Annonce
Danmark

Coronakrisen gør modeugen vigtigere end nogensinde

Mange af de danske tøjmærker vil på modeugen i København i år fremvise deres nye kollektion digitalt, fordi coronakrisen sætter en stopper for de normalt velbesøgte modeshow. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Modeugen skal sparke gang i salget igen i en hårdt ramt tøjbranche, lyder det fra direktøren for Copenhagen Fashion Week.
Annonce

Mode: I nu fem måneder har coronakrisen hærget verden over, og det har ramt modeindustrien særdeles hårdt. Tøjet har mere eller mindre hobet sig op på lagre verden over. Forbrugerne har ikke handlet som normalt.

Men i disse dage er der en dansk mulighed for at sparke gang i efterspørgslen igen, når Copenhagen Fashion Week afvikles fra søndag til onsdag.

Det bliver en anderledes modeuge med håndsprit, masker, afstand, færre gæster og en hel del mindre fysiske modeshows. Alligevel gælder det nu om at udnytte muligheden, fortæller administrerende direktør for Copenhagen Fashion Week Cecilie Thorsmark, der anser denne modeuge som vigtigere end hidtil.


Noget af det kritiske for modebranchen under coronakrisen er, at man er brændt inde med store varelagre, som har en udløbsdato - i citationstegn - fordi det er sæsonvarer.

Cecilie Thorsmark, adm. direktør, Copenhagen Fashion Week


- Det er lige før, jeg vil påstå, at modeugen er vigtigere end nogensinde. Branchen er i knæ, og modeugen er den vigtigste salgsplatform for dansk mode.

- Vi kan allerede se, at eksporten i de første fem måneder under coronakrisen er faldet med to milliarder kroner. Så kan vi stille med en stærk salgs- og pr-platform, er det vores bidrag til at holde hjulene i gang og give branchen et løft, som er særligt nødvendigt, siger Cecilie Thorsmark.

Annonce

Store miljøaftryk

En anden ting, coronakrisen kan påvirke, er modebranchens bæredygtighed. Modeindustrien er et af verdens største erhverv, og den er også en af de største miljøsyndere. Det anslås, at den står for 20 procent af verdens spildevand, mens den udleder mere CO2 end fly- og shippingbranchen tilsammen.

Især fast fashion, hvor store mængder tøj bliver produceret billigt, sætter sit aftryk på bæredygtigheden. Der fremstilles årligt tæt på 150 milliarder stykker tøj verden over ifølge FN og Greenpeace.

- Noget af det kritiske for modebranchen under coronakrisen er, at man er brændt inde med store varelagre, som har en udløbsdato - i citationstegn - fordi det er sæsonvarer. Jeg tror, det har været en øjenåbner for rigtig mange brands, at store varelagre og store produktioner hverken er miljømæssigt eller økonomisk bæredygtigt.

Tre korte om mode og miljø

  1. Det anslås, at modeindustrien står for 20 procent af verdens spildevand.
  2. Der fremstilles tæt på 150 milliarder stykker tøj per år verden over.
  3. Tøj- og skoproduktion ventes på verdensplan at sige 81 procent frem mod 2030.

- Uanset hvilken branche, man spørger, har man nok ændret "mindset". Så jeg tror, det kommer til at ændre noget, siger Cecilie Thorsmark.

Annonce

Digitale modeshow

Sædvanligvis valfarter tøjindkøbere og modeinteresserede gæster fra Europa til København, men det bliver ikke det samme i år, fortæller den administrerende direktør for Copenhagen Fashion Week.

En del af de mange modeshow bliver holdt digitalt, så folk over hele verden kan klikke sig ind og følge med på en skærm.

Alligevel er der fortsat en række fysiske show, ligesom tøjet bliver fremvist på de sædvanlige modemesser.

Sædvanligvis kommer der mellem 200 og 700 gæster til hvert modeshow. I år bliver det nærmere 50-60 gæster.

- Det bliver en modeuge, der er tilpasset de anbefalinger og restriktioner, som vi har fra myndighederne, Cecilie Thorsmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Flere end 100 patienter genindkaldt i opsigtsvækkende kræftsag: Har konstateret flere tilfælde af kræft

Annonce