Annonce
Lederen af Tysklands kristelige demokrater i CDU, Armin Laschet har på en kongres for sit parti ungdomsorganisation i byen Münster i weekenden, gjort det klart, at han vil træde tilbage fra sin post som ministerpræsident i delstaten Nordrhein-Westfalen. Han siger, at en ny ledelse må indsættes i CDU. Foto: Ina Fassbender/Ritzau Scanpix
Udland

CDU-lederen Laschet trækker sig som ministerpræsident

Laschet tager skylden for valgnederlag. Han efterlyser fornyelse og ønsker ny ledelse i partiet efter kongres.

Lederen af Tysklands kristelige demokrater i CDU, Armin Laschet, har på en kongres for sit parti ungdomsorganisation i byen Münster i weekenden, gjort det klart, at han vil træde tilbage fra sin post som ministerpræsident i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Laschet, som blev valgt som partileder tidligere, og dermed blev det konservative partis kanslerkandidat, siger også, at han vil se et generationsskifte og fornyelse i partiet.

Han påtager sig skylden for, at de kristelige demokrater fik et historisk dårligt valg og tabte regeringsmagten efter 16 år med Angela Merkel.

- Ansvaret for dette valgresultatet ligger hos mig som leder og kanslerkandidat, sagde Laschet i sin hovedtale på kongressen i weekenden.

Laschet har tidligere sagt til journalister, at han vil foreslå en stor partikongres, hvor de delegerede kan finde frem til, hvem der skal være i ledelsen af partiet.

Armin Laschet efterfulgte Annegret Kramp-Karrenbauer som partileder i januar i år. Hun var to år tidligere blevet kørt i stilling til at overtage efter den afgående Angela Merkel, som ikke var på valg ved forbundsdagsvalget den 25. september.

CDU fik 24,1 procent af stemmerne, mens socialdemokraterne, SPD, under ledelse af Olaf Scholz blev det største parti med 25,7 procent.

SPD har indledt formelle forhandlinger om en regeringsdannelse med miljøpartiet De Grønne og i det liberale De Frie Demokrater. Det er sket i en periode med sonderinger og drøftelser partierne imellem, og der er allerede blevet udarbejdet en skitse til en regeringsaftale.

Hvis de tre partier når til enighed om en regeringsdannelse vil Scholz overtage kanslerposten efter Merkel, som i overgangsperioden til en regeringsdannelse stadig formelt er regeringsleder.

Laschet sagde i sin tale lørdag, at en fornyelse af CDU også må indebære større enhed i partiet og mere indflydelse til kvinder.

På kongressen talte den 41-årige sundhedsminister Jens Spahn også. Han sagde, at der manglede sammenhængskraft i det konservative parti. Han sagde, at han selv er kandidat til at skabe et nyt CDU.- Generationen efter Merkel må nu tage ansvaret på sig, sagde Spahn.

En anden potentiel arvtager efter Laschet er den ultraliberale Friedrich Merz, som i en tidligere tale på kongressen talte om en overhængende fare for "sammenbrud i CDU".

/ritzau/AFP

Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Indland

Styrelse giver opfordring efter Viborg dropper isolation

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Rygning: Siden 2015 er antallet af mennesker, der ryger, eller bruger tobak på andre måder, faldet med tyve millioner globalt set. Det viser den fjerde store WHO-rapport om tobaksbrug, som udkom i november.

Danmark For abonnenter

London har fået nok af lort – nu bygger de en super-kloak

Miljø: London er i fuld gang med at bygge en 25 kilometer lang kloaktunnel, også kaldet ”super-kloak”. For det kloaksystem, der eksisterer nu, er beregnet til maksimalt fire millioner mennesker.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget