Annonce
Landbruget er en af Danmarks mest CO2-svindende industrier. Det skyldes blandt andet køerne, der udleder drivhusgassen metan i deres fordøjelsesproces. Og netop derfor vil en CO2-afgift være hård mod landbruget. Foto: Johnny Pedersen Ritzau Scanpix
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Det går værst ud over dem, der lever af landbruget – og bor i Vestdanmark. Det er meldingen fra miljøøkonomisk vismand, der har regnet på, hvad en CO2-afgift, som den Mette Frederiksen lovede i sin nytårstale, kan få af konsekvenser. Samtidig understreger han, at sådan en afgift er den billigste måde for Danmark til at nå klimamålene i 2030. Og netop derfor er flere industrier positive overfor afgiften – men ikke landbruget, som risikerer, at hver fjerde job forsvinder.

Klima: Der var tale om lidt af en ko-vending, da statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale annoncerede, at regeringen vil arbejde for at danske virksomheder skal betale en ’ny og ambitiøs’ afgift, når de udleder CO2.

- Det er afgørende for den grønne omstilling, at de ting, der skader klimaet, bliver dyrere, mens ting, der ikke skader klimaet, bliver billigere, sagde statsministeren i talen.

Regeringens støttepartier skjuler ikke deres begejstring for planerne, og 68 procent af de adspurgte danske virksomheder er ligeledes positive overfor idéen, viser tal fra tænketanken Cevea. Så der er ikke rigtig noget at diskutere.

Det, sådan en afgift vil gøre, er at ændre erhvervsstrukturen i Danmark, så vi bevæger os væk fra de mest forurenede industrier til de mindre forurenende. Og landbrugsindustrien er en af de mest forurenende.

Lars Gårn Hansen, KU

Medmindre man tager forslaget med ud på landet. For det viser sig, at en CO2-afgift ifølge en miljøøkonomisk beregning kan skære 14.500 job væk alene fra landbrugssektoren. Det betyder, at hvert fjerde job i landbruget kan være forsvundet i 2030.

I andre mindre udledende industrier vil der modsat opstå nye job, og det hele går nogenlunde i nul. Men de nye job opstår primært nær de store byer, mens de gamle forsvinder ude på landet.

Således kan Mariagerfjord Kommune eksempelvis miste 404 fuldtidsarbejdspladser indenfor landbrugssektoren, mens man i Gladsaxe kan få flere hundrede nye job i industrisektoren.

- Så det er værd at bemærke, at de job, der forsvinder i landbruget, ikke kommer igen. Søren og Anne, der har et job i landbruget, kan ikke se frem til nye job, der hvor de bor, slår Martin Brauer fra interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer fast.

Landbruget er forurenede

Tilsammen kan 19.000 miste deres job i landbrugs- og fødevaresektoren, hvis CO2-afgiften lander på 1200 kroner per ton udledt CO2, og at ingen industrier bliver undtaget fra at betale, viser beregningerne, der er lavet af Det Økonomiske Råd.

Samtidig har forskerne forudsat, at energiafgifterne fjernes parallelt med, at CO2-afgiften indføres. Hvorvidt en kommende CO2-afgift kommer til at tage netop den form, vides ikke – for forhandlingerne om den er end ikke gået i gang på Christiansborg.

Men med de forudsætninger vil afgiften føre til, at Danmark når sit mål om at reducere 70 procent af sin CO2-udledning i 2030, og derfor blev de valgt i beregningerne.

Det fortæller Lars Gårn Hansen, der er miljøøkonomisk vismand og har været med til at lave beregningerne, der fører til nervøse trækninger i landbrugssektoren.

- Det, sådan en afgift vil gøre, er at ændre erhvervsstrukturen i Danmark, så vi bevæger os væk fra de mest forurenede industrier til de mindre forurenende. Og landbrugsindustrien er en af de mest forurenende.

Der er altså ikke kun tale om, at landbrugs- og fødevareindustrierne mister 19.000 jobs. Andre forurenede industrier vil også blive ramt, mens grønne industrier vil få en fordel.

- Det samlede jobtab er på 1000-2000 job, og den samlede regning bliver på omkring fire milliarder kroner. Til sammenligning vil det koste over 10.000 job og regningen bliver over 18 milliarder, hvis vi vil opnå 70 procent reduktion med tilskudsordninger i stedet, fortæller Lars Gårn Hansen.

Alt i alt er konklusionen fra de miljøøkonomiske beregninger: En ensartet CO2-afgift er den absolut billigste måde at komme i 2030-mål på for samfundet som helhed.

- Men for landbruget, og de mest svindende industrier, bliver regningen stor, slår vismanden fast.

Jeg har den største sympati med bønderne, som bliver ramt af dette. Især kvægbønderne, som bliver særlig udfordret. Men det er ikke et dødsstød til landdistrikterne, for de fleste mennesker, der bosætter sig i disse områder, lever ikke længere af landbrug.

Egon Bjørnhave Noe, SDU

Han understreger dog, at antallet af danske landmænd, der skal ud og finde et nyt job, være noget lavere end de 14.500 mistede stillinger.

- Af de job, der forsvinder i landbruget, er det værd at bemærke, at cirka en-tredjedel er besat af udenlandsk – primært østeuropæisk – arbejdskraft. Det er rimeligt at formode, at en stor del vil tage hjem, når arbejdet ikke er her længere. Og yderligere en-tredjedel vil gå på pension før 2030, og derfor bliver de heller ikke blive ramt på samme måde.

Landdistrikterne skal nok klare sig

På Syddansk Universitet sidder Egon Bjørnhave Noe. Han er professor og leder af Center for Landdistriktsforskning.

Han vurderer, at CO2-afgiften vil være et hårdt slag mod den nuværende landbrugsindustri i Danmark. Samtidig fortæller han, at netop landbrugets betydning for det samlede job-udbud og den samlede danske økonomi er blevet mindre de seneste årtier, ligesom dets betydning for at holde liv i landdistrikterne også er faldende.

Eksempelvis udgjorde arbejdspladser i landbruget 11 procent af den samlede beskæftigelse i 1970, i dag er det faldet til 0,9 procent – og i 2030 forventes det at være endnu lavere, med eller uden en CO2-afgift.

Så ser man bort fra den enkelte landmand og landbruget som helhed, vil det ikke spille den helt store rolle, hverken for den danske økonomi som helhed eller for landdistrikterne, hvis hvert fjerde job i landbruget forsvinder de kommende år.

Landdistrikterne skal nok klare sig, vurderer Egon Bjørnhave Noe.

- Jeg har den største sympati med bønderne, som bliver ramt af dette. Især kvægbønderne, som bliver særlig udfordret. Men det er ikke et dødsstød til landdistrikterne, for de fleste mennesker, der bosætter sig i disse områder, lever ikke længere af landbrug, slår han fast og tilføjer.

- Og så kan den grønne omstilling og de nødvendige klimatilpasninger desuden også være med til at understøtte nye forretningsområder og dermed revitaliserer landbrugets betydning for landdistrikterne.

Men hos Landbrug og Fødevarer, der er en interesseorganisation for netop landbruget, ser man med alvor på Mette Frederiksens nytårsbud. Cheføkonom Martin Brauer holder sig i hvert fald ikke tilbage, når han bliver spurgt om, hvad en ensartet og høj CO2-afgift vil betyde for landdistrikterne i hans optik.

- Det vil afkoble landdistrikterne fra den økonomiske vækst. I forvejen ser vi, at arbejdskraft forsvinder fra landdistrikterne og ind mod byerne, og den udvikling vil blive voldsomt skruet op med sådan en afgift.

Men skal landbruget så bare fredes i den grønne omstilling?

- Nej, bestemt ikke. Der er lavet en landbrugsaftale, som vi står inde for, som forpligter landbruget bindende til at reducere sin CO2-udledning markant. Så det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi skal i mål med den grønne omstilling, men det er vejen, vi gerne vil diskutere.

Og ifølge Martin Brauer vil det ikke bare være urimeligt at pålægge landbruget en CO2-afgift oven i landbrugsaftalen. Det vil ligefrem spænde ben for at gå den vej, som landbrugsaftalen lægger frem.

- Vi må ikke tappe erhvervet for de penge, som skal bruges til at investere i den grønne omstilling, slår han fast.


Regeringen har endnu ikke oplyst, hvornår forhandlingerne om den danske CO2-afgift påbegyndes, men går efter at aftalen falder på plads i 2022.

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Udland

Gerningsmand skrev kort før skoleangreb om plan på Facebook

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Indland

Huawei melder sig i kø af kritikere efter nyt afsnit af DR-serie

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole