Annonce
Danmark

Debat: Behandling af ældre - hjerteskærende, skræmmende, forfærdelig

Bjarne Hilmersson
Annonce

Debat: Overskriften får de fleste til at tænke på pandemien Covid-19 eller opgøret i Venstre eller 17 millioner dræbte mink. I skrivende stund er der ingen løsninger på de tre problemer. Men de bliver løst. Og mange andre også. Men de tre ord i overskriften er langt alvorligere.

Det kunne man læse om i Jyllands-Posten 30. december: ”Klager over plejehjem er steget 50% på to år”. Chokerende læsning, ikke mindst fordi politikerne udviser tæt på nul interesse for problemet. Hvor problemet er, vi ikke giver de ældre et værdigt liv, og en værdig afslutning på livet. Politikerne ved det godt, for der findes i hundredvis af rapporter, der vidner om den uværdige behandling, vi giver de svageste i vores samfund. Og har politikerne ikke læst dem, burde de ikke stille op til kommende kommunalvalg med deres tomme løfter og ord til november.

Selv har jeg mødt flere af disse politikere. Politikere der mangler total forståelse af, hvad det vil sige at være gammel. Ikke mindst de svagest stillede. Politikerne tror, at problemerne løses via regneark, og skattestigninger der giver lidt håndøre i kassen. Men det drejer sig også om respekt. Respekt for den visdom de ældre besidder. Og det er ikke kun de svageste på plejehjemmene, der rammes af de unge politikeres manglende respekt, men næsten generelt alle de ældre.

Også på arbejdsmarkedet er det et problem. Man kan sige, alder er generelt den største diskrimineringsfaktor herhjemme. Vi lever i et samfund, hvor det at være ung, har høj værdi. Og ud fra det styres samfundet. Læs de ældre på plejehjemmene, eller de svageste hjemmeboende.

Til disse unge politikere o.a., kunne henvises til omtalte udgave af JP. Hvor jeg her, for god ordens skyld, vil give tre eksempler på uddrag af de 217 klagesager, JP har fået aktindsigt i hos 16 kommuner rundt om i Danmark. Jeg vil benytte anledningen til at opfordre denne avis og Danmark til at følge op på JP’s artikel med aktindsigt i klagesager i de kommuner hvor de udkommer.

Hermed tre eksempler fra forskellige plejehjem. Bemærk de hedder plejehjemsklager, hvor nogle kommuner partout vil kalde de ældres hjem for centre. En ansvarsflugt?

1. ”NN fundet om morgenen fuldt påklædt i sin seng, våd af urin fra top til tå. Uprofessionel, nedladende og latterliggørende behandling af beboere. En fysioterapeut kiggede beboer BB i ansigtet og udtalte med et smil ” Ja du er dum og forstår ingenting” Samme oplevelse to gange. (anmeldt 23. dec. 2019)

2. ” Jeg ser hendes underliv og er stærkt chokeret. Hun er højrød fortil og har svampelignende belægninger både foran og bagtil. Problemer med at få personalet til at smøre vores moder med antisvampecremen. Derudover igen en udfordring til at få skiftet ble. Problemer med medicin.” (Klage fra pårørende 2018)

3. ”Min mand var meget dårlig og sad og hang ca. 40 minutter på toilettet med lort i bleen. Problemer med fald og bliver ikke hjulpet. På et tidspunkt havde min mand stafylokokker, hans ben så forfærdelige ud, og sidst måtte jeg selv transportere ham til vores læge, for ellers var det ikke gjort. Jeg er meget bekymret.” (Hustru 2. januar 2020.)

Det er slemme klagesager, i hundredvis fra hele Danmark, JP har fået aktindsigt i. De fleste kender kun fra TV2-dokumentaren om Else Marie Larsen. Interesseorganisationer som Ældre Sagen og Alzheimerforeningen genkender lyden af klagerne. Derfor også en opfordring til Danske Ældreråd om at følge op på problemerne. Der er Ældreråd i samtlige kommuner i Danmark, der har muligheden for at arbejde sammen om problemerne.

Klagerne har stået på i mange år, men mangler opfølgning af andre end kun TV2. For som 81-årige Jørgen Rasmussens søn, Michael Rasmussen skrev på Facebook. ”Det er ikke værdigt at ligge i sit eget pis om formiddagen. Det er vanrøgt, simpelthen”. Med ønske om et bedre nytår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Indland

Truede danske dagsommerfugle

Annonce