Annonce
Det går den gale vej med vilkårene for udbygning af vedvarende energi på land, skriver Lars Aagaard. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Danske Energi: Har man sagt "A" til klimaet ...

Så må man også sige B! Der er heldigvis bred politisk opbakning til en meget ambitiøs grøn omstilling, som bygger på udnyttelse af den store kapacitet for produktion af vedvarende energi, vi har i fædrelandet. Men når det kommer til stykket, og vi skal finde plads til produktion af vedvarende energi, så får piben pludselig en anden lyd.

Politikerne synes, det er fedt med vindmøller langt til havs, hvor vi ikke kan se dem, men når det gælder vindmøller og solceller på land, ryster de pludselig på hånden og frygter folkelige protester.

En ny analyse fra Dansk Energi viser, at det går den gale vej med vilkårene for udbygning af vedvarende energi på land, hvor politiske beslutninger og ny lovgivning gør det både mere vanskeligt og dyrere at opføre f.eks. vindmølleparker.

Det klimapolitiske "A" - målet om 70 pct. CO2-reduktion i 2030 - kom fint ud af munden, men det kniber med at sige "B" og tage de konkrete skridt mod målet.

Snurrende vindmøller på en blæsende dansk forårsdag er et af billederne på den nye virkelighed, vi er godt på vej ind i. Naturens kræfter omsat til vedvarende energi, der kan drive elbilerne, give strøm til varmepumpen, omdannes og lagres til andre energiformer - dét er den grønne omstilling! 

Mange steder møder vindmøllerne stor modstand, og her er brug for politikere, der tør stå ved målet og prioritere også upopulære beslutninger.

Vindmøller og solceller på land er den billigste form for vedvarende energi - den grønne energi, som vi skal bruge enormt meget af i den grønne omstilling. Når vi som samfund rykker væk fra olie, naturgas og kul skal der bruges grøn strøm som ny energikilde, og det kræver solcelleparker og vindmøller i massevis.

Alligevel er kapaciteten fa 2018 til og med 2020 kun udvidet med 160 megawatt årligt. I 2015-2017 - før klimamålet blev fastsat og aftalt - var tallet 290 megawatt.

Samtidig er ventetiden på svar fra de klagenævn, der behandler klager over opførelsen af f.eks. vindmøller nu så lang, at det næsten svarer til lovgivning med tilbagevirkende kraft. På det seneste har vi set to eksempler på, at nogle af landets største vindmølleparker bliver bremset på grund af klager, der har ligget længe i systemet. 

Udviklerne af vindmølleparkerne har ikke brudt loven, men har ikke taget højde for nye regler, der er trådt i kraft, efter møllerne er blevet etableret, men mens klagerne har ligget i systemet. Når klager har fået ret, kan historien gentage sig, fordi processen skal starte forfra med ny mulighed for at klage, også selvom udvikleren retter ind i forhold til den første klage. Og sådan kan man blive ved på molbo-facon.

Det går altså ikke, at et tungt og langsommeligt klagesystem spænder ben for den grønne omstilling, Det går ikke for de virksomheder, der etablerer vindmølleparkerne, og det går heller ikke for de borgere, der skal leve og bo med møllerne.


Vindmøllerne er muligvis den nye dreng i klassen, men de er her, og de bliver flere, og vi har vi brug for dem.


Vindmøllerne er muligvis den nye dreng i klassen, men de er her, og de bliver flere, og vi har vi brug for dem. Det er dyrere og ikke nok kun at sætte møller på havet.

Naturen og udsigten kommer til at forandre sig, når anlæggene til den grønne energi opføres. Det er kun rimeligt at de borgere, der påvirkes af forandringerne, også har et ord at skulle have sagt. Selvfølgelig! Men kommunerne og deres borgere skal inddrages langt tidligere i processen. Demokrati forpligter, og her skal den demokratiske dialog til gengæld også forpligte sådan, at alle ved, at en aftale er en aftale.

Både når det gælder overordnede klimamål, udstukket fra Christiansborg, og når det gælder konkrete kontrakter om at sætte vindmøller op, skal man fra alle sider kunne regne med, at A følges op af B.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi
Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

London har fået nok af lort – nu bygger de en super-kloak

Miljø: London er i fuld gang med at bygge en 25 kilometer lang kloaktunnel, også kaldet ”super-kloak”. For det kloaksystem, der eksisterer nu, er beregnet til maksimalt fire millioner mennesker.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Danmark

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget