Annonce
Karsten Hønge skriver hver uge klummen På kant" til Avisen Danmark - i denne uge om et lovforslag, han mener, burde tilbage på værkstedet. Foto: Steen Brogaard
Læserbrev

På kant: - Lovforslaget skal tilbage på værksted, så vi kan give baghjul til social dumping

Debat: Regeringen har lagt et lovforslag på bordet, der er hullet som en si, når det kommer til kampen mod social dumping på landevejene. Vi skal styre transportbranchen langt hårdere, for al erfaring viser, at den frie bevægelighed over grænserne trækker et skræmmende spor af fattigdom efter sig.

Jeg slås for fair transport, frem for Wild-West-forhold hvor chauffører og ordentlige firmaer er tabere. Lovforslaget skal tilbage på værksted, så vi kan give baghjul til social dumping.

EU har vedtaget en såkaldt ”Vejpakke”, som regulerer transportbranchen internationalt. Den forbedrer chaufførernes løn- og arbejdsforhold og stiller de seriøse og hæderlige arbejdsgivere bedre i konkurrencen om transportopgaver. Denne ”Vejpakke” bliver nu rullet ud gennem lovgivning i de enkelte medlemslande. Men den danske regerings forkølede og halvhjertede lovforslag garanterer desværre tvært i mod, at vi også i fremtiden vil se grov udnyttelse af svagt stillede lønarbejdere.

Vi skal ikke acceptere, at danske chauffører smides ud af førerhusene på grund af skæv og unfair konkurrence fra lavtlønslande

Du husker sikkert billederne af den umenneskelige lejr for lastbilchauffører i Padborg. Vognmandsfirmaet Kurt Beier havde hyret chauffører fra bl.a. Filippinerne og Sri Lanka, som kunne køre landevejene i Vesteuropa tynde for en tyver i timen. Andre grådige arbejdsgivere og kyniske mellemhandlere henter underbetalte, underkuede og disciplinerede chauffører fra Ukraine, Usbekistan, Kasakhstan og Belarus.

Men vi skal ikke acceptere, at danske chauffører smides ud af førerhusene på grund af skæv og unfair konkurrence fra lavtlønslande, hvor 3-lands-borgere sluses ind i EU gennem datterselskaber i udlandet. Arbejdsforholdene presses i Vesteuropa, mens arbejdsgiverne skraldgriner hele vejen til banken.

Rastepladser langs motorvejene overalt i Europa er vinduer ind til fattige parallelsamfund. De er spejl af den stigende ulighed, hvor chauffører arbejder, lever og bor i førerhusene i ugevis, nogle gange i måneder. Maden bliver tilberedt over primitive gasblus, og de ensomme timer slås ihjel med TV fra hjemlandet gennem en parabolantenne på taget. Nogle chauffører holder blot hvil, andre bor på rastepladsen indtil en ny arbejdsordre tikker ind. Et grimt syn.

En arbejdende underklasse fra lavtlønslande sidder splittet i hver sin lastbil. Vi skal have bedre fælles regler, og de skal håndhæves. Der er brug for, at chaufførerne står sammen i slagkraftige uafhængige fagforeninger i hele Europa. Men her og nu skal regeringen lægge et nyt lovforslag frem, som faktisk løser nogle af problemerne.

Kære socialdemokrater. I mener da kampen mod social dumping alvorligt, ikke?

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Tidligere TV 2-profil beretter om fysisk vold på ledelsesgangen

Udland

Tysklands liberale parti godkender regeringsalliance

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre