Annonce
Danmark

Claus Hjort fortalte om hemmeligheder i tv-program

Samarbejde mellem USA og Danmark om adgang til et kabel med internettrafik er i centrum i lækagesag.

I programmet "Lippert" på TV 2 News udtalte Claus Hjort Frederiksen (V) sig sidste år om en hemmelig aflytningsaftale mellem USA og Danmark.

Det er efter alt at dømme disse udtalelser, som danner grundlag for, at politiet har sigtet den tidligere forsvarsminister for at overtræde straffeloven ved at afsløre statshemmeligheder.

I programmet bekræftede den rutinerede politiker, at en konkret aftale om at tappe oplysninger fra kabler blev indgået mellem daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og USA's præsident Bill Clinton.

- Sådan er det, ved jeg, sagde Hjort Frederiksen.

Han fortalte også, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har opsat filtre i et forsøg på at sikre, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA ikke får adgang til oplysninger om danske statsborgere.

Videre oplyste han, at det særlige samarbejde havde betydet, at Danmark kom tæt på en eksklusiv gruppe af efterretningstjenester, Five Eyes, som omfatter USA, Canada, Storbritannien, Australien og New Zealand.

Forleden sagde flere juridiske eksperter til Dagbladet Information, at Frederiksen kunne have overtrådt straffeloven.

- Det ser da ud, som om Claus Hjort Frederiksen videregiver tavshedsbelagte oplysninger, sagde Sten Schaumburg-Müller, der er professor i strafferet ved Syddansk Universitet.

Det særlige samarbejde mellem USA og Danmark om adgang til kabler med kommunikation over internettet var ifølge flere medier netop det emne, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne slog alarm om i sensommeren 2020.

En eller flere whistleblowere havde henvendt sig til tilsynet med en mistanke om, at der skete uberettiget overvågning af danske statsborgere.

Regeringen reagerede kraftfuldt. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) besluttede at hjemsende chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og andre ledende personer fra FE.

Derefter blev der nedsat en undersøgelseskommission med tre landsdommere for at afdække, om der var sket noget kritisabelt i FE. Resultatet blev offentliggjort 13. december sidste år.

Der var intet at bebrejde nogen, lød det.

Men blot få dage inden denne "frifindelse" havde PET slået til mod blandt andre Lars Findsen, der blev sigtet for at røbe statshemmeligheder.

I Københavns Byret har en dommer efterkommet anklagemyndighedens ønske om at hemmeligholde den konkrete sigtelse mod Findsen. Den kendes altså ikke.

Flere medier har imidlertid rapporteret, at han beskyldes for at have givet medier oplysninger om det kabelsamarbejde, som Claus Hjort Frederiksen har udtalt sig om.

I øvrigt har Frederiksen udtalt en kras kritik af Trine Bramsens og regeringens håndtering af forløbet.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark