Annonce
To af hovedpersonerne i spionsagen, som har udviklet sig til et kæmpe problem for regeringen: Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, og forsvarsminister Trine Bramsen (S). Arkivfoto: Morten Rode
Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Sagen mod den varetægtsfængslede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er blevet katastrofal for regeringen. I begyndelsen ville regeringen virke handlekraftig, men nu er den mere handlingslammet, skriver Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall.

Spionsag: Historien gik sin gang rundt i alverdens internationale medier: Spionchef fængslet.

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, sidder varetægtsfængslet i arresten i Hillerød. Sigtelsen er hemmelig, men det er ikke hemmeligt, at sagen har udviklet sig til at blive sprængfarlig for regeringen.

Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, svarer på fem centrale spørgsmål om spionsagen.

1 Hvordan kom spionsagen ind på Christiansborg?

Det er naturligvis spektakulært, at chefen for en efterretningstjeneste bliver varetægtsfængslet og sigtet for landsforræderi, men den storm kunne regeringen sandsynligvis have klaret sig ud af, såfremt det viser sig, at der er hold i anklagerne.

Men da Claus Hjort Frederiksen (V), tidligere forsvarsminister, også bliver sigtet, rykker sagen direkte ind på Christiansborg.

Claus Hjort Frederiksen har i hårde vendinger kritiseret den nuværende forsvarsminister, Trine Bramsen, for hendes håndtering af hjemsendelsen af de fem ansatte fra Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste, da Tilsynet for Efterretningstjenesterne i 2020 mente, at der muligvis blev uberettiget spioneret mod danske statsborgere.

Dermed er sagen rykket op i niveau, og flere partier fra både rød og blå blok har nu krævet at få en orientering om sagen fra de ansvarlige ministre.

2 Hvorfor er spionsagen katastrofal for regeringen?

Når chefen for en efterretningstjeneste og en tidligere forsvarsminister sigtes for landsforræderi, og en af dem tilmed varetægtsfængsles, så må man formode, at toppen af regeringen er vidende om det og har kendskab til beviserne.

Viser det sig, at de beviser ikke kan holde i en eventuel retssag, vil det være en katastrofe for regeringen. Viser det sig, at der er hold i beviserne, er det en skandale. Regeringen kan nu kun tabe på denne sag.

Det begyndte egentlig som en mulig vindersag for regeringen: Den forsøgte at vise sig som en handlekraftig regering, der turde tage et opgør med embedsværket, da Tilsynet for Efterretningstjenesterne mente, at der muligvis blev uberettiget spioneret mod danske statsborgere, og fem personer fra Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste blev sendt hjem.

Men nu er regeringen gået fra handlekraftig til handlingslammet. Ingen af de involverede ministre ønsker at udtale sig, og så stiger niveauet for spekulation altid. Det er i sig selv katastrofalt for enhver regering.

3 Hvorfor er oppositionen ikke mere kritisk?

Man skulle jo tro, at det ville være en fantastisk sag for oppositionen anført af de to store blå partier - Venstre og Konservative - når regeringen kan kritiseres, og en mulig ministerfyring kan ligge lige rundt om hjørnet. Men nej, der har været langt mellem de kritiske citater fra de to partier, som kæmper om statsministerposten, hvis blå blok vinder flertallet efter et folketingsvalg.

Og det er en af to årsager til, at oppositionen ikke råber og skriger på nuværende tidspunkt: Både Venstre og Konservative ved, at efterretningstjenesterne gennem de seneste årtier er blevet nogle af de bærende søjler i samfundet, fordi de kan forhindre trusler i at blive ført ud i livet. Derfor havde de to borgerlige partier muligvis truffet de samme beslutninger, som S-regeringen har gjort, hvis de havde haft regeringsmagten.

Og så står Venstre samtidig i den helt særlige situation, at partiets tidligere forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, også er blevet sigtet efter straffelovens paragraf 10 - samme paragraf som Lars Findsen - som har en strafferamme på op til 12 års fængsel. Det er alvorlige sager, som man ikke skal spøge med eller politisere på nuværende tidspunkt, lyder vurderingen. Og ender sagen med dom, vil skandalen uvægerligt også ramme Venstre.

4 Hvad tænker støttepartierne om sagen?

Støttepartierne tænker deres. Udadtil kræver de en orientering - sandsynligvis i fortrolighed i Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne eller Udenrigspolitisk Nævn - så de ved, hvad der er foregået.

Men indadtil videre spekuleres der på livet løs: Har regeringen aktivt været indblandet i fængslingen af FE-chef Lars Findsen? Var statsministeren, justitsminister og forsvarsministeren orienteret på forhånd - eller har de måske endda sanktioneret først aflytning og senere fængsling?

De Radikale bruger anledningen til at gentage støttepartiets primære kritik af regeringen:

- Vi har en etpartiregering, som har truffet vidtrækkende beslutninger, og vi er nødt til at spørge ind til, hvad der er foregået, siger partiets næstformand, Martin Lidegaard, til Ritzau.

For Enhedslistens vedkommende har sagen udviklet sig til at blive en løftestang for yderligere tilsyn og kontrol med efterretningstjenesterne.

Det har længe været et stort ønske hos partiet på venstrefløjen. Indtil videre lader EL tvivlen komme regeringen til gode og afventer yderligere information, før de rød-grønne er klar til at gøre regnebrættet op: Er der grundlag for at vælte en minister?

5 Kan forsvarsminister Trine Bramsen fortsætte?

Der er traditionelt tre måder, man kan ende sin karriere som minister: Man kan selv vælge at trække sig, statsministeren kan fjerne én fra posten, og så kan et flertal i Folketinget udtrykke mistillid til ministeren. Ingen af de tre muligheder er foreløbig aktuel for Trine Bramsen (S).

Statsminister Mette Frederiksen (S) er en statsminister, som meget nødigt frivilligt ændrer på sit ministerhold, men hun kan selvfølgelig blive tvunget til det, hvis et eller flere af støttepartierne vurderer, at spionsagen og ikke mindst håndteringen af den er kritisabel - og skal have et politisk offer i kraft af en ministerafgang.

Skulle det ske, vil spionsagen blot være en af flere sager, som har tirret både støttepartier og opposition. Trine Bramsen er blandt andet kommet på oppositionens og støttepartiernes radarer for sin håndtering af evakueringen i Afghanistan og af økonomistyringen i ministeriet og styrelserne. Men indtil videre er der intet, som tyder på, at landets forsvar skal have ny øverst politisk leder.

---

Lækagesagen

Den 8. december 2021 bliver fire daværende og tidligere ansatte i PET og FE anholdt og sigtet for at lække højt kvalificerede oplysninger. En af de sigtede blev løsladt i løbet af det første døgn, mens de tre andre blev stillet for en dommer bag dobbeltlukkede døre dagen efter. Der blev samtidig nedlagt navneforbud for alle de sigtede.

Yderligere en af de sigtede blev løsladt 9. december efter at have afgivet forklaring. De sidste to varetægtsfængsles.

Endnu en sigtet person blev løsladt otte dage senere. Siden da har kun én i sagen siddet varetægtsfængslet. Det kom 10. januar frem, at der er tale om FE-chef Lars Findsen.

Det er uvist, hvordan de præcise sigtelser mod de fire lyder. Flere medier har dog i den seneste tid skrevet historier om efterretningstjenesterne:

Ekstra Bladet har afdækket trusselsvurderinger i FE om danske børn i syriske fangelejre, mens Berlingske haft historier om en agent for PET og FE, som blev svigtet, da han blev dømt for terror i Spanien.

Desuden har DR og Weekendavisen skrevet om et samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af kabler til aflytning. Journalister på de nævnte medier er også blevet indkaldt til afhøring hos politiet i sagen.

Desuden indkaldte FE og PET mediechefer til en samtale om, at journalister og redaktører risikerer op til 12 års fængsel, hvis de offentliggør oplysninger, som truer rigets sikkerhed.

Kilde: Ritzau
Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Putins gas kvæler gartnerierne

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Danmark

Fødevareminister har brugt ministerkort til private indkøb

Minister for landbrug, fiskeri og fødevarer Rasmus Prehn (S) har brugt sit ministerkort til at lægge ud for private værtshus- og restaurantbesøg.

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Cykelsport: Vi bliver nødt til at tale om cykelløb her og nu. Så det gør vi. Jørn Mader og Jørgen Leth har nemlig lige set den fantastiske 14. etape af årets Giro d’Italia. Her blev der angrebet gang på gang fra start til slut. Bjergtinder, der kan få Himmelbjerget til at ryste i bukserne, lod ikke til at afskrække rytterne.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling