Annonce
Debat

Debat: 20 år efter 11. september - Hvad har vi lært?

Debat: Det er 20 år siden, at Tvillingetårnene i New York sank i grus, men verden skælver endnu. Talibansejren er et eksempel herpå. Der er gode grunde til at reflektere over de tyve års ”krig mod terror”, og hvad det medførte.

Personligt glemmer jeg aldrig, da jeg sammen med gode kolleger fra FBI kort tid efter 11/9 besøgte de interimistiske mindestuer, der blev oprettet på Ground Zero. Her så vi de rørende billeder af de mange omkomne omkranset af breve, blomster og billeder. En tekst bagerst i lokalet: ”Gud tilgiver. Vi gør ikke” sidder stadig på min nethinde”.

En tekst, der kom til at berøve USA´s placering på ”the moral high ground”. Men vel også en moralsk deroute for hele den vestlige verdens påståede højere værdisæt end de mørke kræfter, der fandtes i ”ondskabens akse”. Tydeligt og trist blev det manifesteret i billederne fra den menneskeforagtende tortur i Abu Ghraib-fængslet og til oprettelsen af den KZ-lignende Guantánamo-fangelejren.

Dette bidrog til at svække respekten for og tilliden til, at vi, den såkaldte højtudviklede vestlige verden - var bedre end de andre, og om vi overhovedet er beføjet til, end sige tro på, at vi med magt kan overføre vores værdier til dem, som ”vi ikke kan li’.”

Tiden har vist, at ondskaben i højeste grad er en del af os selv, og det er vigtigt, at vi også kigger i spejlet i stedet for kun ind i kikkerten. Så vil vi se, at det ikke altid er de andre, der er de onde!

Men åræsident Bush svingede taktstokken med ordene: ”Dem der ikke er med os, er imod os”. Det blev optakten til 20 års krig. Uden tøven fulgte vi dirigenten til det, som viste sig at være en dødsmesse for en række af vore unge soldater.

Tvivlen blev gjort dubiøs, og det blev lettere at fordømme end at forstå. Den svage indvandrer blev til den stærke muslims. En tendens og opfattelse, som jeg har omtalt i en tidligere klumme, og som jeg mener har manifesteret sig stærkt i vores restriktive, til tider inhumane indvandrerpolitik

Før den 11/9 rev vi mure ned. Ikonisk blev Berlinmurens fald et symbol på frihed og det åbne samfund. Nu bygger verden grænsemure som aldrig før. Det synes åbenbart, at begivenhederne den 11. september har medvirket til at undergrave nogle af vores vestlige værdier.

På det jævne har vi oplevet lovændringer, der forud for den 11/9 var utænkelige. Love der underminerer vores retssikkerhed og udhuler vores grundlovssikrede rettigheder. Markant og utvetydigt, da PET fik lov at hente oplysninger hos de offentlige myndigheder og adgang til at aflytte og overvåge ikke mistænkte personers telefoner og computere. En alvorlig svækkelse af domstolskontrollen, som jeg betragter som et retssamfunds adelsmærke. I flæng kan i øvrigt nævnes forbud mod hadprædikanter, forbud mod rejse til urocentre, uden nævneværdige protester fra ytringsfrihedens og grundlovens ædle riddere.

Og så i skrivende stund gentager præsident Joe Biden ordene, der rejste sig fra de rygende ruiner efter 11/9: ”Vi vil ikke tilgive. Vi vil ikke glemme det.”

Jeg håber ikke, som det så oftest siges, at det eneste, vi har lært af historien er, at vi intet har lært. For så er der virkelig grund til rystelser og bæven!

Forsiden netop nu
Udland

Følg pressemødet: Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Danmark For abonnenter

Kristendemokrater søger succes via Rohdes erfaring og tricks

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland

Kæmpegræskar på et halvt ton er barn af rekordholder

Udland

Efter drab på politiker i England øges sikkerhed

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle