Annonce
Danmark

Debat: Coronapandemien har sat ild til ulighedskrisen

Kristian Weise

Debat: To millioner mennesker har hidtil mistet livet til Covid-19 globalt. Det er en enorm tragedie. Men tragedien er allerede i gang med at blive overgået af den ulighedskrise, som pandemien og nedlukninger har accelereret, og som er lige så farlig som virussen selv.

Siden pandemien brød løs, er det gået hårdt ud over almindelige mennesker verden over. Over 200 millioner mennesker risikerer at blive skubbet ud i dyb fattigdom. For dem kan det tage mere end et årti at kæmpe sig tilbage til det svære udgangspunkt, de havde før krisen.

Anderledes ser det ud i toppen. Det tog kun ni måneder, før formuerne blandt verdens 1.000 rigeste mennesker var tilbage på sammen niveau som før krisen. De kan stadig sove roligt om natten, velvidende at deres privatfly og luksusliv aldrig var i fare.

Hvis vi zoomer ind på de ti allerrigeste, har festen været endnu vildere. Mænd som Amazon-stifter Jeff Bezos og Teslas topchef Elon Musk har tjent milliarder af dollars, mens verden var i knæ. Faktisk har de ti rigeste tjent mere end nok under krisen til, at de kan sørge for, at ingen bliver skubbet ud i fattigdom på grund af coronakrisen samt betale for en vaccine til hele verdens befolkning. Men det kommer ikke til at ske, tør jeg godt forudsige. Det økonomiske system skaber ulighed, og det er uholdbart.

Uligheden har også bidt sig fast i Danmark. Ingen af de 17 danske familier, der i 2019 kunne smykke sig med titlen ’dollarmilliardær’, er således røget ud af den eksklusive klub i 2020. Der er ligefrem kommet tre ekstra dollarmilliardærer til, mens tusinder af lavtlønnede herhjemme har mistet jobbet.

Coronakrisen har afsløret, hvordan det økonomiske system favoriserer de rigeste. Den gode nyhed er, at vi kan lave det om – hvis vi handler nu. Allerførst er der brug for et radikalt opgør med gammeldags spare-politik. I stedet skal vi investere os ud af krisen. Og så skal vi beskatte dem, der spinder guld på pandemien. Den absolutte top skal bære deres fair del af pandemiens byrde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Nikotinposer betyder færre rygere

Annonce