Annonce
Danmark

Coronapresset tager til på sygehus: Læge aflyser fridage for at følge med

Afdelingslæge Gitte Anna Madsen fra Aarhus Universitetshospital har siden coronaens ankomst til Danmark fortalt om sundhedspersonalets kamp mod coronavirusset. Hun er en del af sygehusets coronaberedskab, og må nu aflyse fridage, efter sygehuset har iværksat beredskabdsplanens fase et. Mens smittetallet lige nu er faldet i store dele af landet, er smittetrykket fortsat højt i Aarhus. Arkivfoto: Axel Schütt
Afdelingslæge Gitte Anna Madsen har været tvunget til at skrotte fridage og møder for at kunne træde til i coronaberedskabet på Aarhus Universitetshospital. Stigende smittetal og flere indlæggelser har nu fået sygehuset til at iværksætte næste fase i kampen mod coronaen.
Annonce

ACovid-19: Gitte Anna Madsen har haft travlt med at aflyse møder og booke tider hos barnepigen den seneste tid. Efter en sommer, hvor smitten nærmest lå i dvale, har coronaepidemien de seneste uger fået fat igen, og der er nu ikke lige så så langt mellem de coronapositive patienter på Aarhus Universitetshospital.

Det stigende antal smittede og indlæggelser fik fredag sygehuset til at annoncere, at man tager hul på fase et i covid-19-beredskabsplanen og frigør dermed flere sengepladser til coronasmittede på indtil videre to afdelinger. Det betyder flere arbejdstimer for Gitte Anna Madsen og de øvrige læger og sygeplejersker, der har meldt sig til sygehusets coronaberedskab.

- Jeg skal ind på fridage og på mødedage, og det påvirker også mit privatliv. Jeg skal have en masse ting til at hænge sammen og skal have hyret en barnepige, fortæller Gitte Anna Madsen, der løbende i Avisen Danmark fortæller om kampen mod coronaepidemien.

Annonce

Travlt på akutafdeling

Som læge på sygehusets akutafdeling tager Gitte Anna Madsen imod en lang række patienter, som er akut syge og under mistanke for at være covid-19-smittede. Og hun oplever, at der lige nu er mere travlt, end da coronaepidemien i foråret var på sit højeste.

- Da jeg gik hjem fra vagt på akutafdelingen forleden, havde jeg adskillige patienter med mistanke om covid-19, som skulle afklares. Og der var generelt flere indlagte på afdelingen, end der tidligere havde været under nedlukningen, siger hun.

Coronaen indefra

I serien ”Coronaen indefra” beretter Avisen Danmark løbende om afdelingslæge Gitte Anna Madsens oplevelser på et af Danmarks største hospitaler, Aarhus Universitetshospital, mens coronaepedemien raser.

Som afdelingslæge på afdelingen for lungesygdomme er hun en del af sundhedsvæsenets frontlinje. Hun skal tage sig af nogle af de patienter, der for alt i verden ikke må blive smittet, hun tager imod coronapatienter i akutafdelingen, og hun skal behandle coronaramte lungepatienter på intensivafdelingen, når coronaen er på sit højeste, og på et af de coronaafsnit, som sygehuset er klar til at tage i brug, hvis epidemien for alvor kommer til at rase.

Artiklerne bringes med jævne mellemrum. I nogle uger vil du opleve, at der vil komme flere artikler, og andre gange vil der være flere ugers mellemrum imellem artiklerne om afdelingslægens kamp mod presset fra covid-19.

Gennem sommeren var covid-19 ellers begyndt at fylde mindre og mindre på universitetshospitalet. Og det er også lykkedes at få sat skub i afviklingen af den pukkel af ikke-akutte operationer og behandlinger, som blev udskudt i foråret, da sundhedsvæsenet skulle væbne sig til en epidemi, de på ingen måder kendte omfanget af.

Annonce

Bekymret for udsatte behandlinger

Gitte Anna Madsen har tidligere fortalt, hvordan hun frygtede, at sundhedsvæsenet ville bryde sammen, og hun som læge skulle stå i en situation, hvor hun ikke havde mulighed for at hjælpe patienter, der havde brug for behandling.


Jeg skal ind på fridage og på mødedage, og det påvirker også mit privatliv

Gitte Anna Madsen, afdelingslæge, Aarhus Universitetshospital.


De bekymringer blev gjort til skamme, da epidemien aldrig kom dertil, hvor den truede sygehusene kapacitet. Og det frygter Gitte Anna Madsen heller ikke, at den kommer til i løbet af efteråret og vinteren: Nu er sygehusene i modsætning til foråret så forberedte, at coronaepidemien forhåbentlig ikke kan tage dem på sengen, mener hun. Men det betyder ikke, at hun ikke ser med bekymring på det stigende antal indlæggelser på sygehusene.

- Jeg er bekymret for, om vi kan følge den plan, der er lagt for pukkelafviklingen, når der skal bruges flere læger i covid-øjemed. Så spørgsmålet er, om vi på et tidspunkt, hvis smitten stiger markant mere end nu, må lukke ned for pukkelafviklingen igen, siger hun.

Det kan betyde, at patienter, der har fået udskudt en behandling i foråret, nu må vente endnu længere på at kunne komme til. Det drejer sig eksempelvis om operationer, der afhjælper smerter.

- Jeg havde da håbet, at vi kunne få afviklet alle de udskudte behandlinger og operationer inden årsskiftet. Det skaber arbejdsglæde for os at få set de patienter, der har ventet, og vi er nervøse for, at puklen kan blive endnu større den kommende tid, siger hun.

Annonce

Håber på sprittens hjælp

Hun frygter særligt, hvor presset det bliver både at skulle håndtere covid-patienter og de mange andre patienter med infektionssygdomme som lungebetændelse eller influenza, der typisk rammer sygehusene i løbet af vinteren.

Fem korte om Gitte Anna Madsen

  1. Gitte Anna Madsen er 43 år.
  2. Hun bor i Risskov ved Aarhus med sine tre børn på 4, 9 og 13 år.
  3. Hun er afdelingslæge på lungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Her har hun været tilknyttet siden 2012.
  4. Hun har været uddannet læge i 11 år og har været uddannet speciallæge i to år.
  5. Hun er formand for Lægeforeningen Midtjylland og fællestillidsrepræsentant for yngre læger.

Men her kan særligt forholdsreglerne om afspritning og afstand i samfundet vise sig at være en hjælpende hånd.

- Man har aldrig lavet så markant en indsats mod infektionssygdomme som nu, så det vil have en gavnlig effekt på de andre infektionssygdomme. Men det ændrer ikke på, at vi i den kommende tid skal opholde os mere indendørs, og vi om efteråret og vinteren er mere udsat for smitte, siger hun.

Hvordan efteråret og vinteren kommer til at påvirke dagligdagen på et af landets største sygehuse, kan du læse mere om, når vi igen vender tilbage til Gitte Anna Madsen for at høre mere om kampen mod coronaepidemien på Aarhus Universitetshospital.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Ja tak til øer - nej tak til lig

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Udland

Det Hvide Hus vil ignorere Trumps tale

Annonce