Annonce
Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (KF) har begyndt en politisk nervekrig med regeringen om udenlandsk arbejdskraft, skriver Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, i denne analyse. (Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Erhverv

Dall: Nervekrig er brudt ud på Christiansborg

2022 er dårligt kommet rigtigt i gang, før der er brudt en nervekrig ud på Christiansborg. Efter fredagens præsentation af to aftaler i Finansministeriet, hvor Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance ikke var med, præsenterede de fire partier tirsdag deres bud på, hvordan erhvervslivets nødråb efter mere arbejdskraft kan løses:

En permanent ordning, hvor beløbsgrænsen, som en medarbejder som minimum skal tjene om året, er lavere for en række lande. Står det til de fire partier skal minimumsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft sænkes til 360.000 kroner om året i stedet for de 375.000 kroner om året, som regeringen har foreslået. I dag er grænsen 448.000 kroner om året.

Mens regeringen ønsker en midlertidig ordning, ønsker de fire borgerlige partier en permanent ordning, som dog kan suspenderes, hvis arbejdsløsheden i Danmark pludselig stiger. Samtidig ønsker de fire borgerlige partier, at ordningen begrænses til at gælde for lande, der har visumfrihed for grænsesamarbejdet Schengen. Det betyder blandt andet, at folk fra Mellemøsten og Nordafrika ikke kan komme til landet med en lavere beløbsgrænse.

Hverken de fire borgerlige partier eller regeringen sammen med SF, De Radikale og Kristendemokraterne har de nødvendige 90 mandater til at stemme et forslag igennem, og derfor begynder "kyllingespillet" nu: Hvem kommer til at vinde - forslaget fra de borgerlige partier eller forslaget fra regeringen og de øvrige aftalepartier? For der skal findes en løsning - og det gerne meget snart. De to store erhvervsorganisationer - Dansk Industri og Dansk Erhverv - har både i offentligheden og bag lukkede døre kraftigt langet ud af alle politikerne på Christiansborg for ikke at kunne blive enige om løsninger, der afhjælper virksomhedernes akutte mangel på arbejdskraft.

Ved præsentationen af de fire borgerlige partiers forslag understregede Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen også, at de fire partier meget gerne vil forhandle med regeringen om forslaget. Spørgsmålet er nu, om regeringen ønsker at genåbne forhandlingerne. For regeringen og især De Radikale er dybt uenige med de fire borgerlige partier om to ting: Socialdemokratiet ønsker ikke at sænke beløbsgrænsen yderligere samt en permanent ordning. De er bekymrede for social dumping, og fagbevægelsen bliver rasende, hvis ordningen gøres permanent. De Radikale vil ikke være med til at forskelsbehandle arbejdskraft efter, hvilke lande det skal være muligt at komme fra. Det er et af Nye Borgerliges tungeste argumenter for at kunne støtte et forslag, som åbner for mere udenlandsk arbejdskraft. Og så kom det hele pludselig til at handle om udlændingepolitik i stedet for erhvervspolitik.

Det er dog ikke kun antallet af ledige hænder fra udlandet, der er årsag til nervekrigen på Christiansborg. Også en anden del af aftalerne fra i fredags splitter parterne: En højere dagpengesats i de første tre måneder af ens ledighed samt en nedsættelse af den såkaldte dimittend-sats, som nyuddannede på dagpenge får. Det er omfattet af et gammelt forlig på dagpengeområdet, hvor Venstre og Konservative er en del af forligskredsen, og derfor kan det først gennemføres efter et valg, hvis ikke de to borgerlige partier ønsker at lade det passere i folketingssalen.

Selv om de fire borgerlige partier naturligvis gerne vil afhjælpe manglen på arbejdskraft, har det også været meget vigtigt for partierne at signalere sammenhold. Godt nok mangler både Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne fra den borgerlige blok, men både Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen har behov for at vise vælgerne, at flere af de blå partier samarbejder godt og kan finde fælles løsninger. Tiden fra VLAK-regeringen spøger på Christiansborgs gange, og både for Pape og Ellemann er det vigtigt, at vælgerne helst ikke må blive mindet for meget om alt dét, der skiller de borgerlige partier.

Når sammenholdet i blå blok tilsyneladende vægter tungere end politisk indflydelse og aftaler, ser det ud til, at regeringens muligheder for at skabe brede forlig i dette forår risikerer at sande til. Og så kan valgtrommerne pludselig komme til at buldre ganske meget, ganske hurtigt. Jo, 2022 er så sandelig kommet i gang på Christiansborg.

Spørgsmålet er nu, om regeringen ønsker at genåbne forhandlingerne.

Casper Dall, politisk redaktør
Casper Dall, politisk redaktør på Avisen Danmark. Foto: Michael Bager
Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani