Annonce
Jette Gottlieb
Debat

Debat: Den danske arbejdsmarkedsmodel holder snart ikke til mere

Debat: Regeringen taler gang på gang om den danske arbejdsmarkedsmodel som det, der førte Danmark bedre gennem coronakrisen end alle andre lande. Modellen roses både i Folketingssalen og ikke mindst ved statsministerens præsentation af Danmark kan mere 1. Men virkeligheden er den, at siden århundredeskiftet har de - præcis som alle de seneste regeringer fortsat den undergravning af modellen, der meget snart betyder, at den danske model ikke findes mere.

For hvad er det centrale i modellen? Det er jo netop, at det hos os er meget nemt for arbejdsgivere at fyre medarbejderne. Lønmodtagerne har en fundamental tryghed i tilfælde af fyring gennem den solidariske arbejdsløshedssikring, som dagpengene udgør. Men efter 20 års udhuling og forringelser står lønmodtagerne tilbage med den konstante frygt for fyring, fordi sikringen er blevet for dårlig og for kortvarig til at man kan bevare sine levevilkår.

Det store nummer i regeringens udspil er, at de, der lever op til nogle specifikke krav, skal have 3 måneders højere dagpenge. Det kan jo lyde rigtig fint, og det er også givtigt for den gruppe på arbejdsmarkedet, som er ansat på sikre vilkår og med lang opsigelsesvarsel. Det gælder især funktionærer og dem med den mest faste tilknytning til arbejdsmarkedet. Alle de øvrige, timelønsansatte med korte opsigelsesvarsler, der kan blive fyret mange gange om året; freelanceansatte; projektansatte; tilkaldevikarer og deltidsansatte kan meget nemt komme i situationer, hvor de aldrig vil kunne få glæde af tillægget til dagpengene, fordi beregningsmåden betyder, at selv små afbrydelser i ansættelsen kan koste muligheden for at tjene op til det.

Konsekvensen er, at regeringen helt systematisk skaber et A og B hold blandt dem, der er ramt af arbejdsløshed. Et A-hold, der nyder godt af sikkerheden i modellen og et B-hold, der bliver dem, der skal bære hele fleksibiliteten. Det er både enormt usolidarisk og direkte skadeligt for vores hidtidige forsikringsbaserede dagpengesystem.

Et andet aspekt af ”Danmark kan mere 1” er, at dimittendsatserne skal beskæres voldsomt. Det er i sig selv fuldstændigt uforståeligt at det skal være socialdemokratisk politik at føre et så direkte angreb på de nyuddannede.

De ansatte bliver mere bange for en fyreseddel og finder sig i mere.

Dertil kommer det mest indgribende, at regeringen forkorter dagpengeperioden til ét år, netop for den gruppe, der på grund af ”manglende erhvervserfaring” (som arbejdsgiverne siger) skal bruge lidt længere tid på at kæmpe sig ind på arbejdsmarkedet.

Imens forringes den almindelige dagpengesats fortsat. For langt de fleste lønmodtagere dækker den i dag 40-50% af deres hidtidige lønindkomst. Og det bliver mindre næste år. De ansatte bliver mere bange for en fyreseddel og finder sig i mere, og jo ringere hele dagpengesystemet bliver, jo mere betyder det, at store grupper er parate til at tage arbejde på hvilke som helst betingelse. Det kommer også til at undergrave alles arbejdsbetingelser lidt efter lidt. Ringe dagpengedækningen vil få de, der kan, til at tegne private lønforsikringer. Og de, der føler sig forholdsvis sikre i ansættelsen vil fristes til at melde a-kassen fra.

Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Erhverv

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Kultur

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Podcasts

Lyt: Andrew Velarde fra Ejby samler på ting fra Coca-Cola 1:2

Indland

Kunstner tog pengene og vil måske kræve erstatning fra museum

Udland

Oprørsleder dræbt under sammenstød med militæret i Colombia

Udland

Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem

Malis regering har mandag bedt Danmark om straks at trække danske soldater, der bidrager til en franskledet mission i landet, hjem.

Udland

Biden bander for åben mikrofon af journalist i Det Hvide Hus

USA's præsident, Joe Biden, blev mandag fanget af en tændt mikrofon i at bande af en Fox News-journalist i Det Hvide Hus.

Udland

James Webb-teleskopet er fremme ved sin destination i rummet

Rumteleskopet James Webb er nået frem til det sted 1,5 millioner kilometer fra Jorden, hvor det skal i kredsløb.

Danmark

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Indland

Sundhedsstyrelsen lemper anbefaling for isolation

Udland

Bevæbnet mand sårer flere på tysk universitet

Debat

Dansk Erhverv: Virksomhedernes retssikkerhed skal styrkes på skatteområdet

Læserbrev

HK: Alt for mange er corona-utrygge, når de er fysisk på arbejde

Erhverv

Medie: 3F-ledelse har kendt til formands dobbeltliv siden december

Kultur For abonnenter

Kathrine Lilleør har besluttet aldrig nogensinde mere at lade en mand farve dagen grå

Læserbrev

Lad os kalde en spade for en spade: Naturgas er en fossil energikilde, som aldrig bliver klimavenlig