Annonce
Anders Engholm er uddannet klejnsmed og møbeldesigner og lider af tvivl. I første afsnit af den seneste sæson kæmpede han indædt med at skabe en lille sofa, der også kan bruges til at sove på. Foto: Monday Production
Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder


"Danmarks næste klassiker" er det ultimativt bedste tv-program for tiden. Bedre end "Bagedysten" og bedre end "Danmarks bedste portrætmaler", der begge ligner lidt, fordi de også bygger på noget skabende - hændernes værk.

I "Danmarks bedste klassiker" følger vi fem designere, der uge efter uge dyster om, hvem der er bedst til at designe for eksempel en skammel eller en sofa. Vi er med, fra de anerkendte og vidende dommere, Kasper Salto og Louise Campbell, stiller opgaver med forhindringer, til deltagernes første vilde og vaklende ideer, over den altid komplicerede og forsinkede produktion med fasen "gode råd er dyre", og til det endelige møbel står færdigt.

Det er et åbenbarende og fængende udviklingsforløb - på moderne dansk en rejse - at være med på.

Der er en urkraft i de fleste af os for at skabe noget med hænderne. Alle børn er skabere i ler, lego eller anden leg, og nogle af dem tager kreativiteten med ind i voksenlivet med strikketøj og akvarelmaling, mens andre udsætter hjemmet for "gør-det-selv", og andre igen indretter en have.

Derfor render vi også rundt med en indbygget benovelse, når nogen er bedre til håndværk end os selv. En fascination af evner og kvalitet. En fantasi om selv at kunne, og hvis nu jeg øvede mig længe, så ...

"I Danmarks bedste klassiker" følger vi en skabelse af meget høj kvalitet, og undervejs er det spændende a la "hvad skal det dog ende med". Når resultatet afsløres for dommerne, sidder man med en sær tilfredshedsfølelse. På samme måde som at det er svært at slippe blikket fra en glaspuster, før klumpen af flydende glas er blevet til en dekorativ fugl, eller en keramiker, før leret er blevet til et unikt krus. En trang til at nå i mål. Det er også sådan, vi ser "I hus til halsen", hvor det trods det efterhånden slidte og gennemskuelige koncept altid er spændende til sidst, når før og efter-Søren Vester-billederne glider over skærmen.

"Danmarks næste klassiker" er egetræet i tv-skoven. Det ellers udmærkede program "Danmarks bedste portrætmaler" er til sammenligning af fyrretræ med sin alt for ofte manglende portrætlighed og amatørisme på deltagersiden, mens "Bagedysten" mest af alt har forvandlet sig til finér - i kagesprog glace - for nok er jeg underholdt, men jeg lærer ikke meget.

Det gør jeg i "Danmarks næste klassiker", som skærper blikket og forståelsen for kvalitet og giver et indblik i, hvordan det skabes. Det skyldes også dommerne, som er exceptionelt gode til at uddybe, forklare og reflektere.

For nylig så jeg på Viaplay den nyeste sæson med Gordon Ramsey, en engelsk kok, der turnerer rundt i USA for at redde restauranter og undervejs derfor mener sig i sin gode ret til at råbe og bande af ejere og kokke på stribe. Sæsonen sluttede med, at Ramsey ville redde ikke blot tre restauranter på én gang, men en hel lille by, der havde været plaget af oversvømmelser. I den forbindelse byggede en dekoratør udstillinger i tomme butiksvinduer med de ting, man kan købe i den nødstedte by, og så faldt ordene "danske møbler" andægtigt og storladent som Dannebrog over Estland.

Vi i lille, lille Danmark er nogle giganter udi møbeldesign, og noget tyder på, at arven efter Brugsen-klassikerne - der engang kunne købes på en arbejderindtægt - er i fuld gang med at blive løftet.

Det allerbedste ved "Danmarks næste klassiker" er dog, at det er helt ligegyldigt, hvem af de dygtige designere, der vinder hver uges konkurrence og til sidst den endelige. For det er skabelsen og fagligheden, som er det spændende.

Programmet må få medarbejderne ude på erhvervsuddannelserne til at klappe i hænderne, for det er et strålende bevis på, at håndværk stadig dutter - også i vores digitale tidsalder. Klar, parat til "Danmarks snildeste tømrer".


DR: "Danmarks næste klassiker, sæson 3. Sendes hver tirsdag, men kan også ses på DRTV.

"Danmarks næste klassiker" er egetræet i tv-skoven. Det ellers udmærkede program "Danmarks bedste portrætmaler" er til sammenligning af fyrretræ med sin alt for ofte manglende portrætlighed og amatørisme på deltagersiden, mens "Bagedysten" mest af alt har forvandlet sig til finér - i kagesprog glace - for nok er jeg underholdt, men jeg lærer ikke meget.

Uddrag af tv-klummen


Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani