser af høj kvalitet og samtidig har personale, der har blik for og tid til det enkelte menneske. Hvis ikke, så skal vores beslutningstagere turde italesætte, at vi må nøjes med det næstbedste. Men er det det sundhedsvæsen, vi ønsker?

Så kære politikere og beslutningstagere, hvordan kan vi i fremtiden sikre sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle arbejdsforhold, så de, der skal udføre sundhedsydelser af høj kvalitet og udøve omsorg for andre, ikke risikere selv at brænde ud? Og hvordan kan vi i fremtiden tiltrække de studerende, der er vores fremtids guld?

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Tidligere TV 2-profil beretter om fysisk vold på ledelsesgangen

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre