Annonce
Den antivirale medicin Remdesivir virker ikke mod covid-19 i en grad, så det kan forsvares at købe det og give patienter det, mener Verdenssundhedsorganisationen. Remdesivir er udviklet af amerikanske Gilead Sciences som et præparat mod smitsom leverbetændelse. Arkivfoto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters
Danmark

Danmark bruger det mod corona - nu bliver det frarådet af WHO

Verdenssundhedsorganisationen fraråder brug af lægemidlet Remdesivir mod covid-19, fordi den ikke mener, at midlet virker. Det vil dog stadig blive brugt i Danmark.

Coronavirus: Det er katten i sækken, når Danmark og de øvrige EU-lande i kampen mod corona har købt doser af det antivirale lægemiddel Remdesivir for mere end en milliard euro. Midlet virker nemlig ikke.

Sådan lyder den kontante melding fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, der nu direkte fraråder at bruge Remdesivir til covid-19-patienter.

"Der er ikke fundet væsentlig effekt på dødelighed, behov for ilt, tiden indtil klinisk forbedring eller andre resultater, der er vigtige for patienten", skriver WHO i en pressemeddelelse.

Konklusionen baserer WHO ifølge meddelelsen på sundhedsdata fra mere end 7000 patienter, der har fået Remdesivir.


Der er ikke fundet væsentlig effekt på dødelighed, behov for ilt, tiden indtil klinisk forbedring eller andre resultater, der er vigtige for patienten.

WHO - om Remdesivir til covid-19-patienter


I Danmark har læger på hospitalernes intensivafdelinger siden foråret givet Remdesivir til covid-19-patienter. Det har de blandt andet på baggrund af studier, som den danske professor i infektionsmedicin Jens Lundgren har været tovholder på. Studier, som stik modsat WHO's nye melding har vist, at Remdesivir har en mærkbar og gavnlig effekt på nogle coronapatienter.

Maner til ro

I Danmark er det Lægemiddelstyrelsen, der står for at godkende brugen af medicin. Og her maner Nikolai Brun, der er enhedschef for Medicinsk Evaluering & Biostatistik, til ro.

Ifølge enhedschefen skal resultaterne fra WHO's undersøgelse blot ses som én af mange brikker, der skal stykkes sammen for at få et fuldstændigt billede af, hvad Remdesivir kan og ikke kan. Og puslespillet lægger det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

- Så man skal blive ved at gøre som hidtil, indtil EMA kommer med en udmelding, siger Nikolai Brun.

- WHO er kommet med en anbefaling. EMA's forpligtelse er at sætte det datasæt i sammenhæng med alle mulige andre datasæt. Det har WHO ikke gjort. Og vi reagerer ikke på en enkelt artikel eller en pressemeddelelse fra WHO.

Professor Jens Lundgren, der har stået i spidsen for de europæiske forsøg med Remdesivir, ønsker ikke at kommentere den nye melding fra WHO. Det vil overlæge på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital Christian Wamberg til gengæld gerne.

- Meldingen fra WHO får mig ikke med det første til at ændre på noget. Vi bliver nødt til at samle hovederne og se på deres data, for det nytter ikke noget, hvis alle begynder at stritte i hver deres retning.

Wamberg understreger, at WHO ikke hævder, at Remdesivir skulle være farligt for patienterne.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Adapter: Psykolog - Drop børnebillederne og pas på dine børn online

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Danmarks krimidronning opdaterer den klassiske kriminalroman

Bøger: Vi befinder os midt i coronapandemien, og den pensionerede lægesekretær Anne-Maj Mortensen har fået nyt knæ. Det volder hende så mange smerter, at hun velforsynet med smertestillende medicin indfinder sig på Høve Kurbad. Her kan hun kombinere en besværlig genoptræning med det behagelige.

Udland

Betjent om kongresstorm: Som en slagmark under middelalderen

Det er gået næsten syv måneder, siden hundreder af tilhængere af Donald Trump tiltvang sig adgang til Kongressen i Washington, USA, for at gøre oprør mod Joe Bidens sejr ved præsidentvalget.

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling