Annonce
Julefrokosterne står for døren, og mange danskere skal nu tage stilling til, om de har mod på at mødes med andre over fisk, æg og snaps. Foto: John Fredy
Danmark

Danskerne er klar til nye restriktioner, men er splittede om julefrokosten

Nye restriktioner lurer, og hvordan har vi det egentlig med det? Avisen Danmark gik en tur på gaden for at tage temperaturen på, hvad danskerne tænker om de tilbagevendende restriktioner - og om de selv frygter årets julefrokost.

Corona: På onsdagens pressemøde for en uge siden fremlagde regeringen ønske om, at danskerne igen skal til at bruge mundbind, fremvise coronapas på statslige arbejdspladser og at coronatests samtidig skal have en kortere varighed end hidtil.

Torsdag stemte et bredt flertal i Folketingets Epidemiudvalg så for, at coronapasset skal gælde i kortere tid ved test. Epidemiudvalget godkendte også krav om brug af mundbind eller visir i sundhedsvæsenet, som regeringen også har foreslået.

Tidligere torsdag var Avisen Danmark på gaden i Odense for at snakke med danskerne, som generelt bakkede op om restriktioner, men som var lidt mere splittede om årets julefrokost.

Foto: Mike Andersen.

Ole Frank, 74 år, folkepensionist.

Hvad synes du om, at vi måske igen skal vænne os til nye og tilbagevendende restriktioner som mundbind og nedsættelse af coronapassets varighed?

- Det er helt fint, hvis vi skal bruge mundbind i butikker og fremvise coronapas igen. Det har jeg intet imod. Så mangler vi bare at få vaccineret resten af befolkningen, så vi kan få has på det her.

Skal du til julefrokost i år, eller er du for nervøs?

- Familiens julefrokost i år er ikke blevet aflyst. Jeg er selv vaccineret tre gange, så jeg er ikke bekymret. Og vi giver hånd. Jeg gider ikke det der cirkus med at stå og slå vores albuer mod hinanden – det er noget hykleri.

Hvordan har du det med endnu en vinter med isolation og restriktioner?

- Jeg er ikke så bekymret for vinteren. Jeg kommer på et værested et par gange om ugen, så der får jeg noget socialt. Det eneste, jeg godt kunne tænke mig, er en deadline på, hvornår alt det her virus er ovre. Snakker vi to år, fem år eller ti år? Vi havde jo også polio her engang. Det tog i hvert fald en syv-otte år at få styr på.

Foto: Mike Andersen.

Ole Østergaard, 54 år, advokat fra Odense.

Hvordan ville du have det med igen at skulle leve med restriktioner som mundbind og coronapas?

- Det er helt i orden, hvis restriktionerne kommer tilbage, og vi skal bruge mundbind igen. Jeg ved ikke, hvad der skal til, men noget skal der til. For jeg kan godt blive en smule bekymret for smittetallene for tiden. Det ville overraske mig, hvis vi ikke gjorde noget for at bremse det lidt.

Hvordan ser det ud med julefrokosten i år? Bliver den til noget?

- Vi afholder julefrokost i år. Der har dog været en bekymring over det, så vi har aftalt, at vi alle skal have coronatests – og ikke bare kunne fremvise coronapas. Der er en del, der har meldt fra, men det har jeg fuld forståelse for. Jeg har virkelig haft et behov for at afholde julefrokost i år. Det kan noget andet end en sommerfest. Det giver et afløb.

Hvad synes du om udsigten til endnu en vinter med en masse restriktioner?

- Det er så træls at tænke på. Er du sindssyg, hvor er det træls. Nu har vi vænnet os til lys og luft, så det er bestemt ikke sjovt.

Foto: Mike Andersen.

Søs Mary-Ann, 61 år, direktionssekretær fra Odense.

Hvordan har du det med nye og tilbagevendende restriktioner?

- Jeg kan godt sige, at det er helt i orden, når jeg ser på, hvor mange der samler sig rundt omkring i nattelivet og på barer. Der er man nødt til at gribe ind. Jeg oplever også, at folk står og hoster uden at holde sig for munden. Man bør passe mere på. Jeg kan godt være bange for, at smitten kun bliver større hen over julen, og at det i sidste ende går ud over de svage og børnene. Millioner har været ramt af corona, og selv med en vaccine er man jo ikke helt på den sikre side. Derfor synes jeg, at vi skal være forsigtige.

Det eneste, jeg godt kunne tænke mig, er en deadline på, hvornår alt det her virus er ovre. Snakker vi to år, fem år eller ti år?

Ole Frank, 74 år og folkepensionist

Skal du til julefrokost i år?

- Jeg deltager ikke i nogle julefrokoster i år, for jeg er nervøs for at bringe smitte med mig hjem.

Hvad er dine forventninger henover vinteren og julen?

- Jeg ville selv have det så dårligt med en vinter som sidste vinter med isolation. Man kan ikke være sammen med sin familie. Det er som et fængsel, når man bare kan gå rundt derhjemme.

Forsiden netop nu
Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Samfund

Susannes børns legetøj ender som julegaver til børn i økonomisk pressede familier: Det kan ske for os alle

Fra i dag og til og med på fredag kl 17.30, kan du gå ned på Galleri BidsArt og aflevere det legetøj, dine børn ikke længere bruger. Legetøjet vil blive julegaver til børn i økonomisk pressede familier.

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer