Annonce
Grøn fjernvarme eller en varmepumpe drevet på grøn el er det rigtige valg til opvarmning af huse, hvis vi skal nå klimamålene, skriver Lars Aagaard fra Dansk Energi. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Danmark

Dansk Energi: Det ser sort ud - men vi kan gøre en forskel

Oversvømmelser i Belgien og Tyskland, heftige skovbrande i Grækenland og Tyrkiet og ekstreme varmegrader i Canada. Rekorderne bliver slået årligt. Og for et par uger siden offentliggjorde FN’s Klimapanel en nedslående rapport, der viser, at klimaforandringerne er menneskeskabte, og at det haster med handling, hvis vi på nogen måde skal bremse udviklingen. Og det skal vi!

For en almindelig dansk forbruger som dig og mig, kan situationen virke helt håbløs. Men enhver rejse starter med det første skridt. Også denne. Og selv om Danmark er et lille land, kan vi faktisk gøre en forskel.

Hver især kan vi rykke udviklingen et lille nøk. Vi kan spise mindre kød, vi kan droppe plastik, og vi kan købe genbrugstøj. Det føles rart, men intet af det batter, som hvis vi tager fat på, hvilken type energi vi bruger, når vi varmer vores huse op, når vi producerer i vores virksomheder, eller når vi transporterer os rundt på fire hjul. Hvis vi for alvor vil gøre en forskel, er det her, vi skal sætte ind.

Det vil de fleste af os gerne. Men vi har brug for en klar politisk vejviser, og det første skridt for at få os alle til at gøre noget, der batter, er noget så simpelt - og så kompliceret - som en grøn skattereform, der gør det dyrere at bruge fossilt og billigt at bruge grønt.

I mit bryggers står et naturgasfyr, og det opvarmer mit hus i Dragør. Fyret er ret nyt og kan fungere upåklageligt en 15-års tid endnu. Da jeg købte det, troede jeg, naturgas var den bedste løsning. Jeg er blevet klogere.

Jeg arbejder med energi, og klima og grøn omstilling er omdrejningspunktet for mit professionelle liv. Så jeg er ikke længere i tvivl om, at naturgas - fossilt, trods sit tilforladelige navn - ikke er en gangbar løsning i fremtiden, hvis Danmark skal nå sine ambitiøse klimamål. Her skal grøn fjernvarme eller en varmepumpe drevet på grøn el blive fyrets sandsynlige afløser.

For en almindelig dansk forbruger som dig og mig, kan situationen virke helt håbløs. Men enhver rejse starter med det første skridt. Også denne. Og selv om Danmark er et lille land, kan vi faktisk gøre en forskel.

Men selv med min energi-viden er jeg usikker på, hvornår og hvordan jeg skal foretage investeringen, for jeg kender ikke rammerne: Hvornår udfases naturgassen? Har jeg en deadline? Varmepumpen er den grønneste løsning, men hvad koster den i forhold til mit fyr på længere sigt? Man kan få tilskud - men det går efter først-til-mølle, og flertallet af ansøgere går forgæves. El til varme er billigt - og det er godt, at vi ved dét. Men hvor dyr bliver min naturgas? Og kunne biogas være en løsning?

Kender man ikke rammerne, vil de fleste med en rationel økonomisk tilgang til energiforbrug hælde mod det sikre valg: Det man kender og kan budgettere med. Måske beholder man oliefyret lidt længere end nødvendigt, måske skifter man til et gasfyr, og måske køber man en bil drevet på benzin eller diesel fremfor el. Og de valg er gift for klimaet.

Økonomi tæller nu engang for langt de fleste - mig selv inklusive - uanset, at vi ønsker at bidrage til den grønne omstilling. Og derfor skal politikerne skabe klarhed for os. De skal vise os kunder, private og erhvervsliv, hvad det koster at brænde fossile brændstoffer af i fremtiden, og at de grønne løsninger betaler sig.

Danmark kan ikke redde det globale klima alene. Men vi kan vise vejen. Den opgave starter dette efterår hos politikerne - og gerne med det udspil til en finanslov, regeringen er på vej med mandag. For der er brug for grønne reformer og tiltag:

Vi kan ikke alt på én gang. Grøn omstilling koster, og hvad skal vi have mindre af, hvis klimaet skal prioriteres? Den diskussion er enkelte partier begyndt på - tak for det. Men vi skal i løsningsmode.

Der er også brug for flere hænder til den grønne omstilling. Dansk Energis analyser viser, at klimamålene fordrer 290.000 ekstra årsværk de kommende ni år. Det skal løses.

Men først og fremmest skal energikunderne have vished. Der skal skabes klarhed om CO2-afgiften, om hvordan vi sikrer penge til både velfærd og klima, og det skal sikres, at enhver afgift understøtter og guider til det grønneste valg.

De grønne teknologier har vi - nu skal vi tage dem i brug. For så kan vi gøre en forskel, når klimaproblemerne skal bekæmpes.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Udland

Gerningsmand skrev kort før skoleangreb om plan på Facebook

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Indland

Huawei melder sig i kø af kritikere efter nyt afsnit af DR-serie

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole