Annonce
Udtagning af landbrugsjord til mindre intensiv drift er en af de ting, kommunerne kan gøre for at nedbringe landbrugets CO2-udledninger. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Danmark

De danske kommuner har sat kursen mod klimamålet

Som det første land i verden har næsten samtlige danske kommuner indgået et samarbejde om at lave en klimahandlingsplan med det mål at følge Parisaftalen.

Miljø: Et pilotprojekt for 20 klimakommuner har haft vokseværk og på rekordtid udviklet sig til, at 94 danske kommuner nu deltager. Der til kommer København, som er med på en lignende model bare for verdens store byer.

Dermed har tæt på alle landets kommuner meldt sig ind i kampen for at blive klimaneutrale inden 2050. Parterne bag – Realdania, KL og de fem regioner – kalder de kommunale og regionale klimaambitioner for historisk høje.

- Klimasamarbejdet mellem kommunerne har aldrig stået stærkere. Jeg er rigtig stolt over, at det kommunale Danmark i den grad går i front, siger Jacob Bundsgaard, formand for KL.

Han peger på, at klimaudfordringerne skal løses lokalt, for klima handler også om at undgå vand i kælderen, om mindre støj og forurening fra grøn transport, om at genanvende affaldet og om legepladsen, der også afleder de store vandmængder.

Klimaet er da også røget helt op på dagsordenen ved det snarlige kommunalvalg.

I en aktuel Voxmetermåling for Momentum er klima og miljø for første gang nogensinde et af de tre vigtigste emner for vælgerne ved kommunalvalget. For de yngste vælgere er det endda det allervigtigste tema.

Kommunal kerneopgave

Mens ikke mange for 10 år siden forbandt kommuner med klimaindsats, så er det nu blevet en kommunal kerneopgave.

- De værktøjerne, vi bruger i projektet DK 2020, har vist sig brugbare først for en mindre kreds af kommuner og nu stort set dem alle, siger adm. direktør Jesper Nygaard fra foreningen Realdania.

- Danmark er det eneste sted på jordkloden, hvor man bare tilnærmelsesvist er nået så langt. Det gør det muligt for den enkelte kommune at lave skarpe brugbare, lokale prioriteringer for klimaindsatsen for at blive CO2-neutral i 2050, siger han.

Danmark er det eneste sted på jordkloden, hvor man bare tilnærmelsesvist er nået så langt. Det gør det muligt for den enkelte kommune at lave skarpe brugbare, lokale prioriteringer.

Jesper Nygaard, adm. direktør for foreningen Realdania

De oprindelige 20 kommuner, der kom med i Realdanias pilotprojekt i 2019 har nu alle lavet en godkendt klimahandlingsplan, som resten så er i gang med eller skal til.

Her er der blandt andet fokus på udfasning af olie- og gasfyr, grøn mobilitet, klimatilpasning, partnerskaber, grønne job og delebilordninger.

For borgmester Mogens Christen Gade i Jammerbugt Kommune har det været en god proces.

- Vi samarbejdede i forvejen siden 2009 med Danmarks Naturfredningsforening om at sænke CO2-udledninger to procent hvert år. De erfaringer tog vi med, da vi kom med i DK2020 i 2019, og det er spændende, at vi nu er blevet en del af noget større, siger han.

Landbrug en stor udfordring

Han peger på, at kommunens klimahandlingsplan blev endeligt godkendt i kommunalbestyrelsen torsdag med fokus på affald, energi, transport og landbrug.

- Landbruget er jo en stor udfordring i vores kommune. Det handler blandt andet om at etablere lavbundsarealer og lave jordfordeling. Men det kræver også penge og lovgivning fra Christiansborg, siger han.

Samsø Kommune er en anden af de første DK2020-kommuner.

Kommunerne har nøglerolle i klimakampen

Klodens byer og kommuner står for 70 procent af CO2-udledningen og spiller derfor en nøglerolle i klimakampen.

Med Realdanias pilotprojekt DK2020 har 20 danske kommuner siden 2019 oprustet med klimaplaner svarende til verdens mest ambitiøse storbyer.

Kommunernes klimaplaner skal pege på, hvordan de bliver klimaneutrale senest i 2050 og sætte ambitiøse delmål undervejs.

Målet er at lave forpligtende klimaplaner, der opfylder Parisaftalens ambitioner om global opvarmning på højst 1,5 til 2,0 grader.

Siden 2019 er antallet af deltagene kommuner steget til først 64 og nu 94 plus København, som har en tilsvarende aftale blot som international storby.

Kommunerne skal arbejde med den samme standard for klimaplanlægning som internationale megabyer som Los Angeles og London.

Det er ikke set før, at så mange lokale myndigheder i det samme land bruger C40’s værktøjer til at nå målene i Parisaftalen. C40 tæller byer som Beijing og New York.

Kommunernes arbejde begynder nu og indebærer, at de udpeger alle væsentlige kilder til drivhusgasudledning lokalt og lægger en klar plan for, hvordan de håndteres.

- Det har været et rigtigt godt redskab til at klarlægge udfordringerne af få lavet en klimahandlingsplan. Problemet er så, at politikken i Danmark ikke er godt indrettet til, at kommunerne tager ordentligt fat i klimadagsordenen, siger borgmester Marcel Meier (S).

- Det har vi oplevet i forbindelse med anlæg af solcelleanlæg. Og ikke mindst med vores planer om et biogasanlæg, der kan lave brændsel til vores færger, som det lige nu er svært at komme videre med, siger han.

Han håber, at KL og de nye borgmestre tager sagen op, så kommunerne i højere grad kan præge klimaindsatsen fremover.

- Det er ærgerligt, når så mange kommuner gerne vil, at de så ikke spiller en større rolle, siger han.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

Thailand åbner for vaccinerede danskere fra november

Udland

WHO: Corona har kostet verdens sundhedsarbejdere dyrt

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge