Annonce
Flere udenlandske medier skriver mandag om, at Lars Findsen, der er hjemsendt fra sit job som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), er varetægtsfængslet i lækagesag. Her ses han i 2017. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Udland

Dansk spionchefs fængsling vækker international opsigt

En lang række udenlandske medier bringer mandag historien om den hjemsendte FE-chef Lars Findsens fængsling.

Det er ikke kun i Danmark, at historien om fængslingen af den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Lars Findsen fylder hos medierne.

Også udenlandske medier har samlet historien op. Flere nordiske medier som svenske Dagens Nyheter og norske Aftenposten bringer mandag historien.

Aftenposten har talt med seniorforsker Karsten Friis fra det uafhængige forskningsinstitut Nupi om sagen. Han vurderer, at sagen er uheldig for tilliden til Danmarks spiontjeneste.

- At en siddende efterretningschef bliver tiltalt eller arresteret, og at PET har aflyttet hans telefon, er helt ekstraordinært.

- Det er højt betroede medarbejdere, og det er meget usædvanligt, at de bliver efterforsket og tiltalt, siger han til mediet.

Også amerikanske Bloomberg, det britiske nyhedsbureau Reuters og tyske Deutsche Welle har bragt historien om den hjemsendte spionchef.

Det er mandag kommet frem, at Lars Findsen, der er hjemsendt fra sit job som chef for FE, i godt en måned har siddet varetægtsfængslet.

Reuters historie om sagen

Han er sigtet for at have lækket højt klassificerede oplysninger. De skulle angå statens forhold til fremmede magter. Han nægter sig skyldig.

Præcis hvad Findsen beskyldes for at have gjort, er hemmeligt for offentligheden. Pressen måtte mandag ikke høre sigtelsen eller sigtelserne.

Der har dog i den seneste tid været flere sager i medierne om efterretningstjenesternes arbejde.

Ekstra Bladet har afdækket trusselsvurderinger i FE om danske børn i syriske fangelejre. Derudover har Berlingske haft historier om en agent for PET og FE, som blev svigtet, da han blev dømt i Spanien.

Den hjemsendte spionchef og tre andre blev anholdt 8. december. Som den eneste har han siden siddet fængslet, og det bliver han indtil videre ved med. Mandag blev hans varetægtsfængsling forlænget frem til 4. februar.

Ifølge DR's oplysninger skyldes sigtelsen en langvarig efterforskning udført af en særlig taskforce i Politiets Efterretningstjeneste.

/ritzau/

Aftenpostens historie om sagen
Deutsche Welles historie om sagen
Bloombergs historie om sagen
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Barnestjernen er blevet voksen

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark