Annonce
Jakob Jensen, adm. direktør DBU. Pressefoto
Danmark

DBU og Mary Fonden: Gode børnefællesskaber i fritidslivet er vigtigere end nogensinde før

Debat: Mange børn har savnet fysisk kontakt med deres venner fra både skole og fritid efter et år med online-møder, Instagram og FaceTime derhjemme.

For nogle børn har nedlukningen af fodbolden tilmed betydet et stort afsavn til en interesse, som fylder meget i deres liv. De skal nu til at vænne sig til at have en fodbold ved fødderne igen, efter klubberne har åbnet for, at små og store kan gå på grønsværen igen.

Men børnene skal i lige så høj grad vænne sig til at være sammen med holdkammeraterne igen, og her er sammenholdet og fællesskabet vigtigt. Det har det altid været, men efter et helt usædvanligt år er det måske vigtigere end nogensinde.

“Der er behov for et tiltag som ’Antibulli Fodbold’, fordi mange børn føler sig anderledes eller udenfor på fodboldholdet. Men den følelse er der ingen børn, der skal have. Alle skal være en del af fællesskabet, og sammenholdet betyder alt. Hvis man vil det bedste for hinanden, skaber det fremgang på holdet, og man gør hinanden bedre.”

Ordene afspejler til fulde vores holdning, men kommer fra Kvindelandsholdets Pernille Harder, som har valgt at gå i front for indsatsen sammen med sin kollega fra Herrelandsholdet, Kasper Schmeichel.

Helle Østergaard, direktør Mary Fonden. Pressefoto

De to landsholdsstjerner går hånd i hånd med Mary Fondens formand, H.K.H. Kronprinsessen, om et vigtigt fokus på børns trivsel, når de går til fodbold. Center for Ungdomsforskning har for tredje gang undersøgt trivslen i børns fritidsliv for Mary Fonden.

Vi ved derfor, at dårlig trivsel kan få store konsekvenser for børnene: Hvert tiende barn i 3.- 6. klasse har valgt at stoppe til en fritidsinteresse, fordi de ikke har det godt, når de er der. Vi ved også, at hvert femte barn har følt sig mobbet, drillet eller holdt udenfor til svømning, gymnastik, håndbold - eller på fodboldholdet. Ingen børn skal føle sig udenfor, og derfor har vi voksne et særligt ansvar for at skabe de bedste betingelser for, at venskaber og sammenhold kan vokse og blomstre, i både skoleklasser og blandt holdkammeraterne i foreningerne.

Mary Fonden mener, at alle børn har ret til at være en del af fællesskabet, også i deres fritid, hvorfor fondens ‘Antibulli’-program er udbredt til flere idrætsgrene, og nu også til børnefodbolden. Der bliver allerede gjort et stort stykke arbejde for børnene i klubberne, både med teknik og trivsel for øje.

Her kan ‘Antibulli Fodbold’ blive en yderligere inspiration til at få skabt et solidt fundament for, at spillerne kan udvikle sig til både dygtige og glade spillere. Sociale opvarmnings- og samarbejdsøvelser, men også fælles aftensmad efter træning, aktiv inddragelse af forældrene og en Snapchat-gruppe for hele holdet, kan være med til at sikre både fællesskab og gode resultater.

For fodbold er langt mere end et spil med en bold, og børn bliver ikke alene boldkunstnere eller topscorere på baggrund af en skarp teknik eller den bedste finte. Kasper Schmeichel og Pernille Harder har begge erfaringer og indsigter fra et liv med fodbold fra en meget tidlig alder. De ved, hvilke konsekvenser et godt sammenhold har - både for præstationen på banen og for den enkeltes velbefindende.

Chancen for at nå til tops og score sig en sikker plads på landsholdet er langt større, hvis man er glad for at gå til fodbold, har det sjovt med holdkammeraterne, og sammenholdet er stærkt. Det gælder, når de to landsholdsstjerner går på banen, men de ved også, at det gælder på alle niveauer i fodbolden, fra miniputbold til landsholdet. Alle børn skal være stjerner i fællesskabet.