Annonce
Danske virksomheder - herunder energiselskaberne - strakte sig lidt længere end normalt under coronakrisen. Foto: Peter Leth-Larsen
Erhverv

Dansk Energi: Tak til de ordentlige virksomheder og virksomhedsledere

Vi er næsten ude af tunnelen. Vi har længe kunnet skimte lyset, men nu er det her. Og det lyser stærkere end nogensinde: Coronapandemien trækker sig, det er sommer, og vi kan ånde igen. Uden mundbind og blandt mennesker, vi kan give vores kære et kram og se tilbage på de måneder, ja, år, der er gået med nedlukning.

Det har været hårdt, for nogle helt umenneskeligt hårdt - men vi kan alligevel se tilbage på tiden med pandemien og måske finde en stolthed over, hvem vi er. For pandemien viste, at danskerne på ganske kort tid og med det store flertal forstår at omformulere det ellers så danske ”jeg” til et ”vi”.

Gennem de hårde måneder er der sagt tak: Tak til det modige frontpersonale, til skolelærerne, til børnene og de unge og til danskerne generelt. Selv har jeg ikke holdt mig tilbage, for de fortjener alle et stort, og utvetydigt, tak for indsatsen.

Men én særlig gruppe vil jeg alligevel gerne fremhæve og rette en lyskegle imod: Alle de ansvarlige og ordentlige virksomhedsejere, vi har i dette land. De virksomheder, der er drevet ud fra et værdisæt, hvor omsorg for de ansatte og det samfund, man er del af, står centralt. Og det er de fleste.

Mange brancher stemplede ind, da coronaen strammede sit greb. Nogle beholdt ansatte længere end økonomien strakte. Mange gav nødlidende virksomheder lidt længere kredit eller fremrykkede betalingen til deres leverandører. Restauratører lavede overskudsmad til hjemløse, og andre omstillede plastproduktion til produktion af værnemidler. De gode eksempler findes overalt. Og det er vi taknemmelige for.

Mit hjørne af verden - det, der sørger for, at der er strøm i kontakten og varme i radiatoren - stemplede også ind, da krisen ramte. De hjalp et presset lokalt erhvervsliv og de ramte familier i dækningsområdet.

Et par eksempler: Ved at sænke tariffen på transport af el i de ledninger, der forsyner store dele af Sjælland, gav Andel, gennem sit datterselskab Cerius, en håndsrækning på 400 millioner kroner til private og erhvervsliv i dækningsområdet. Jysk Energi skar 25 millioner kroner af sine tariffer gennem NOE Net, og for Norlys var rabatten gennem netselskabet N1 500 millioner kroner.

Thy-Mors Energi greb i egen lomme og forudbetalte regninger for 10 millioner til sine leverandører - og samme model blev brugt af Verdo og Vestforsyning. Energi Fyn leverede gratis strøm til et lokalt destilleri, da det lagde produktionen om til dyrebar håndsprit. Ewii købte gavekort af lokale erhvervsdrivende og udloddede dem blandt forbrugerne for at sikre en minimumsomsætning hos den kriseramte detailhandel.

Jeg kunne blive ved. Også i andre brancher.

Virksomhedsejere og -ledere har også måttet tage hånd om en forandret hverdag for deres organisation. Mange har skullet kigge dybt i værktøjskassen af ledelsestiltag, og som altid, når ledelse er i spil, udfordrer det de værdier eller den logik, som organisationen drives ud fra.

Jeg ved godt, at ikke alle danskere og virksomheder har vist lige meget samfundssind. Og nogle har ydet en større indsats end andre. Men lad os for en stund dvæle ved, hvordan vi trods alt klarede os igennem en verdensomspændende pandemi med værdigheden i behold. Og med en vished om, at inderst inde vil danskerne fællesskabet og ordentligheden - om de er lønmodtagere eller selvstændige, private eller virksomheder.

Virksomheder drives af mennesker og mennesker er ikke ufejlbarlige. Så der findes også mindre ordentlige virksomhedsledere og -ejere. Men heldigvis har det overvejende flertal aktivt bidraget til at få Danmark gennem epidemien.

Så til jer: Tak for, at også I har ydet en indsats for at få vores samfund gennem krisen.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Lars Aagaard, adm. direktør, Dansk Energi. Pr-foto


Mit hjørne af verden - det, der sørger for, at der er strøm i kontakten og varme i radiatoren - hjalp et presset lokalt erhvervsliv og de ramte familier i dækningsområdet.

Fra klummen
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Indland For abonnenter

Flere har ondt i halsen og hoster: Testcentre har mere travlt

Udland

Hundredvis af fanger er på fri fod efter angreb i Nigeria

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst