Annonce
Lars Løkke Rasmussen, leder af Moderaterne, offentliggjorde i weekenden ni reformforslag fra partiet. Det kan give partiet den ønskede plads på midten af dansk politik, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall. Arkivoto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Danmark

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Lad os begynde med konklusionen: Lars Løkke Rasmussens nye parti Moderaterne kommer i Folketinget efter næste valg. Alene den tidligere statsministers evner udi valgkampe gør, at han ene mand nok skal hive partiet over spærregrænsen.

Men hvad Moderaterne derudover kan drive det til, bliver meget interessant at følge. For siden Lars Løkke Rasmussen for lidt over et år siden meldte sig ud af Venstre og blev løsgænger, er det ikke meget klogere vælgerne er blevet på hans nye politiske projekt. Før sidste weekend. Her markerede Lars Løkke Rasmussen et års jubilæet for ”det politiske mødested” ved at lancere partiets hjemmeside, åbne for at tegne medlemskab og fremlægge konkrete politiske forslag.

Løkkes gamle hovedmodstander, Helle Thorning-Schmidt, blev beskyldt for at gå ”reform-amok”. Det superlativ overtager Moderaterne og Lars Løkke Rasmussen tilsyneladende gerne. Ikke mindre end ni forskellige reformforslag dukkede op på partiets hjemmeside, da den kom online i weekenden.

Nogle af dem er gamle travere fra Løkkes tid i Venstre eller har været fremme før: Løkke ønsker om en SU-reform, hvor SU’en omlægges til lån, når kandidatuddannelsen tages, og lånet skal betales tilbage, hvis man ikke efterfølgende får arbejde i Danmark. Samtidig foreslår Løkke igen et sundhedssystem uden regionerne og nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft.

Men derudover præsenterede Moderaterne faktisk en række nye reformtanker: Partiet foreslår en omfattende skattereform, skal få flere i arbejde ved at lempe skatten både i bunden og i toppen og indføre en ny ekstra skat for de allerrigeste – en top-topskat. Løkke vil også erstatte værnepligten med seks måneders ”borgerpligt” eller samfundstjeneste. En stor forvaltningsreform skal gøre offentlige institutioner til en form for selveje, en ny ydelse – ”værdighedsydelse” - skal gives til dem, der har været mange år på kontanthjælp. Og endelig ønsker Moderaterne at udvide de gamle arbejdsmarkedspensioner, så danskerne kommer til at indbetale mere til deres arbejdsmarkedspension, så den i fremtiden også skal omfatte eksempelvis hjemmehjælp og personlig pleje i alderdommen.

Noget lyder blåt, andet lyder rødt. Og på den måde har Løkke og resten af partiets politikudviklere ganske godt ramt noget, der minder om midten af dansk politik. En midte, som efter mange års fokus på yderfløjene, begynder at tiltrække sig mere og mere opmærksomhed. Det Radikale Venstre har altid brystet sig af at være på midten, mens Kristendemokraterne også er genopstået på den politiske midte i denne valgperiode. Nu kommer Moderaterne også derind, og det øger naturligvis risikoen for klumpspil, når pladsen bliver trang.

Løkkes udfordring – sammen med de øvrige midterpartier – er, at mens de politiske poler fjernede sig fra hinanden op mod seneste valg, hvor Nye Borgerlige og Stram Kurs trak mod højre og Alternativet og delvist også Enhedslisten trak mod længere mod venstre, så søger partierne i dag næsten tre år senere mere mod hinanden. Det bliver også den nye formand for Dansk Folkepartis største udfordring, når vedkommende har fået samlet stumperne af partiet: Hvor er der plads til DF på den politiske akse? Lars Løkke Rasmussen er selv inde på problemet i en kronik, som Politiken bragte i søndags:

"Hvor det tidligere handlede om individet over for staten, handler det nu om balancen mellem Danmark og omverdenen, viljen til forbedringer op mod trygheden ved at undgå forandringer, åbenhed over for lukkethed. Det er ikke sort-hvidt eller rød-blåt, men dog en ny og definerende skillelinje, der går ned gennem blokkene. Stilstand eller forandring?" spurgte den tidligere statsminister retorisk i kronikken.

Løkkes svar er naturligvis ”forandring”. Lyder det ikke som De Radikale? Korrekt, Løkke og Moderaterne er også klar til at mose De Radikale. Moderaterne vil nemlig gerne være partiet for de såkaldte ”Blå Bjarne’r”, som Mette Frederiksens mere venstreorienterede Socialdemokrati måske ikke kan rumme længere. Når Socialdemokratiet ikke længere var noget for "Blå Bjarne", har han traditionelt søgt mod Venstre eller Dansk Folkeparti. Med De Radikales nye, borgerlige flirten, kunne "Blå Bjarne" søge i den retning. Men det vil Moderaterne gerne forpurre. "Blå Bjarne" er yderst velkommen hos Lars Løkke. Og kan det lykkes at skrabe lidt flere til at stemme på Moderaterne ved at hugge dem fra Venstre, vil det helt sikkert heller ikke gøre Lars Løkke Rasmussen noget.

Noget lyder blåt, andet lyder rødt. Og på den måde har Løkke og resten af partiets politikudviklere nok ganske godt ramt noget, der minder om midten af dansk politik.

Casper Dall, politisk redaktør
Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani