Annonce
Risiko for coronarelaterede dødfødsler får Sundhedsstyrelsen til at gentage sin anbefaling om, at gravide og ammende bliver vaccineret mod coronavirus i andet eller tredje trimester. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Danmark

Corona øger risikoen for dødfødsler: Det ved vi indtil videre

Nye data fra landets obstetriske afdelinger viser, at det kan være en ganske farlig cocktail for gravide at blive smittet med coronavirus. Udenlandske tal bekræfter risikobilledet.

Graviditet: Covid-19 viser endnu en gang sit grimme ansigt. For der er sket en markant stigning i gravide, som bliver meget syge, hvis de får corona, ligesom antallet af coronarelaterede dødfødsler er fordoblet.

Det viser data fra landets obstetriske afdelinger, som Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi har indhentet, og som det medicinske fagblad Ugeskriftet for Læger har kigget på. Den nye viden bakkes i øvrigt op af lignende data fra udlandet.

De nye tal har fået Sundhedsstyrelsen til at gentage sin anbefaling om coronavaccine til gravide. Avisen Danmark giver dig her et overblik over, hvad vi indtil nu ved om farerne ved corona, hvis du er gravid.

1 Flere dødfødsler

Fra juni til november i 2021 var 11 børn dødfødte, fordi de gravide kvinder blev smittet med corona. I den første periode med corona, som strækker sig fra marts 2020 til marts 2021, lød tallet på fire for coronarelaterede dødfødsler.

De dødfødte børn var næsten fuldbårne, og de havde overlevet, hvis mødrene ikke havde stiftet bekendtskab med coronasmitte. Det er i hvert fald de lægers opfattelse, som Ugeskrift for Læger har talt med.

2 Ikke-vaccinerede bliver mere syge

I år har der fra juni til november været 31 tilfælde af svært syge gravide som følge af corona. I samme periode sidste år var antallet otte.

Overlæge ved Kolding Sygehus og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Annemette Wildfang Lykkebo, siger til dr.dk, at der er en mulig sammenhæng mellem sygdomstilfældene og manglende vaccinationer.

- Blandt de 31 tilfælde, der er rapporteret de sidste seks måneder, har 94 procent af kvinderne ikke været vaccineret. Det siger noget om, at det er de ikke-vaccinerede, der bliver ramt af den svære sygdom, siger hun.

Et svært sygdomsforløb kan ifølge Annemette Wildfang Lykkebo betyde, at man enten skal føde før tid, at man skal have tilført ilt eller indlægges på intensiv, og i værste fald at barnet altså dør.

3 Delta-varianten er værst

Annemette Wildfang Lykkebo siger til Udskrift for Læger, at det er coronavarianten delta, som giver flere alvorlige sygdomstilfælde hos de gravide.

- Det er delta, der florerer, og vi ved fra udenlandske studier og rapporter, at man de seneste halve og hele år har råbt op om, hvor meget mere aggressiv deltavarianten er, også i forhold til gravide. Data fra England har hele tiden vist, at der ved smitte var en øget risiko for at få et dødt barn, siger hun.

Samtidig påpeger overlægen, at gravide kvinder ofte har småbørn i forvejen, og da de i øjeblikket bærer smitten, kan det også være svaret på, at flere gravide får corona.

4 Færre får vaccinen, men den er sikker

Ifølge Sundhedsstyrelsen er kun 57 procent gravide vaccineret for corona mod 76 procent hos den generelle befolkning, viser tal fra Statens Serum Institut.

Sundhedsstyrelsen tøvede i sommer med at anbefale gravide at blive vaccineret, selv om Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologiog mente det modsatte. Annemette Wildfang Lykkebo, der er formand for selskabet, frygter, at de tvetydige meldinger har skabt unødig vaccineskepsis.

Sundhedsstyrelsen har dog siden den 21. juli i år anbefalet, at gravide og ammende bliver vaccineret mod coronavirus. Desuden viser resultater fra 27.000 danske kvinder, som er blevet vaccineret mod covid-19 under deres graviditet, at det ifølge styrelsen er sikkert for gravide at blive vaccineret.

Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, slår overfor dr.dk fast, at det er sikkert som gravid at få vaccinen.

- Der er nøjagtigt den samme risiko som for ikke-gravide. Det er trygt at blive vaccineret som gravid, siger Bolette Søborg.

5 Arbejder på behandling til uvaccinerede

Hvis en uvaccineret gravid kvinde bliver ramt af corona, kan der dog ifølge Annemette Wildfang Lykkebo være hjælp at hente i form af en behandling med monoklonale antistoffer.

Stofferne skulle efter sigende give et mildere sygdomsforløb, og derfor samarbejder Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi med infektionsmedicinerne om at få en sådan behandlingsmulighed på banen.

Ugeskrift for Læger har foreholdt Sundhedsstyrelsen oplysningen, som overfor fagmediet har bekræftet, at den er i dialog med Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi om et overordnet overblik over situationen. I Sundhedsstyrelsen svar fremgår det, at man sideløbende med overblikket har kig på behandlingen med de monoklonale antistoffer.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling