Annonce
Lene Stavngaard. Pressefoto
Debat

Debat: Bruger din kommune penge på at sikre unges seksuelle sundhed?

Debat: Har du tænkt over, hvor lidt din kommune bruger på unges seksuelle trivsel og sundhed? Når vi ser rundt, er det helt tydeligt, at vi står med svære problematikker i vores samfund relateret til køn, krop, grænser og seksualitet, som ikke bliver løftet i kommunerne - selv om de har ansvaret.

Stigningen i seksuelle krænkelser og voldtægter, den manglende dialog om samtykke, gymnasier der holder kønsstereotype puttemiddage, #MeToo 2.0, ulovlig deling af andres intime billeder samt mobning og diskrimination af LGBT+-personer. Alt for mange tendenser peger på, at samfundet har svigtet sit ansvar for at klæde unge bedre på til at navigere i de komplekse spørgsmål om køn, krop og seksualitet, herunder ikke mindst at forstå, afkode og respektere egne og andres grænser.

Det er simpelthen ikke godt nok, når en undersøgelse fra DGS viser, at en ud af fire unge kvinder på et gymnasium har været udsat for krænkende kommentarer. Eller når mere end hver fjerde unge kvinde i samme undersøgelse svarer, at de ikke har sagt det højt til nogen, når de har oplevet en seksuel krænkelse. Og halvdelen svarer, at de ikke synes, det er tydeligt, hvem man skal gå til.

Det er ikke godt nok, når tal fra Ligestillingsministeriet i 2020 viser, at knap hver tredje adspurgte LGBT+-person inden for seneste år har følt sig diskrimineret på baggrund af sin seksualitet. Og blandt dem angiver mere end hver femte, at de har oplevet diskrimination på deres uddannelsessted. Og det er ikke godt nok, når unges vidensniveau om sikker sex og hvilke præventionsformer, der beskytter mod sexsygdomme, er skræmmende lavt. Knap hver fjerde ung tror, at p-piller beskytter mod sexsygdomme, viser en undersøgelse fra Sex & Samfund i 2020. Samtidig har vi de seneste mange år været vidne til klamydiakurvens kontinuertlige stigning særligt blandt unge.

Mange unge efterlyser mere viden og dialog om emner relateret til køn, krop og seksualitet - ikke mindst fordi det er i årene efter grundskolen, at de fleste unge gør sig deres første seksuelle erfaringer, hvorfor nye spørgsmål trænger sig på. Og mange ungdomsuddannelser vil gerne tilbyde de unge seksualundervisning, men har ikke midlerne selv.

Selv om kommunerne er forpligtede til at arbejde med borgernes seksuelle sundhed, på samme måde som de er forpligtede til at arbejde forebyggende med for eksempel rygning og alkohol, så afsætter mange kommuner nul kroner på budgettet. Størstedelen af kommuner løfter derfor ikke deres ansvar for forebyggende indsatser og sikring af unges seksuelle sundhed. Det kunne de ændre på ved at gøre det muligt for kommunens ungdomsuddannelser at booke seksualundervisning på kommunens regning.

Derfor vil vi gerne benytte kommunalvalgkampen til at sende en rosende tanke til kommuner som Høje-Taastrup, Silkeborg, København og Gentofte, som økonomisk har prioriteret, at kommunens ungdomsuddannelser kan booke seksualundervisning. Og derfor vil vi gerne opfordre landets øvrige kommunalpolitikere til at komme på banen.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre