Annonce
Talibankrigere i en humvee-bil i Laghman provinsen. Officielle tal viser, at det amerikanske forsvar har givet den afghanske hær 7.000 maskingeværer, 4.700 humvee'er og 20.000 granater de seneste år. Foto: -/Ritzau Scanpix
Udland

Britisk forsvarsminister: Vesten fremstår nu som svagt

Mangel på viljefasthed vil for eksempel opildne Rusland, siger Ben Wallace.

Vesten opfattes mange andre steder i verden som svag.

Det siger den britiske forsvarsminister Ben Wallace. Han peger på udviklingen i Afghanistan og den 20 år lange krig under ledelse af USA.

At Vesten nu forlader Afghanistan - og Taliban-bevægelsen overtager magten - indebærer, at Vesten nu opfattes som svag, når det gælder beslutsomhed og vedholdenhed, siger Ben Wallace til BBC.

Krigen har kostet flere hundrede tusinde mennesker livet og billioner af dollar. Men Taliban er nu igen ved magten, og store vestlige lande kæmper i panik for at få deres diplomater ud af landet sammen med afghanere, der har samarbejdet med dem.

- Jeg har det ikke godt med, at vi nu har en verdensorden, hvor vores modstandere opfatter Vestens beslutsomhed som svag, siger Ben Wallace.

- Det er noget, vi alle bør være bekymrede over. Hvis Vesten ikke menes at have nogen viljefasthed, vil vore modstandere som for eksempel Rusland finde det opmuntrende.

Den britiske regering frygter, at Talibans tilbagevenden vil give al-Qaeda, Islamisk Stat og andre jihadistgrupper et nyt fodfæste i landet. Især fordi Vesten med den kaotiske tilbagetrækning efterlader et magttomrum.

Politiske iagttagere fremhæver, at Rusland og Kina allerede har knyttet særlige forbindelser til Taliban. Dermed styrker de to lande deres regionale indflydelse.

I løbet af den 20 år lange krig er enorme mængder amerikanske våben og militært udstyr bragt til Afghanistan.

Fotografier på sociale medier viser Taliban-krigere med automatgeværer af typen M4 og M16 samt skarpskyttegeværer af typen M24. Jihadisterne kører i amerikanske Humvee-biler.

Størstedelen af udstyret, som Taliban nu har kontrollen over, kommer fra de afghanske regeringsstyrker.

– Vi har naturligvis ikke et fuldstændigt overblik over, hvor udstyret er i dag. Men det er tydeligt, at en betydelig del af det er havnet i hænderne på Taliban, siger USAs nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan.

Det amerikanske forsvar har givet den afghanske hær 7.000 maskingeværer, 4.700 humvee'er og 20.000 granater de seneste år. Det viser officielle tal.

/ritzau/Reuters

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

79 grønlandske isbjørne er dræbt i nødværge siden 2007

Udland

Ligdele fundet i Florida tilhører mistænkt forlovet i drabssag

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Polen/EU: Der var lagt op til skældud og vrede miner, da EU's stats- og regeringschefer torsdag skulle drøfte det opgør, Polen har taget med EU's traktater.

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge