Annonce
Claus Hjort Frederiksen (V) udtaler sig på Christiansborg torsdag den 12. maj 2022. Anklagemyndigheden vil tiltale Claus Hjort Frederiksen for viderebringelse af statshemmeligheder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Claus Hjort håber på åbenhed i sag om læk efter mulig tiltale

Anklagemyndigheden vil tiltale Claus Hjort Frederiksen, som håber på åbenhed i sagen, der har været hemmelig.

Folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen (V) håber, at offentligheden kan få indsigt i sagen mod ham om viderebringelse af statshemmeligheder.

Hans udtalelser kommer, kort tid efter nyheden om at Rigsadvokaten indstiller, at der rejses tiltale mod den tidligere forsvarsminister.

Sigtelserne er hemmelige, og Claus Hjort Frederiksen må ikke viderebringe dem, men håber på åbenhed. Der vil være en strafferamme på 12 års fængsel.

- Jeg håber inderligt, at offentligheden og alle Folketingets medlemmer nu kan få indsigt i, hvad det er, som regeringen mener, at jeg har gjort, som er landsforræderi, så Folketingets medlemmer ikke skal stemme i blinde, siger Claus Hjort Frederiksen i et skriftligt svar til Ritzau.

Den tidligere forsvarsminister har tidligere fortalt, at det er, fordi han i offentligheden har bekræftet et yderst hemmeligt kabelsamarbejde med USA. Samarbejdet har medierne dog beskrevet år forinden.

- Jeg tager alt til efterretning. Jeg er vant til at agere i det her. Efter min opfattelse har jeg ikke røbet nogen hemmelighed overhovedet, siger Claus Hjort torsdag foran Venstres gruppelokale på Christiansborg.

Det er op til justitsminister Mattias Tesfaye (S), om der skal rejses tiltale. Allerede inden han er kommet med en udmelding om det, har han indkaldt Folketingets partier til en drøftelse.

En eventuel tiltale vil kræve, at Claus Hjort Frederiksens immunitet som folketingsmedlem ophæves. Det er op til et flertal i Folketinget.

- Jeg tror, at regeringen forestiller sig, at man kan orientere nogle få medlemmer af Folketinget om denne sag, og så skal de gå til deres grupper, og så skal de sige: "Stol på, at det her er berettiget".

Det vil ikke være i orden, mener den tidligere forsvarsminister.

- Det er der, at det efter min mening kikser totalt for regeringen. For man kan ikke forlange, at Folketingets medlemmer skal stemme for noget, de ikke har indsigt i.

- Medmindre selvfølgelig regeringens strategi er ikke at tilkendegive noget, men at overlade det til en snæver kreds i Folketinget at tage stilling til, siger han.

Det sidste vil ifølge Claus Hjort Frederiksen være ansvarsforflygtigelse.

René Offersen, som er forsvarsadvokat for Claus Hjort Frederiksen, siger, at de ikke er blevet oplyst om, hvor mange forhold anklagemyndigheden vil rejse tiltale om.

- Vi ved ikke mere, end offentligheden gør. Jeg ved det, der står i pressemeddelelsen. Vi har ikke set et eventuelt udkast til et anklageskrift, siger han.

Hjort går efter at blive frifundet og vil ikke indgå i et eventuelt tiltalefrafald. Han vil renses i retten.

- Kommer den for domstolene, så vil vi nedlægge påstand om pure frifindelse, og det er vi komfortable med, siger advokaten.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, mener, at det vil være "utænkeligt, at Folketingets medlemmer skal stemme i blinde. Hvert eneste folketingsmedlem er alene bundet af sin egen overbevisning."

- Det står i Grundloven, og derfor skal alle folketingsmedlemmer selvfølgelig have indblik i de sager, som Folketinget stemmer om. Det gælder også i denne sag, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani