Annonce
Finansminister Nicolai Wammen, sundhedsminister Magnus Heunicke, fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye samt repræsentanter fra SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne inviterede til pressemøde om delaftale til finansloven søndag aften. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Regeringens støttepartier plus Alternativet og Kristendemokraterne fik lige præcis den finanslov, de gerne ville have – og regeringen fik en finanslov, som en regering jo skal have. Det er konklusionen efter tre dage med præsentationer af forskellige aftaler uden for Finansministeriets glasdør.

Lørdag blev en stor grøn delaftale præsenteret, søndag blev ”coronavinterpakken” til sundhedsvæsenet lanceret, og mandag blev der slået sløjfe om den samlede finanslovspakke. En pakke, der både skal skabe lidt god stemning mellem regeringen og støttepartierne og forsøge at rette op på regeringens mildt sagt ringe forhold til personalet i sundhedssektoren – især sygeplejerskerne.

Om det sidste lykkes, er alt for tidligt at sige noget om. Selv kaldte partierne det for en ”saltvandsindsprøjtning” til sektoren. Næste års finanslov og forhandlingsforløbet omkring den har også været en ”saltvandsindsprøjtning” til forholdet mellem støttepartierne og regeringen, som har været ganske anspændt efter statsministerens sag om de slettede sms’er og afhøringerne i minkkommissionen. Nu har alle tre støttepartier fået flere af deres punkter fra ønskesedlen opfyldt, og så forventer regeringen til gengæld, at der bliver skruet ned for den mere og mere skarpe retorik, når medierne har spurgt til sms’er og døde mink.

Der var ellers lagt op til en ualmindelig kedelig finanslov. Da regeringen i august spillede ud med sit forslag, var der historisk få såkaldt ”frie” midler til forhandling mellem partierne, og regeringen lagde op til, at foden skulle løftes fra den økonomiske speeder efter et heftigt 2020 og 2021, hvor pengene nærmest er fosset ud af statskassen på grund af coronakrisen.

Strammere er finansloven for næste år også, men der er alligevel fundet midler til at opfylde en lang række af støttepartiernes løfter på velfærdsområdet: Sænkelse af klasseloft i folkeskolen, flere midler til fødelsesområdet, gratis tandpleje til 18-21-årige og bedre ældrehjælp.

Den slags koster, og her har støttepartierne i samlet trop krævet, at regeringen droppede boligjobordningen – eller håndværkerfradraget, som det populært kaldes. Det lykkedes, og så kunne endnu flere ønsker opfyldes.

Nu har alle tre støttepartier fået flere af deres punkter fra ønskesedlen opfyldt, og så forventer regeringen til gengæld, at der bliver skruet ned for den mere og mere skarpe retorik, når medierne har spurgt til sms’er og døde mink.

Casper Dall, politisk redaktør

Søndag blev der sendt en ekstra milliard kroner mod de fem regioner. Her skal regionerne selv sammen med de enkelte faglige organisationer fordele midlerne så sundhedsvæsenet kan komme gennem vinteren. ”Coronavinterpakke” bliver initiativet kaldt. Enhedslisten havde bedt om to milliarder kroner. SF sagde en milliard kroner, og Radikale ville blot sikre sig, at pengene ikke kortsluttede den danske model, hvor arbejdstagere og arbejdsgivere forhandler overenskomster. SF og Radikale fik det, som de ville have det, og Enhedslisten kan fint leve med resultatet.

Allerede lørdag præsenterede regeringen og aftalepartierne en delaftale om den grønne omstilling. Det var ellers meget småt med grønt indhold i regeringens udspil til finanslov. Men også her har støttepartierne sekunderet af Alternativet og Kristendemokraterne lagt regeringen i benlås – som de plejer at gøre, når det gælder den grønne omstilling.

En styrket indsats for rent drikkevand, to marine naturnationalparker, øget klimabistand og så vigtigst af alt: Yderligere to gigawatt grøn strøm fra en udvidelse af de energiøer, som allerede er planlagt i Nordsøen og ved Bornholm, samt nye havvindmølleparker. Det lyder rasende dyrt, men det er det faktisk slet ikke. For den tid, hvor vindmøller var pumpet op med statsstøtte, er ovre. I aftalen lægger partierne op til, at det er udgiftsneutralt, men reelt vil staten sandsynligvis komme til at tjene på det. I sidste uge blev det f.eks. offentliggjort, at den kommende havvindmøllepark i Nordsøen ved Thorsminde – Thor Havvindmøllepark – kommer til at fylde 2,8 milliarder kroner i statskassen over de kommende år.

Regeringen overgav sig dog ikke helt og accepterede alt, hvad støttepartierne krævede på det grønne område. Trods et koordineret krav fra SF, Radikale Venstre og Enhedslisten om indførelsen af en flyafgift, som man kender det fra næsten alle andre EU-lande, afviste regeringen ønsket. Ifølge finansminister Nicolai Wammen er det, fordi branchen er i knæ på grund af coronakrisen, hvor danskernes lyst til at rejse uden for landets grænser med fly er dalet kraftigt. Men det handler helt sikkert også om arbejdspladser. Regeringen ser gerne, at SAS og Københavns Lufthavn fremover skal hyre mere end fyre, og det harmonerer en ny afgift ikke så meget godt med. Men spørgsmålet er ikke uddebatteret. Når partierne igen mødes i 2022 for at diskutere en grøn skattereform, bliver emnet helt sikkert igen trukket frem. En ny armlægning venter.

Og selv om det naturligvis altid er dejligt for en regering at få en finanslov på plads, er det stadig i andre forhandlingsforløb, at de virkelige knaster skal findes. For efter en finanslov med støttepartierne kan regeringen endelig komme videre i reformsporet, hvor der eksempelvis skal sikres flere hænder på arbejdsmarkedet.

Her forventer ingen, at Enhedslisten bliver siddende ret længe ved forhandlingsbordet, men det er også helt fint for regeringen, så længe finansloven er på plads. Til gengæld står de borgerlige partier på spring for at overtage de ledige stole i Struense-værelset i Finansministeriet.

Selv om det naturligvis altid er dejligt for en regering at få en finanslov på plads, er det stadig i andre forhandlingsforløb, at de virkelige knaster skal findes.

Casper Dall, politisk redaktør
Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling