Annonce
Udland

Conte: Coronaramt Italien kan langsomt åbne sidst i april

Handout/Ritzau Scanpix
Italiens premierminister siger, at en gradvis åbning af landet afhænger af, om positiv tendens fortsætter.

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, siger i et interview til britiske BBC, at hans coronaramte land vil kunne begynde at slække på nogle af de mange restriktioner i slutningen af april.

Men det forudsætter, at tendensen med færre smittede og døde fortsætter.

- Vi har behov for at udvælge sektorer, som kan genstarte deres aktiviteter, siger han.

- Hvis videnskaben bekræfter det, kan vi måske begynde at lette på nogle af indgrebene allerede i slutningen af denne måned.

Men Conte advarer mod at tro, at Italien har råd til sænke paraderne over for coronavirus. Den nedlukning af landet, som regeringen beordrede 9. marts, kan kun gradvist rulles tilbage.

Italien er det land i verden, der har flest døde med coronavirus. 17.669 døde ifølge Johns Hopkins University. Og hospitalsvæsnet har været på sammenbruddets rand under byrden med de mange indlagte smittede.

Men det daglige dødstal har været faldende i adskillige dage. Myndighederne oplyste onsdag, at 542 mennesker var døde inden for det seneste døgn. To uger tidligere var det tilsvarende tal 919.

Conte understreger, at EU må handle midt i coronakrisen og samles om en meget stor økonomisk pakke, der kan hjælpe de medlemslande, der er hårdest ramt af krisen.

- Det er den største test siden Anden Verdenskrig, mener han.

EU's finansministre måtte onsdag efter 16 timers forhandling opgive at blive enige om en hjælpepakke på mindst 500 milliarder euro (3732 milliarder kroner). Flere medlemslande siger, at Holland blokerede for en aftale.

Mødet blandt eurolandenes finansministre genoptages torsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

I SF har vi ikke glemt hverken landdistrikterne eller grænsen

Grænselukning: Folketingskandidat Henrik Boye forlod SF i sidste uge, fordi vi angiveligt skulle være et storbyparti, der ikke forstår grænselandets problemer i en corona-tid. Det er rigtigt, at SF henter en del vælgere i større byer, men på trods af det faktum, kæmper vi for et Danmark, der hænger sammen. Vi har netop – sammen med andre partier – landet en udligningsreform, hvor vi lykkedes med vores mål om at sende flere penge til de mest økonomisk udfordrede yderkommuner, fordi alle, uanset postnummer, skal have gode skoler, ældrepleje og hjælp til udsatte. Det sender blandt andet 66 millioner kroner i retning af Henrik Boyes hjemkommune Aabenraa, hvilket er en klar forbedring i forhold til regeringens udspil. Samtidig har SF vedholdende sat landdistriktspolitiske forslag på dagsordenen – faktisk er vi det eneste parti, som har fremsat folketingsforslag i landdistriktsudvalget i det forgange år: Et om at sikre lånemuligheder i landdistrikterne og et om at sikre billige muligheder for varmeforsyning for de i landdistrikterne, som er tvunget til at skifte deres oliefyr, men reelt ikke kan gøre det, fordi bankerne ikke vil låne ud. Det gør vi, fordi kampen mod ulighed ligger i SF’s DNA, og vi vil ikke acceptere, at man har ringere muligheder, fordi man bor det forkerte sted. I forhold til grænsen kan jeg godt forstå skuffelsen over, at den totale åbning udebliver, men mon ikke snart den kommer? Jeg vil stilfærdigt gøre opmærksom på, at det var regeringen, der lukkede grænsen - ikke SF! Men når vi i SF ikke bare siger, at vi skal åbne på vid gab med det samme, så handler det om, at vi er nødt til at lave en genåbning, der er kontrolleret og med størst mulig hensyntagen til sårbare grupper, som kan blive smittet. Hensynet til menneskers sundhed vejer altså tungest, ikke afvisningen af mindretallenes behov for at passere grænsen. Vi har oven i købet kæmpet ihærdigt for, at for eksempel kærestepar kan passere grænsen – noget som er blevet til virkelighed i denne uge. Samtidig har jeg flere gange personligt rejst spørgsmål om problemer med at få lov at krydse grænsen under covid-19 for politiet, ligesom jeg i Sydslesvig-udvalget har været med til at sikre penge til det danske mindretal, som også er ramt økonomisk at corona. Det korte af det lange er, at jeg ikke kan genkende billedet, som tegnes af SF. Vi har hverken glemt landdistrikterne eller grænsen.

Annonce