Annonce
Diskussioner af partiets linje skal holdes internt, mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter der igen har været uenigheder i medierne om partiets linje i udlændingepolitikken. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Danmark

Dall: Personerne er ikke problemet for Dansk Folkeparti – problemet er politisk

Politik: Så kom både Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl endelig på banen. Efter to grupper i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse gennem flere måneder mere eller mindre offentligt har bekriget hinanden via medierne, fik partiets stifter og partiets nuværende formand nok. Vasketøjet skal tørres indenfor - og ikke udenfor, selv om det solrige sensommervejr ellers inviterer til det.

I mere end 25 år har Dansk Folkeparti været kendetegnet ved solid styring af partiet fra toppen. Kritik af partiets politiske linje blev yderst sjældent luftet - og skete det, blev der slået hårdt og hurtigt ned med kontante sanktioner.

Men efter seneste valg til partiets hovedbestyrelse er det væltet frem med interne uenigheder. Senest har partiets tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen i en video på Facebook fra et besøg hos partifællerne i Hjørring talt om, at der er to fløje i Dansk Folkeparti og uenighed om, hvor partiet skal placere sig ”strategisk og politisk”.

Martin Henriksen vurderer, at ”vejen frem er, at vi skærper den politiske linje” på udlændingeområdet. Det kom frem i fredagens udgave af Jyllands-Posten. Og så blev der ellers krisestyret fra partitoppen. Først kom DF-formand Kristian Thulesen Dahl på banen:

- Vi har nogle få, der ikke kan finde ud af at holde tingene internt. Det skal de lære, for det tærer på et parti. Derfor appellerer jeg til, at man tager de her diskussioner internt og ikke i offentligheden. Det har jeg også påtalt, fortalte han til Ritzau.

Senere talte Pia Kjærsgaard med Berlingske:

- Der er ikke fløje i Dansk Folkeparti, og hvis der er fløje, så vil jeg sige, at Martin Henriksen repræsenterer en meget lille bitte fløj i Dansk Folkeparti, som jeg ikke kender noget til, understregede hun til avisen.

Mens flere DF’ere spekulerer i, om Martin Henriksens lyst til at dele ud af uenighederne i virkeligheden skyldes, at han gerne vil genvælges til hovedbestyrelsen, når Dansk Folkeparti holder årsmøde i Herning om en god uge tid, så formåede partitoppen at inddæmme konflikten - i denne omgang.

På overfladen ser den aktuelle DF-krise ud til at handle mere om personer end politik, men man skal ikke kradse ret meget i overfladen, før de reelle og substantielle uenigheder pibler frem i DF. Skal partiet rykke tættere på Nye Borgerlige i udlændingedebatten og skærpe tonen, eller skal partiet søge mod de øvrige borgerlige partier og den politiske midte? Det spørgsmål er store dele af partiets hovedbestyrelse meget optagede af.

Men én ting er personer og politisk strategi. En anden ting er, hvilken politik Dansk Folkeparti egentlig har på hylderne. Partiets største udfordring er næppe en udlændingestrategisk position. Det er snarere, at partiet ikke har mange andre varer, der kan sælges. Det er altså manglen på ny, relevant politik, der truer partiet mest lige nu - snarere end personintrigerne.

Desværre for DF har politikudvikling aldrig været partiets store styrke - eller haft ledelsens interesse. Gennem partiets snart 26-årige historie har der været borgerlige regeringer i langt de fleste år. I de år har Kristian Thulesen Dahl først som finansordfører og senere som partiformand gennemført finanslov efter finanslov, hvor han er pillet de lidt for liberale elementer ud og sat symbolske DF-aftryk.

Men aftrykkene er sjældent kommet fra store, gennemarbejdede DF-udspil. Bevares, besøger man i dag partiets hjemmeside findes der fire udspil fra i år, som også er trykt på glitterpapir, men det er nok de færreste danskere, der kan referere et eneste forslag fra for eksempel udspillene ”Fra hjælp til selvhjælp” om ulandsbistanden eller ”Forsvar dansk kultur - et modsvar til identitetspolitikken”.

Før Dansk Folkeparti finder ny, relevant politik, vil personerne og de interne stridigheder i partiet få mulighed for at fylde.

Casper Dall, politisk redaktør

Før Dansk Folkeparti finder ny, relevant politik, vil personerne og de interne stridigheder i partiet få mulighed for at fylde. Og så er Morten Messerschmidt i øvrigt slet ikke blevet nævnt i denne analyse. Hans genfærd vandrer stadig rundt i DF, indtil ankesagen i landsretten for svig og dokumentfalsk er afgjort.

Forsiden netop nu
Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Dyrby holde fri et par dage efter anklager

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Næsten 40.000 ansatte i Region Hovedstaden skal fra mandag kunne fremvise et gyldigt coronapas, hvis de vil møde på arbejde.

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Danmark

Overblik: 12 boligområder er på liste over parallelsamfund - fire er blevet fjernet

Erhverv

Næsten hver anden solgte bil i november var grøn

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer