Annonce
Man må ikke sætte systemet før borgeren, når en ny ældrelov skal luge ud i de mange regler på området, mener Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Erhverv

Brian Mikkelsen om ældrelov: Vi skal fjerne regler - ikke rettigheder

Nytårsdag holdt statsminister Mette Frederiksen en interessant tale. Jeg spidsede ører, da hun foreslog, at de mange regler på ældreområdet skal afskaffes. At man skal starte helt forfra og lave en ny, kort og præcis ældrelov, der med afsæt i frikommuneforsøgene, skal give mere frihed på ældreområdet.

Det kan ikke komme som en overraskelse, at valgfrihed klinger godt i Dansk Erhvervs ører. Men den frihed, som regeringen introducerede med frikommuneforsøgene på ældreområdet, var ikke frihed for borgerne, men for kommunerne.

Da forsøgene blev lanceret sidste år, fik kommunerne nemlig mulighed for at tilsidesætte en helt central rettighed for de ældre, nemlig retten til selv at vælge leverandør. Det er ikke den vej, vi skal. Vi skal huske på, at det offentlige er til for borgernes skyld – og ikke omvendt.

Det ændrer dog ikke på, at statsministerens grundlæggende analyse er korrekt: Der kan være masser af regler og bureaukrati, der kan fjernes. Regler, som tager tid fra omsorgen. Regler, der er unødigt bureaukratiske. Regler, der forhindrer fair og lige konkurrence. Men man skal passe meget på med at forveksle regler med rettigheder. Og det er lige præcis det, der skete med den første runde frikommuneforsøg sidste år. Her fjernede man ikke kun regler, men også rettigheder. Man satte systemet før borgeren.

Den frihed, som regeringen introducerede med frikommuneforsøgene på ældreområdet, var ikke frihed for borgerne, men for kommunerne.

Udfordringen er derfor at fjerne det, der helt åbenlyst ikke giver mening samtidig med, at man stadig har sikkerhed for kvaliteten og den enkeltes trivsel: Hvordan sikrer vi maksimal frihed i dagligdagen og til gengæld maksimal åbenhed om resultaterne.

Dansk Erhverv foreslår to løsninger på dette problem:

For det første skal vi sætte medarbejderne fri – med borgerne i centrum: Den enkelte leder skal have metodefrihed i forhold til, hvordan det daglige arbejde dokumenteres. Til gengæld skal alle kunne dokumentere, hvordan den enkelte borger trives på ensartet måde. Der behøver ikke nødvendigvis være tale om udførlige journaler, men vi må forvente ensartede ”temperaturmålinger”, der sikrer, at vi ikke taber nogen borgere af syne.

For det andet skal vi have åbenhed om velfærden: Derfor bør alle plejehjem og hjemmeplejeleverandører – kommunale såvel som private og selvejende – fremover årligt levere en simpel årsrapport med nøgletal for det enkelte plejehjem eller hjemmeplejeenhed, der redegør for både økonomien og kvaliteten.

Vi skal med andre ord veksle bureaukrati og unødvendig dokumentation for åbenhed om kvalitet. Dermed vil det også blive nemt for både kommunalbestyrelse og den enkelte borger at se hvilke tilbud, der fungerer for borgerne.

Ældreplejen står over for store udfordringer. Antallet af danskere over 80 år vil være fordoblet om 25 år, og de nye seniorer vil have mere individuelle behov og større forventninger. Svaret er derfor ikke at udhule rettigheder, men derimod et tættere og stærkere samarbejde mellem det offentlige, private og civilsamfundet om at realisere den ret vores ældste medborgere har til en værdig alderdom.

Det samarbejde er Dansk Erhverv og vores medlemmer klar til at investere al vores handlekraft i.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi


Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv. Pr-foto


Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Minister til blå blok: I bremser flere hænder til erhvervslivet

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark