Annonce
Simon Aggesen, konservativ borgmester på Frederiksberg. Han satser på, at partiet kan genvinde borgmesterposten, men den demografiske udvikling kan udfordre partiets kommunale højborg, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Danmark

Dall: K er klar til hvad som helst for at vinde borgmesterkæder

I optakten til kommunalvalget på Frederiksberg i 2009 var det ikke drama, der manglede, da hovedstadsavisen Berlingske satte ord på opgøret mellem Konservatives borgmesterkandidat Jørgen Glenthøj og Socialdemokratiets kandidat, Katrine Lester: ”Hvis valget på Frederiksberg er en film, er den ikke for børn”, skrev avisen, fordi en meningsmåling fra Gallup havde spået smalt rødt flertal – og dermed et farvel til mere end 100 års konservativt styre.

Spoler vi hurtigt 12 år og tre kommunalvalg frem, er situationen den samme: Hvis valget på Frederiksberg er en film, er den ikke for børn. Konservative sidder stadig på borgmesterposten – nu i mere end 110 år – og alt i den politiske logik tilsiger, at Konservative må miste borgmesterposten på Frederiksberg denne gang.

Der er kun kommet endnu mere skub under den demografiske udvikling i kommunen, så flere yngre – og traditionelt mere venstreorienterede – borgere er flyttet til. Det ses blandt andet ved folketingsvalg, hvor stemmerne fordeler sig markant anderledes end ved kommunalvalg.

Og samtidig har Konservative i denne valgperiode skiftet borgmesteren ud, så han ikke længere hedder Jørgen Glenthøj, men i stedet Simon Aggesen. Han er ganske givet en kendt borgmester i kommunen, men på landsplan er han mest kendt for de afsløringer, Ekstra Bladet lavede af hans held – eller dygtighed – på boligmarkedet. En række handler med lejligheder gav borgmesteren milliongevinster, som de fleste almindelige borgere kun kunne drømme om.

Falder Frederiksberg ved dette kommunalvalg, er det en stor historie. Kommunen er en højborg, og falder den, vil det være et smerteligt nederlag og gøre ondt på den konservative selvforståelse. Måske er det derfor, at flere af de konservative, man møder på gangene på Christiansborg, allerede er gået i gang med at bearbejde et nederlag på Frederiksberg. Så gør ikke så ondt, når resultatet tikker ind. Smerten er taget på forhånd. I hvert fald er det svært at finde en konservativ på Christiansborg, som helhjertet tror på, at Frederiksberg også er farvet i partiets grønne farve efter den 16. november. Håbet er der altid, men det siver langsomt.

Men hvad der tabes et sted, må vindes et andet sted, og her er Konservative anderledes optimistiske. Den landspolitiske medvind – ført an af partiformand Søren Pape Poulsens store popularitet blandt vælgerne – skal konverteres til borgmesterposter andre steder. Og her er Konservative klar til at gøre hvad som helst, der kan sikre dem borgmesterposten.

Her er ingen fine fornemmelser for, hvem man er parat til at konstituere sig med, hvis det betyder, at kommunen de næste fire år får en konservativ borgmester. Mens andre partier gerne vil have, at de lokale kandidater kontakter partikontoret på Christiansborg, hvis der indgås kontroversielle eller alternative konstitueringsaftaler i løbet af natten, er meldingen fra det konservative partikontor på Christiansborg klar: I skal ikke bruge tid på at ringe – I skal forhandle flest mulige poster hjem.

Det er også med den interne melding i baghovedet, at partiet officielt går efter at maksimere de nuværende otte borgmesterposter til et tocifret antal – og allerhelst suppleret med et par borgmestre vest for Storebælt. Det har partiet nemlig ikke i dag, og her er det særligt Vesthimmerland og Kerteminde, som partiet har udset sig som mulige, nye konservative kommuner. Derudover skæver partiet mod Dragør, som man gerne ser slutte sig til de konservative kommuner på Sjælland, hvor Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Høje Taastrup, Hørsholm og Vallensbæk alle regnes som sikre K-kommuner efter 16. november.

Når Vesthimmerland og Kerteminde kommuner popper op på den konservative valg-radar, er det, fordi det er kommuner, hvor partiet fik flotte valg i 2017. Men konstitueringerne faldt uheldigt ud for partiet. Det skal ikke gentage sig. Derfor har partiet også forberedt sig ekstra godt frem mod dette valg. Blandt andet har samtlige lokale vælgerforeningesbestyrelser været på besøg på Christiansborg, hvor partiets strateger har krydsforhørt dem i, hvordan de vil sikre, at partiet stiller med den stærkeste spidskandidat og mest mangfoldige kandidatliste.

Men falder Frederiksberg, skal der mere end en borgmesterkæde i Vesthimmerland til at dulme nederlaget. Det vil gøre ondt. Meget længe.

Her er ingen fine fornemmelser for, hvem man er parat til at konstituere sig med, hvis det betyder, at kommunen de næste fire år får en konservativ borgmester.

Casper Dall, politisk redaktør
Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

London har fået nok af lort – nu bygger de en super-kloak

Miljø: London er i fuld gang med at bygge en 25 kilometer lang kloaktunnel, også kaldet ”super-kloak”. For det kloaksystem, der eksisterer nu, er beregnet til maksimalt fire millioner mennesker.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Danmark

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget