Annonce
Restauranterne genåbnede i april, og det har været med til at trække den økonomiske vækst i vejret i andet kvartal. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Dansk økonomi er nu på et højere niveau end før corona

Danmarks bruttonationalprodukt voksede med 2,2 procent i andet kvartal, hvor landet genåbnede.

Dansk økonomi gik frem i andet kvartal, som bød på en større genåbningen efter nedlukning i vinter og er nu på et højere niveau end før coronaudbruddet.

Samlet voksede Danmarks bruttonationalprodukt (bnp), der er et udtryk for størrelsen på et lands økonomi, med 2,2 procent i kvartalet. Det viser en foreløbig opgørelse fra Danmarks Statistik.

- Dansk økonomi har med fremgangen nået et niveau, der er højere end fjerde kvartal 2019 og har dermed indhentet det fald, som coronakrisen påførte, skriver Danmarks Statistik.

Fremgangen i andet kvartal skal ses, i sammenhæng med at blandt andet restauranter og barer genåbnede i foråret.

Samtidig var butikker i detailhandlen lukket store dele af vinterperioden, men de har også været åbne siden marts og trækker også op.

Selv om en fremgang på lidt over to procent kan synes beskeden, er det den næsthøjeste økonomisk vækst i et kvartal i 15 år.

I regeringen siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en skriftlig kommentar, at dansk økonomi nu kan siges at være i en højkonjunktur.

Link til tal fra Danmarks Statistik

Det skal finanspolitikken - hvordan regeringen bruger penge og støtter økonomien - justeres efter.

- Vi er på vej tilbage til mere normale tilstande, og det vil vi naturligvis også planlægge finanspolitikken efter.

- Dansk økonomi er vendt stærkt tilbage, og derfor er der ikke længere brug for, at vi generelt træder på speederen, siger han.

Hos Arbejdernes Landsbank kalder cheføkonom Jeppe Juul Borre det flot, at dansk økonomi på under lidt over et år har rystet krisen af sig.

- Det er en imponerende vækst, vi ser, og det er imponerende, at vi allerede nu er tilbage på niveauet før coronakrisen.

- Det er dog ikke det samme som at sige, at coronakrisen er forbi for alle, for der er stadig brancher og virksomheder, som er ramt, men på det overordnede plan ser det fornuftigt ud.

- Det er de danske forbrugere, der har været med til at bære økonomien ud af krisen, fordi de har brugt mange penge - blandt andet i butikkerne og på restauranterne, siger han.

Han understreger, at man skal passe på med at se alene på bnp-tallene, når man skal vurdere temperaturen på dansk økonomi.

Men også på andre nøgletal er udviklingen positiv i øjeblikket. Han peger på, at antallet af beskæftigede på arbejdsmarkedet i øjeblikket er rekordhøjt. Samtidig er der rekordmange stillingsopslag.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

Thailand åbner for vaccinerede danskere fra november

Udland

Storbritannien har højeste smittetal siden midten af juli

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge