Annonce
Landets regioner er i gang med at skrue yderligere op for antallet af vaccinationer. Målet er at nå op på 500.000 personer, der kan vaccineres om ugen fra midten af december. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Indland

Butiksuddannede og landmænd oplæres som vaccinatorer

I Region Sjælland og Region Syddanmark kan personer uden sundhedsfaglig baggrund blive vaccinatorer.

Op mod 500.000 personer skal kunne blive vaccineret mod coronavirus om ugen, lød budskabet på et pressemøde i Statsministeriet onsdag.

Men vaccinatorer er en mangelvare.

Derfor tager Region Sjælland utraditionelle midler i brug for at skaffe hænder til at kunne tredoble antallet af vaccinerede.

- Vi søger både folk med og uden sundhedsfaglig baggrund. Det at vaccinere er ikke en kompliceret opgave. Det kan man blive oplært til, siger Trine Holgersen, direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Regionen skal op på at vaccinere 70.000 personer om ugen fra midten af december. Det er en tredobling af det nuværende niveau.

- Vi har sagt farvel til 600 medarbejdere i takt med, at vaccinationsindsatsen dalede hen over sommeren. Dem er vi ved at ansætte igen, og derudover vil vi gerne have yderligere 300 medarbejdere, siger Trine Holgersen.

En stor del af de nye medarbejdere er netop nu ved at blive oplært.

- Det spænder bredt. Vi har alt lige fra helt unge, der lige er blevet færdige med gymnasiet, til folk der har arbejdet i butik eller på kontor i mange år.

- Vi har også en landmand og en pilot på skolebænken, forklarer Bettina Tomczyk, specialkonsulent og sygeplejerske i Region Sjælland.

Det er således ikke noget krav, at man skal have en sundhedsfaglig baggrund for at kunne give første, andet eller tredje vaccinestik mod covid-19.

Kursisterne gennemgår et kortere uddannelsesforløb med teori samt øvelser med saltvandsindsprøjtninger i kollegers overarme.

- Det er ikke muligt udelukkende at få sundhedsprofessionelle. Rekrutteringsgrundlaget for sygeplejersker og læger er relativt begrænset. De skal jo bruges ude på sygehusene og i primærsektoren, siger Bettina Tomczyk.

Når de ikke-sundhedsprofessionelle vaccinerer, vil der ifølge specialkonsulenten i alle tilfælde være lægefaglig backup til stede.

Der er dog én målgruppe, de nye vaccinatorer ikke kommer til at tage sig af:

Vaccination af børn i alderen 5 til 11 år vil udelukkende blive varetaget af personer med en sundhedsfaglig baggrund.

Også i Region Syddanmark søger man medarbejdere både med og uden en sundhedsfaglig baggrund til at løse opgaver på vaccinations- og testcentre.

I Region Hovedstaden har man valgt at alliere sig med firmaerne Copenhagen Medical og Practio, der har åbnet nye vaccinesteder i Fælledparken og ved Nørreport.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Verdens største fragtfly kommer til Billund Lufthavn

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases