Annonce
Debat

Dansk udenrigspolitik i en ny tid

Debat: Vesten blev smidt ud af Afghanistan, og jeg føler oprigtig med de soldater som blev dræbt eller såret. Deres pårørende sidder tilbage med smertelige tab.

Nu er det på tide, grundigt og kritisk at evaluere dansk udenrigspolitik. En uvildig undersøgelse af tyve års håbløs og udsigtsløs krig med store personlige og økonomiske konsekvenser skal være en del af fundamentet for dansk udenrigspolitik i en ny tid.

Afghanistan er blot det sidste hårrejsende eksempel på nederlag for den såkaldte ”aktivistiske udenrigspolitik”. Krigen i Irak blev aldrig undersøgt til bunds, da et flertal i Folketinget valgte at stoppe udredningsarbejdet. En ulovlig krig, der byggede på lodrette løgne, er aldrig lagt frem for den danske befolkning.

Kommissionens arbejde blev begravet, og et flertal af partier vaskede derefter hænder. Også krigen i Libyen blev ”vundet”, men freden tabt, og landet er fortsat splittet og ustabilt. Vi skal have en ny politik, der flytter vægten fra krig til fred.

Jeg er ikke pacifist, så militære operationer kan være en mulighed. Men i mange år har ”aktivistisk” udenrigspolitik desværre i høj grad været militaristisk. ”Aktivistisk udenrigspolitik” kan for mig nemlig også være solidarisk opbakning til at fjerne resterne af koloni- og imperialismetankegang, støtte til selvstændighed, engagement i FN, mere ambitiøs bistandspolitik, indsats mod klimaforandringerne, for et bedre miljø og kamp for menneskerettigheder.

Skiftende danske regeringer har konkurreret om at være USA’s mest servile tjener, og der har ikke været nævneværdig forskel på socialdemokrater og borgerlige. Når amerikanske præsidenter råbte ”Hop! ”, spurgte danske stats- udenrigs- og forsvarsministre underdanigt: ”Hvor højt? ”.

Hvorfor gik vi, trods opfordringer, sent i gang med at evakuere? Hvordan kunne efterretningerne være fuldstændig uden af trit med virkeligheden, og hvorfor troede Danmark blidt på USA? Hvorfor forrådte amerikanerne sine allierede? Den paniske og uorganiserede evakuering skal naturligvis have konsekvenser for Danmarks fremtidige samarbejde med USA, hvor vi ikke længere vil reduceres til en dikkende lammehale. USA skal selvfølgelig fortsat være en nær allieret, men vi må styrke Europas egne evner til at føre en selvstændig udenrigs- og forsvarspolitik.

Vesten har i absurd grad undervurderet og fejlfortolket udfordringerne i at ville ”demokratisere” andre lande.

Læren fra Afghanistan skal lægges frem i to forskellige spor: den helt akutte om evakueringen og dernæst den store bearbejdning af 20 års krig. Det skal stå klart, hvem der tog hvilke beslutninger, og hvorfor danske soldater blev trukket længere og længere ind i den afghanske krigs blindgyder.

Flertallet i Folketinget manipulerede groft med befolkningen, for begrundelser og mål for krigen skiftede som ørkenvinden, mens kompasnålen var låst fast i blind loyalitet til USA. Vesten har i absurd grad undervurderet og fejlfortolket udfordringerne i at ville ”demokratisere” andre lande.

Naivt har man troet, at fred og demokrati kunne indføres oppefra. Uden forståelse for lokal kultur, traditioner, vaner, religiøse spændinger, lokale og regionale magtinteresser, konkurrerende klaner og svage forestillinger om nationalstat og centralmagt. Imens spreder militante islamister trusler og usikkerhed fra flere nye positioner, bl.a. i Afrika.

Der er brug for en ny dansk og europæisk udenrigspolitik.

Forsiden netop nu
Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Lyt til 'Ring hjem, Emil': Tysklands skæbnevalg afgøres i morgen - hvem skal stå i spidsen for tyskerne og resten af Europa?

Indland

Bodil-vinderen der fornyer sig selv

Udland

Bilbombe i Somalias hovedstad dræber mindst otte

Kultur For abonnenter

Danica Curcic: - Kunsten hjælper os til at være mennesker - selv under de værste omstændigheder

SEPTEMBER 2020

Udland

Prodemokratisk gruppe i Hongkong opløser sig selv

Endnu en prodemokratisk gruppe kaster håndklædet i ringen i Hongkong efter at være blevet mødt af sigtelser under den såkaldte sikkerhedslov, som blev indført sidste år.

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Debat: Et af de helt store samfundsproblemer lige nu er mangel på arbejdskraft. Både i det private erhvervsliv og navnlig i den offentlige sektor, hvor de ansatte løber hurtigere og hurtigere for at nå deres opgaver. Der mangler varme hænder, lyder det desperat. Men er flere varme hænder nødvendigvis hele løsningen?

Danmark

Rigsret dag 10 - Støjberg kæmper for ikke at blive ædt op indefra

Danmark

- Danmark ville gå fallit, for værdierne skabes uden for de store byer

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Podcasts

Det bliver både pinligt, kedeligt og meget alvorligt

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nyt job? Så skal vi headhuntes

Erhverv

Analyse: Mærsk har kurs mod magisk rekord - men kunderne bløder

Kultur

X Factors nye dommer: Livet handler om at udfordre sig selv

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre