Annonce
Ulla Tørnæs. Pressefoto
Danmark

Debat: Danmark taber, når få taler tysk

Debat: Meget tyder på, at vi i den kollektive bevidsthed er ved at glemme vores historie. Mens vores bedsteforældres generation var bedre til tysk end til engelsk – se bare karakteren Amanda i den folkekære tv-serie Badehotellet, der taler et smukt, formfuldendt tysk – så er tyskkundskaberne i de yngre generationer på alvorligt tilbagetog.

Andelen af elever i det almene gymnasium med tysk på højniveau er næsten halveret fra 11 pct. i 2005 til under 6 pct. i 2020.

Diagnosen er ikke svær at stille: Vi mangler ganske enkelt en samfundsmæssig anerkendelse af behovet for tyskkompetencer i Danmark. Problemet er faktisk så alvorligt, at SMV Danmark i disse dage råber vagt i gevær, fordi små og mellemstore virksomheder – rygraden i dansk økonomi - har et akut behov for tysktalende i handlen med Tyskland.

Deres analyse peger på en række strukturelle forhold, der underbygger behovet for at styrke det tyske sprog i Danmark. Tysk er det mest talte sprog i EU, og i mange østeuropæiske lande bruges og undervises der i tysk. Samtidig eksporterer Danmarks små og mellemstore virksomheder typisk til de nære eksportmarkeder i vores nabolande, og det tyske marked er derfor særligt vigtigt for dem.

Det betyder meget, at man kan møde tyskerne på deres modersmål. Derfor kan faldet i tysktalende være en af grundene til, at Danmark taber terræn på det tyske marked i disse år.

Ellen Trane Nørby. Pressefoto

Det kan lyde en smule langhåret at tale om et kulturelt dannelsestab, selvom det er lige præcis, hvad manglende tyskkundskaber også er. Løsningen er selvfølgelig uddannelse. Sproget skal styrkes i HELE fødekæden fra grundskole til videregående uddannelser. Man kunne jo trække på erfaringer og materiale fra Tønder og Sønderborg kommuner, hvor der er tyskundervisning fra 0. klasse samt Aabenraa Kommune, hvor der er tysk fra 3. klasse.

En stærkere tyskundervisning i grundskolen vil anspore til, at man vælger det på højniveau i gymnasiet - og senere måske som linjefag på lærerseminariet eller som studie på universitetet. Her skal vi finde måder at belønne de studerende for at tage på udvekslingsophold i Tyskland.

Brexit er en realitet, og det vil kun gøre Tyskland endnu vigtigere som marked såvel som politisk samarbejdspartner. Inden vi ser os om, står Femern-forbindelsen færdig. Det vil knytte os endnu tættere, når Rødby i transporttid vil ligge nogenlunde midt imellem Hamborg og København. Det er udviklinger, der skal imødegås af en ny tysklandsstrategi. Et nøgleelement bør være en markant styrkelse af det sproglige bånd til Tyskland. Det tager tid, så lad os komme i gang!

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus