Annonce

Det store tak, eller ”Taknemmelighedens Glædesfrugt”, som Kierkegaard selv kalder det, er beregnet til at bremse angstens søsyge til døden.

Debat

Debat: Coronaens smukke kristne livslektie

I Italien har de lært af deres ”corona patient one”, 38 årige Mattia, at det mest dyrebare i verden er at kunne trække vejret frit. Den læring har vores egen Søren Kierkegaard dog for længst hugget ind i Danmarks hovedhjørnesten. I Danmark burde vi derfor slet ikke behøve coronaens livsfare og hånlige udstilling af materialismen for at lære det samme som italienske Mattia. Nemlig, at det hverken er en selvfølge eller en ret at få lov til at være her på Guds grønne jord. Livet selv, det enkelte åndedrag og morgenrøde, er en gave, som du faktisk skylder den allerhøjeste grad af taknemmelighed.

Dermed allerede sagt, at livets herlighedsværdi er inden i dig – ikke i livets omstændigheder, der bedst betegnes som en sejlads. En bølgegang, som dog også er god for mennesket, fordi det går til i vegetativ selvfedme uden den lidelse, der ligger i bølgedalene.

Jo mere du siger et overordnet eller åndeligt ”ja” til lidelse, jo mere bremser du søsyge, og her ikke mindst angst, under livets sejlads. Det ”ja” kalder kristendommen derfor også for ”det store Ja”. Det ”nej”, som coronaen naturligvis også skal mødes med, bliver derfor mest kreativt og frugtbart, når det siges i samklang med dette ”store Ja”. Et ”Ja”, som Kierkegaard så yderligere opgraderer til det ”store tak”. Også her som åndens paraply over de nødvendige nej’er i hverdagslivet.

Som livsfilosofi er det ”store tak” at kultivere taknemmelighed uafhængig af livets ydre omstændigheder. Det, som hvis din store drøm om en rolle på Det Kongelige Teater endelig opfyldes med en ubetydelig og usympatisk rolle i et stykke, som du altid har hadet. Men, hvor du jo bliver glad og taknemmelig over overhovedet at få rollen. Hos Kierkegaard er der i den sidste ende her tale om taknemmelighed over syndernes forladelse ved Jesus Kristus. Men er Jesus ikke noget for dig, kan taknemmelighed over den gave, det er, at kunne trække vejret frit, altså også gøre det.

I praksis er ethvert lille tak over en lille ting et kultiverende trin mod øget herlighedsværdi. Og et godt sted at starte, hvis du får mod på at kultivere taknemmeligheden i dit liv med ”det store tak” som forbillede. For de fleste af os udgør den kultivering en slags ”takkens stige”. Den livsfarlige måde, som italienske Mattia med sin sygdom sprang adskillige trin over på den stige, er heldigvis ikke et must.

Det store tak, eller ”Taknemmelighedens Glædesfrugt”, som Kierkegaard selv kalder det, er beregnet til at bremse angstens søsyge til døden. Som sådan er den egentlig ikke beregnet til at sætte en bestemt kurs med. Det skyldes, siger Kierkegaard, at det er en selvbedragerisk illusion og derfor søsyge i sig selv, når mennesket tror, at det kan styre virkeligheden. Eller, når det tror, at det kan styre mod det gode i troen på, at det ved, hvor det gode er. Du bremser derfor primært søsyge ved at ankre dit blik på det faste punkt, som stævnen, på den lille båd du altid gynger i, altid vil være, uanset denne gyngen. Det er, når du kikker væk fra stævnen og ud i havets ”intet” at holde blikket fast i, at søsygen sætter ind.

I praksis finder du ”stævnen” på din båd ved at finde noget på et af trinene på takkens stige, som du kan være taknemmelig over. Som menneske kan du per definition ikke nære dig for at stikke din egen kurs ud. Men ankr så altid en solid del af dit udsyn på taknemmelighedens stævn uafhængigt af denne kurs.

Livets herlighedsværdi er et valg. Når covid-19 spiller op, står du overfor en skydeknap med ”svaret er tak” i den ene ende. Og ”svaret er nej” i den anden ende. I dansens obligatoriske natur ligger dit livs herlighedsværdi således i denne, altså i virkeligheden smukke kristne, skydeknap. Ikke desto mindre er det et sørgeligt faktum, at den danske stat ikke har tillid til kirkens nødvendighed under svær søgang. Men hvad skulle kirken ærlig talt også der i dag, hvor den mangler det behårede klokkeværk, der tør påkalde taknemmeligheden som stabiliserende drivanker?

Ole Aagaard Olsen
Forsiden netop nu
Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Lyt til 'Ring hjem, Emil': Tysklands skæbnevalg afgøres i morgen - hvem skal stå i spidsen for tyskerne og resten af Europa?

Indland

Ingeniørforening: Der skal langt flere lynladere til elbiler

Udland

Merkel prøver for sidste gang at overbevise tyskerne om Laschet

Kultur For abonnenter

Danica Curcic: - Kunsten hjælper os til at være mennesker - selv under de værste omstændigheder

SEPTEMBER 2020

Udland

Bilbombe i Somalias hovedstad dræber mindst otte

Mindst otte mennesker har mistet livet, efter at en bilbombe lørdag er eksploderet i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Udland

Prodemokratisk gruppe i Hongkong opløser sig selv

Endnu en prodemokratisk gruppe kaster håndklædet i ringen i Hongkong efter at være blevet mødt af sigtelser under den såkaldte sikkerhedslov, som blev indført sidste år.

Danmark

Rigsret dag 10 - Støjberg kæmper for ikke at blive ædt op indefra

Danmark

- Danmark ville gå fallit, for værdierne skabes uden for de store byer

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Podcasts

Det bliver både pinligt, kedeligt og meget alvorligt

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nyt job? Så skal vi headhuntes

Kultur

X Factors nye dommer: Livet handler om at udfordre sig selv

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre