Annonce
Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, FOA
Danmark

Debat: Corona på plejehjem - politikere bør undersøge sig selv

Debat: Siden jul har der været et stigende antal smittede og døde på de danske plejecentre. Det er en forfærdelig trist udvikling, som får et flertal på Christiansborg til at forlange en undersøgelse.

Det er en undersøgelse, der med garanti vil sparke nedad, men pilen burde pege direkte mod politikerne selv. For mange af de samme politikere kæmpede før jul sammen med fx Ældresagen for at plejecentre skulle åbne mere op til jul. Alle – som i ALLE – var ubehageligt bevidst om det afsavn, ældre på plejecentre måtte leve med. Savnet af pårørende og livskvalitet.

I FOA fik vi massiv kritik for at stå fast på, at man ikke kunne åbne mere op. Ikke uden, at man samtidig ændrede teststrategien, så flere medarbejdere blev testet hyppigere. Så man samtidig testede de pårørende, der skulle på besøg. Det kunne man gøre med kviktest eller de mere sikre PCR-test.

Lidt polemisk sagt, så var det vigtigere med store hvide telte på Danmarks nationalstadion, hvor du og jeg kunne blive testet, så vi kunne holde en så normal jul som muligt.

Den testkapacitet kunne også have været brugt til ældreplejen. I stedet har teststrategien slingret: Så skulle vi have kviktest, så skulle vi have PCR-test. Smitterisiko vil stige, når den stiger i samfundet. På plejecentre er det personalet, de ældre eller de pårørende, der kan bære smitten rundt. Det vil politikerne så undersøge?

Hvis politikerne virkelig mener noget med en undersøgelse, så skal de kigge på, om de har taget de rigtige beslutninger. Det gør de næppe. Så er det alt andet lige lettere at sparke nedad mod personalet, der knokler under næsten umulige forhold med at bekæmpe smitte og sikre pleje og omsorg.

Pointen i det her: Alle taler om de ældre. Alle taler om, hvor meget vi skal passe på dem, hvor sårbare de er – men det kniber faktisk med at tage beslutninger, der faktisk beskytter dem og de mennesker, der skal passe på dem.

Det vigtigste er nu at koncentrere sig om at få vaccinestrategien bredt så godt ud som muligt. Det kræver at personalet er til stede. For at det skal lykkes, skal der skrues op for test af personale og pårørende.