Annonce
Dronning Margrethe ses her under nytårstalen 31. december 2021. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Debat

Debat: Tillykke til dronning Margrethe med 50 år på tronen

Debat: I dag kan vi ønske Dronning Margrethe II tillykke med 50-års regeringsjubilæum som statsoverhoved for verdens ældste monarki.

Summa cum laude (“Med største udmærkelse”) er den latinske betegnelse for topkarakteren 12 eller det gammeldags "UG". Denne karakter anses i vide kredse for den helt rigtige bedømmelse af dronningens virke og indsats for kongeriget gennem fem årtier.

Som landets første kvindelige tronfølger besteg Margrethe den danske trone ved sin far, Frederik IX's død 14. januar 1972. Tronskiftet blev dog først proklameret 15. januar af daværende statsminister Jens Otto Krag fra balkonen på Christiansborg Slot.

Som nyudråbt dronning lancerede hun her sit valgsprog: "Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke". Og folkets kærlighed har hun fået genbekræftet i en meningsmåling for nylig. Den viser, at det danske kongehus er det mest populære af Europas monarkier. Opbakningen i befolkningen er på næsten 80 procent.

Udover dronningens person og værdige stil samt kongefamiliens generelle popularitet, hænger tilslutningen utvivlsomt sammen med befolkningens tilfredshed med og stolthed over at tilhøre verdens ældste monarki. Og med en kongerække, der netop i disse år kan føres 1100 år tilbage i danmarkshistorien til vikingekongen Gorm den Gamle. Det styrker sammenhængskraften og den nationale selvforståelse.

Det danske kongehus er det mest populære af Europas monarkier. Opbakningen i befolkningen er på næsten 80 procent.

Fra debatindlægget

Dronningen har indtil videre regeret over dobbelt så længe som gennemsnittet af sine 53 forgængere. Hendes far, Frederik IX, sad på tronen i 25 år (1947-72), og farfaren, Christian X, i 35 år (1912-47). Med 50 år på tronen er vor majestæt danmarkshistoriens næstlængst regerende monark, kun overgået af Christian IV med 60 år (1588-1648).

For at "slå" Christian IV's rekord og dermed ende som danmarkshistoriens længst siddende monark kræver det imidlertid, at dronningen holder (ud) 10 år endnu til 2032. Til den tid vil hun fylde 92, kronprins Frederik 64 og prins Christian 27 år. Og hvorfor ikke? Gennem alle årene - også forud for 80-årsdagen i 2020 - har dronningen gang på gang udtalt: “Vi bliver på pinden, så længe helbredet og kræfterne holder".

Dronning Margrethe er i dag statsoverhoved over verdens største ørige: Rigsfællesskabet - i det følgende benævnt Kongeriget, der omfatter Danmark, Færøerne og Grønland. Og da dronningen kom til verden 16. april 1940, var Island stadig en del af Kongeriget. Hun var dermed også født prinsesse af Island, som imidlertid trådte ud af Kongeriget i 1944.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Dansk piratmission ventes at runde 177 millioner kroner

Udland

Udvalg vil udspørge Ivanka Trump om stormløb

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling