Annonce
Danmark

Danmark bruger kassen på rent vand og jord - men overser luftforurening, der dræber langt flere

Kåre Press-Kristensen (til venstre) er seniorrådgiver inden for luftforurening i interesseorganisationen Rådet for Grøn Omstilling. Foto: Flemming Krogh
Danske kommuner, regioner og staten bruger tre gange så mange penge på at bekæmpe jord- og vandforurening i forhold til luftforurening. Det sker på trods af, at luftforureningen årligt er skyld i flere tusinde for tidlige dødsfald herhjemme, mens jord- og vandforurening ifølge et nyt ministersvar vurderes at være skyld i under 100 for tidlige dødsfald.
Annonce

Forurening: Kampen for rent drikkevand og ren jord fylder langt mere i Danmarks budget end kampen for ren luft. Mens kommunerne, regionerne og staten bruger knap en milliard kroner på at bekæmpe jord- og vandforurening, bruger de samme instanser kun knap 300 millioner på at bekæmpe luftforurening.

Det sker på trods af, at luftforureningen årligt er skyld i mere end 4000 for tidlige dødsfald herhjemme, mens jord- og vandforurening ifølge et nyt ministersvar vurderes at være skyld i under 100 for tidlige dødsfald.

Det er en helt skæv prioritering, lyder det fra seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra interesseorganisationen Rådet for Grøn Omstilling.

- Det er godt, vi bruger så mange penge på at undgå, at vandet er forurenet til et niveau, der gør os syge. Men der er et kæmpe misforhold, når vi ser på, hvor få penge vi bruger på at bekæmpe luftforurening og ser på, hvor mange, der bliver syge og dør af det. Der er ingen tvivl om, hvordan vi redder flest, siger han.

Annonce

- Vanvittigt få bekymrer sig om luften

Men det er ikke kun politikernes indsats over for luftforurening, der halter ifølge Kåre Press-Kristensen. Han mener, at danskerne bekymrer sig alt for lidt om forureningen i luften og peger på en meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

- Her er det jo helt vanvittigt, at 25 procent af danskerne bekymrer sig om drikkevandsforurening, men kun seks procent bekymrer sig om luftforurening, når det netop er luftforureningen, der er det helt store folkesundhedsproblem. Det viser, at der virkelig er behov for folkeoplysning. Hvis folk kendte sandheden, ville de med sindsro drikke vandet i vandhanen og samtidig forlange, at politikerne straks nedbragte luftforureningen, siger han.

Organisation: Sådan skulle flere penge til at bekæmpe luftforurening bruges

Kåre Press-Kristensen fra Rådet for Grøn Omstilling kommer med fire bud på, hvor flere penge til bekæmpelse af luftforurening vil gøre gavn.

  1. Hvis vi indfører en skrap regulering af ammoniakudledning i landbruget, kan vi kompensere landmændene via tilskud til miljøteknologi, fordi landbruget er konkurrenceudsat og risikerer at tabe konkurrenceevne. Det samme gælder for eksempel ikke for brændeovnsejere, der ikke er konkurrenceudsatte og bare kan bruge mere miljørigtige varmekilder.
  2. Der kan være nogle brændeovnsejere, der ikke har råd til filtre eller en varmepumpe. Der må vi kigge på årsindkomst, så fattige og pensionister kan få tilskud. Det kan også være tilskud til for eksempel efterisolering. En grøn check. Hvis vi samtidig beskatter brændeovne, kan der blive et provenu derfra, og så kan vi bruge det til at investere i den grønne omstilling.
  3.  Vi bør ansætte nogle embedsmænd i ministeriet, der alene er ansat til at fokusere på mere ambitiøs international regulering af luftforurening, både fra international skibsfart og udlandet. Det sidste gennem EU's NEC-direktiv. Det ville koste ubeskriveligt få penge. Måske fem millioner årligt.
  4. Det er nødvendigt at informere befolkningen grundigt om helbredsskader fra luftforurening, og hvordan de selv kan begrænse skaderne ved at lade være med at fyre i brændeovnene og få udskiftet gamle dieselbiler. De færreste ønsker at forurene og gøre sig selv og andre syge. Hvis danskerne forstod, hvor meget deres brændeovne forurener, tror jeg ikke, at nogen ville bruge brændeovn, siger seniorrådgiveren.

Ifølge Kåre Press ligger løsningen på misforholdet i den danske indsats mod forurening lige for:

- Vi skal enten bruge flere penge på at bekæmpe luftforurening eller omprioritere en hel del. Jeg bliver nok ikke populær af at sige det, men det er jo sandheden. Tallene og ministersvaret taler deres tydelige sprog, siger han.

Seniorrådgiveren påpeger dog, at der kan være andre grunde til at opprioritere vand- og jordforurening. Derfor er den mest ideelle løsning ifølge ham en uændret indsats over for de to forureningsformer og en langt større indsats over for luftforurening.

- Der kan være andre formål ved at beskytte  grundvandet som for eksempel bedre biodiversitet i vandløb, men kigger vi på folkesundheden, er det forbløffende få penge, vi bruger på luftforurening, helbredsskaderne taget i betragtning, siger han.


Kigger vi på folkesundheden, er det forbløffende få penge, vi bruger på luftforurening, helbredsskaderne taget i betragtning.

Kåre Press, seniorrådgiver


Seniorrådgiveren har flere bud på, hvad flere penge til bekæmpelse af luftforurening bør bruges på. Men han har også nogle bud, der slet ikke koster penge.

- Man kunne tillade de store byer at lave nul-emissons-zoner kun for eldrevne køretøjer, eller at indføre skrappe miljøzoner, der kræver, at alle biler har et effektivt filter. Det kunne spare et par hundrede dødsfald årligt. En anden mulighed er at forbyde brændefyring. Vupti så har du sparet 550 dødsfald om året, uden det koster noget som helst, siger han.

Avisen Danmark har forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men han har ikke ønsket at stille op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Annonce
Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Annonce