Annonce
Anders Breivik hævede og strakte sin højre arm, da sagens dommer tirsdag trådte ind i retslokalet i Telemark Tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten/Ritzau Scanpix
Udland

Breivik hæver armen i retten under sag om prøveløsladelse

En norsk domstol skal de næste tre dage tage stilling til, om drabsdømte Anders Breivik kan prøveløslades.

Den norske massemorder Anders Behring Breivik hævede og strakte sin højre arm, da en retssag om mulig prøveløslade gik i gang tirsdag.

Det viser billeder fra retssalen i Telemark Tingrett.

Breivik, der er dømt for at dræbe 77 mennesker, hævede armen, netop som dommeren i sagen trådte ind i retslokalet. Breivik har også tidligere hævet armen i den hilsen, som ofte forbindes med nazismen.

Breivik har tidligere hævdet, at han ikke bruger den som en nazistisk hilsen. Det skal i stedet være en hilsen, som nordiske forfædre brugte.

Foruden sin hilsen havde Breivik en række papirer med. Han havde blandt andet også klistret et budskab på en mappe, som han viste frem.

- Stop jeres folkedrab mod vores hvide lande, stod der på engelsk med sorte blokbogstaver på et hvidt stykke papir.

I juli 2011 gennemførte Breivik et angreb på øen Utøya og ved regeringskvarteret i Oslo. I alt 77 mennesker mistede livet.

Året efter blev den nu 42-årige Breivik idømt forvaring i 21 år. De norske regler siger, at man kan anmode om prøveløsladelse efter afsoning i ti år.

I sommer blev Breiviks begæring afvist af anklagemyndigheden.

Derefter blev Breiviks krav sendt videre til retssystemet, og tirsdag har Telemark Tingrett indledt retsbehandlingen af spørgsmålet.

Her skal retten tage stilling til, om Breivik fortsat er så farlig, at samfundet skal beskyttes mod ham ved at holde ham indespærret.

Og det er vigtigt at huske på, at netop det er kernen i sagen. Det siger anklager Hulda Karlsdottir tirsdag i retssalen.

Breivik har tidligere lagt sag an mod den norske stat, fordi han mener, at hans menneskerettigheder er blevet krænket i fængslet.

Det må dog ikke få lov til at fylde noget i denne omgang, mener anklageren.

- Det er underordnet og må ikke få for meget fokus i retten, og i forhold til hvad retten skal vurdere. Det skal vurderes, om der er en fare i forbindelse med løsladelse, og ikke hvordan afsoningen har været, siger hun.

/ritzau/NTB

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Danmark

Fødevareminister har brugt ministerkort til private indkøb

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Cykelsport: Vi bliver nødt til at tale om cykelløb her og nu. Så det gør vi. Jørn Mader og Jørgen Leth har nemlig lige set den fantastiske 14. etape af årets Giro d’Italia. Her blev der angrebet gang på gang fra start til slut. Bjergtinder, der kan få Himmelbjerget til at ryste i bukserne, lod ikke til at afskrække rytterne.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Virksomheden bag hjemmesiden Eltjekket.dk har vildledt forbrugerne til at tro, at de kunne finde den billigste elaftale.

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Debat: Putins gas kvæler gartnerierne

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling