Annonce
Mange har vænnet sig til at arbejde hjemme - ofte endda med børn som nærmeste kolleger - så nu skal cheferne finde ud af, hvordan vi skal møde på arbejde igen efter sommerferien. Arkivfoto: Morten Stricker
Erhverv

Chef, hvordan skal vi arbejde efter ferien?

Hurra, sommerferien er i gang for rigtigt mange lønmodtagere i Danmark, campingpladserne melder udsolgt, og ferietrafikken ud i Europa er fuldstændigt kaotisk. Det er lige, som det skal være.

Nu bliver det kunsten at slippe mobiltelefon og bærbar computer til fordel for familie, strandture og OL fra Tokyo. Lige den disciplin er vi ikke særligt gode til. En ny undersøgelse, som analysefirmaet Wilke har gennemført for den faglige organisation Business Danmark, viser, at cirka 45 procent af os forventer at være tilgængelige i ferien.

Nordjyder og sønderjyder er i øvrigt bedst til at holde fri, da "kun" 42 procent tjekker opkald og mails på firmamobilen, mens hele 49 procent af københavnerne forventer at være til rådighed for chefens opkald. Det har vi jo lært under coronaen: At blande arbejds- og fritidsliv for at få enderne til at nå sammen, men det kan jo ikke fortsætte på den måde.

- Ferietiden er det allervigtigste tidspunkt på året i forhold til at lade batterierne op. Medarbejderne skal koble af og ikke mindst fredes, medmindre noget er livsnødvendigt, og det er det sjældent, påpeger Business Danmark-chef Kasper Rubæk og opfordrer sine medchefer til at gå foran og holde rigtigt fri.

Men måske skal cheferne også bruge nogle timer på sommerhusterrassen på at tænke over, hvad der skal ske resten af året.

Normalt taler cheferne om onboarding, når nye medarbejdere skal have en god start i et nyt job. Men i 2021 taler man om reboarding. Her holder vi os til kontor-Danmark, for produktionsarbejdspladserne og masser af servicejob har været mere eller mindre uanfægtet af coronakrisen.

Men de ansatte, der i halvandet år har arbejdet fra spisebordet, har omsider udsigt til at vende fuldt tilbage til arbejdspladserne. Så må man ikke antage, at alting bare bliver som før.

For et år siden talte man om, at der slet ikke var brug for så mange kontorarbejdspladser i fremtiden, fordi folk lige så godt kan arbejde hjemme. Siden er billedet blevet mere nuanceret.

ISS-topchef Jacob Aarup-Andersen har talt om, hvordan man ude i de største virksomheder er gået fra "eufori til desperation", når man taler om hjemmearbejde: Den høje effektivitet på hjemmekontorerne i foråret 2020 er væk. Medarbejderne vil gerne have mulighed for at arbejde hjemme, men typisk kun et par dage om ugen.


For et år siden talte man om, at der slet ikke var brug for så mange kontorarbejdspladser i fremtiden, fordi folk lige så godt kan arbejde hjemme. Siden er billedet blevet mere nuanceret.


Der er historier om en stor dansk virksomhed, hvor ledelsen spurgte alle ansatte om deres ønsker til hjemmearbejde i fremtiden. De typiske svar var - som i mange andre virksomheder - et ja tak til et par hjemmearbejdsdage om ugen med en fleksibilitet, der går begge veje.

Men i en enkelt afdeling svarede samtlige ansatte, at de allerhelst vil arbejde hjemme fem dage om ugen - altså altid. Ledelsen undrede sig heldigvis, for hadede de ansatte hinanden? Hvorfor så de slet ingen fordele i at mødes en gang imellem?

Det understreger, at cheferne efter sommerferien skal stå klar med klare retningslinjer for hjemmearbejde. Selvfølgelig skal det fortsætte som et tilbud til de ansatte, men for cheferne kræver det en finpudsning af de kompetencer, de i hast måtte udvikle inden for fjernledelse, da coronaen lukkede kontorerne sidste år.

Tænk også på de nyansatte, der måske har passet deres job i over et år hjemmefra, og som først nu skal igennem de sædvanlige forløb, lære kaffemaskinens placering og mærke kulturen på den arbejdsplads, de endnu ikke er kommet ind under huden på.

Og så skal cheferne håndtere de vidt forskellige reaktioner fra medarbejderne. Happy-go-lucky-typerne, der straks vil indhente alle de aflyste firmafester, og de bekymrede, der bliver blege i ansigterne ved synet af et fyldt mødelokale, fordi Delta-varianten truer et sted derude.

Hvad hvis cheferne fejler? Så kommer vil til at se et dramatisk antal jobskifter, når tågen fra corona er lettet, og medarbejderne for alvor får øjnene op for, om de har den rigtige arbejdsgiver.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Debat

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Danmark

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Indland

Forsvaret: Formentlig ni befandt sig om bord på piratfartøj

Udland For abonnenter

Superrektor skriver historie som Sveriges første transkønnede minister

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Debat

På kant: Bagsiden af MeToo viser desværre en søstersolidaritet i opløsning

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål