Annonce
Debat

Debat: Derfor er Irlands skatteaftale en hån mod os alle

Niels Fuglsang
Annonce

Skat: Så faldt dommen i en syv år lang om sag om den amerikanske tech-gigant Apple, der hvert år sælger over 200 millioner mobiltelefoner, 20 millioner computere, og meget andet, der giver virksomheden et årligt overskud på 1.700 milliarder kroner.

Apples europæiske hovedkontor ligger i Irland, hvor den irske stat gennem mange år har tilbudt det kæmpemæssige selskab en favorabel skatteaftale, der reelt set gør, at Apple ikke har behøvet betale skat i Irland. Med mindre man mener, at 0,005 % er fair skattebetaling. Det mener de fleste af os i EU-Parlamentet og i EU-Kommissionen ikke, at det er.


Alt i mens kan vi bare stå og se til, mens lande underbyder hinanden og gigantvirksomheder betaler dyre specialister og tvivlsomme advokater til at finde smuthuller i skattelovgivningen.


Hvert år koster multinationale virksomheders brug af skattely 200 milliarder kroner i tabte skatteindtægter for EU-landene. Samtidig står vi over for at skulle finansiere EU’s ambitioner om at blive klimaneutral i 2050, og coronakrisen har slået hul i de fleste EU-landes statskasser.

Alt i mens kan vi bare stå og se til, mens lande underbyder hinanden og gigantvirksomheder betaler dyre specialister og tvivlsomme advokater til at finde smuthuller i skattelovgivningen. Skattefinterne, der sker i samarbejde med regeringerne, er en hån mod alle dem, der prøver at få enderne til at mødes for klimaet og for økonomien.

Den nye dom viser nemlig, at selvom intentionerne fra EU er gode, er der ikke grundlag for at straffe efter dem. Det er alt sammen lovligt. Der er altså akut behov for gennemgribende ændringer.

Jeg foreslår tre ting, vi bør gøre i EU: Vi skal indføre seriøse sanktioner over for handel med skattelylande på EU’s sortliste. Det kunne f.eks. være en straftold på 50 %. Vi skal justere EU-reglerne for offentligt udbud, så myndighederne kan afvise virksomheder, der ikke betaler skat, i stedet for at virksomhederne får en unfair konkurrencefordel. Og vi skal sætte en fælles bund under selskabsskatten, f.eks. 22 %, på tværs af hele EU, så vores medeuropæere ikke kan underbyde hinanden og forvride den fri og fair konkurrence.

Det kan godt lade sig gøre, og det kan kun gå for langsomt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce
Annonce