Annonce
Landsbyerne landet over har mistet hver anden dagligvarebutik i løbet af de seneste godt 10 år. Her er vi til sidste åbningsdag i en Let-Køb. Den udvikling er heldigvis ved at vende. Arkivfoto: Morten Stricker
Debat

Debat: Borgerbutikker kan trække købmanden tilbage til landsbyer

Debat: Der var engang, da de fleste landsbyer havde deres egen dagligvarebutik, hvor det var muligt at købe ind til hverdagen og få en snak over disken. Det var dengang, da butikslivet og udviklingen i landdistrikterne blomstrerede, og flere flyttede til end fra.

I det seneste mange år har billedet af udviklingen i mange af Danmarks mindre byer været et andet. Fraflytning, faldefærdige huse og butikslukninger har præget områderne. Faktisk har landsbyerne mistet hver anden dagligvarebutik i løbet af de seneste godt 10 år. De tomme butikslokaler har været mest synlige i de allermindste lokalsamfund, hvor udviklingen har ramt særligt hårdt.


En statslig håndsrækning kan hjælpe ildsjælene i mål med at få købmanden tilbage og dermed skabe liv og udvikling i deres lokalsamfund.

Fra debatindlægget

Vi har et fælles ønske om at se en anden udvikling. Politik handler nemlig om at være med til at løse de udfordringer, vi som samfund er fælles om. Og her er lokale indkøbsmuligheder helt afgørende. Ikke mindst for de mennesker, der bor og lever i landdistrikterne. Den lokale dagligvarebutik er nemlig mange steder både posthus, pakkeleverandør, apotek, bager og dagligvarebutik på samme tid - og en, som tager ansvar i byen. Samtidig er det en lokal arbejdsplads, både for voksne og ungarbejdere, der har deres første fritidsjob, ligesom købmanden mange steder tager hånd om folk på kanten af arbejdsmarkedet.

Derudover er de mennesker, der bor i landdistrikterne, ildsjæle, som brænder for deres lokalsamfund. De ønsker at gøre en forskel i fællesskab. Det viser de mange borgerdrevne dagligvarebutikker, som har slået dørene op rundt i hele landet.

Det er butikker, som etableres sammen med og på initiativ af borgerne - og takket være et stort lokalt engagement. Borgerne køber anparter og lejer bygningen ud til en selvstændig købmand, som står for driften af en moderne, lokal butik. Samlet set har vi op mod 100 borgerdrevne dagligvarebutikker, som drives i regi af Spar, Min Købmand og Let-Køb. Og de klarer sig godt med en sund butiksøkonomi.

Det har været et bredt politisk ønske at understøtte borgerbutikkerne. Derfor har et bredt flertal af Folketinget indgået en politisk aftale, som giver 18 millioner kroner til at skabe flere borgerdrevne dagligvarebutikker i de mindre bysamfund. Der, hvor det betyder mest.

Byer som Voerså i Vendsyssel, St. Darum ved Vejen, Nørager i Himmerland, midtjyske Feldborg, Nyker på Bornholm og mange andre kan derfor snart se frem til muligheden for en statslig håndsrækning, der kan hjælpe ildsjælene i mål med at få købmanden tilbage og dermed skabe liv og udvikling i deres lokalsamfund.


Forsiden netop nu
Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Diplomat med Mellemøsten i blodet

Udland

Kina opfordrer til at tage russiske bekymringer alvorligt

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark