Annonce
Der er ekstra travlt på telefonlinjen hos lægevagterne, som modtager flere henvendelser fra borgere, der er bekymrede for corona-virussen. Arkivfoto: Michael Bager.
Danmark

Corona-angst: Folk kimer vagtlæger ned

Bekymrede borgere lægger øget pres på telefonlinjen hos landets lægevagter, selvom de fleste slet ikke har grund til at frygte coronavirus. Også praktiserende læger melder om travlhed på grund af virussen.

Corona: Man måtte væbne sig med en ekstra portion tålmodighed i telefonkøen, hvis man var en af de danskere, der i weekenden forsøgte at nå igennem til lægevagten. Siden det første danske tilfælde af coronavirus blev konstateret torsdag, har flere danskere nemlig ringet til lægevagten for at få svar på, om de også måske lider af den smitsomme sygdom. Det fortæller vagtcheferne for lægevagten i Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland, og formanden for vagtlægeudvalget i Region Midtjylland.

- Vi har haft meget travlt, siger vagtchef for lægevagten i Region Syddanmark, Klaus Pedersen, der vurderer, at lægevagten i Syddanmark modtager omkring 20 procent flere opkald end normalt, efter det første tilfælde af coronavirus er blevet konstateret i Danmark.

- Folk ringer ind, hvis de er forkølelse, hvis de har været ude at rejse eller været i nærheden af nogen, der har været i de områder, der har været ramt af coronavirus. Så det er generelt folk, der ringer ind med en bekymring om, at de kan være smittede, siger Klaus Pedersen, der fortæller, at der i langt de fleste tilfælde slet ikke er grund til at frygte coronavirus.

I Region Midtjylland har lægevagten ifølge formand for lægevagtudvalget, Søren Svenningsen, modtaget 10-15 procent flere opkald end normalt.

- Det lægger jo pres på lægevagten på den måde, at dem, der fejler noget og har symptomer bliver forsinket i systemet, fordi nogen, som måske kun har nogle spørgsmål, som de måske kunne finde på en hjemmeside, ringer ind, siger han.

Coronavirus

Søndag aften blev det fjerde danske tilfælde af coronavirus konstateret.

Ny coronavirus, COVID-19, kan vise sig med feber, hoste eller vejrtrækningsbesvær.

Symptomerne ses op til 14 dage, efter man er udsat for smitte.

Hvis du indenfor de sidste 14 dage har været i et land med COVID-19 smittespredning (Kina, Singapore, Hong Kong, Japan, Sydkorea, Iran og Italien), eller hvis du har været i tæt kontakt med en person med COVID-19, så ring til lægen hvis du er syg.

Det er vigtigt, at du ringer først og ikke møder op i venteværelset, da du kan smitte andre.

Du kan få generel vejledning hos Sundhedsstyrelsens hotline på tlf. 72 22 74 59. Opkald bliver besvaret mandag til fredag fra 8.30-15.30.

Hvis man har brug for rådgivning vedrørende konkret tilfælde af sygdom, skal man kontakte egen læge.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Belaster systemet

I Region Sjælland vurderer koordinerende vagtchef Niels Bro Madsen, at man ligeledes har modtaget 10-15 procent flere opkald end normalt på grund af frygten for coronavirus. Her har man valgt at indsætte ekstra bemanding for at kunne hamle op med det ekstra pres.

- Mange har været ude at rejse. Og mange af dem spørger også om rejseaktivitet i områder, der slet ikke er blandt de berørte områder, siger han.

Han mener, at især den store mediebevågenhed omkring coronavirussen får mange folk til at ringe ind af frygt for, at de selv kan være smittet.

- Det gør, at mange lige ringer ind for en sikkerheds skyld. Det er også med til at belaste systemet, siger Niels Bro Madsen, der ligesom Klaus Pedersen, fortæller, at der i langt de fleste tilfælde slet ikke er grundlag for at frygte coronavirus.

I Region Nordjylland melder vagtchefen kun om "let øget travlhed" på grund af coronavirussen, mens Region Hovedstadens ifølge TV 2 Lorry har oplevet massiv travlhed på telefonerne, hvor raske ringer ind med corona-frygt.

Også flere praktiserende læger er presset af bekymrede borgere, som ringer af frygt for virussen, fortæller Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

- Det belaster os rigtig meget, og mange læger synes, det er en stor mundfuld, siger han.