Annonce
Programmet under Bornholm Craft Weeks er spækket med workshops, udstillinger, events, auktioner med mere. Foto: Kristoffer Linus Lauritzen
Kultur

Bornholm lancerer ny kunsthåndværk-festival

Bornholm har fået tildelt titlen World Craft Region og fejrer det med en seks uger lang begivenhed ved navn Bornholm Craft Weeks, som hylder Bornholms kunsthåndværk.

I efteråret 2017 fik Bornholm tildelt titlen som World Craft Region, som er den højeste udmærkelse inden for kunsthåndværk i verden.

Bornholm var både den første ø og region i Europa, der blev udnævnt til World Craft Region, og siden World Craft Counsil, som er den største internationale organisation for kunsthåndværk i verden og anerkendt af Unesco, honorerede øen med den eftertragtede titel, har bornholmerne været i tænkeboks.

Det er der nu kommer Bornholm Craft Weeks, som gik i gang 11. september og løber langt ind i efteråret, ud af.

Under Bornholm Craft Weeks vil der være udstillinger, workshops, masterclasses, temaevents, auktioner og meget mere. Det fortæller Dorthe Møller Paulsen, som er sekretariatsleder for Maker’s Island Bornholm, som er et samarbejde mellem bornholmske kunsthåndværkere og institutioner, der arbejder for at udnytte det vækstpotentiale, der er inden for kunsthåndværk.

- Det er på baggrund af titlen som World Craft Region, at vi har taget initiativ til Bornholm Craft Weeks. Juryen fra World Craft Counsil lagde i sin begrundelse vægt på kunsthåndværkets høje kvalitet på Bornholm, miljøet og hele økosystemet omkring kunsthåndværk. Vi har glas- og keramikuddannelsen på øen, der er mange udstillingssteder, og vi har en lang tradition for kunsthåndværk. Med tanke på alt det vil vi gerne gøre det muligt for mange at komme tæt på miljøet og kunsthåndværkerne og opleve, hvordan de arbejder.

Glaskunst og åbne værksteder

Op igennem historien har Bornholm primært været kendt for keramik og glaskunst, men i dag er der også mange kunsthåndværkere, som arbejder med tekstil, smykker og træ. Derfor er de også en del af programmet under Bornholm Craft Weeks.

Ifølge Dorthe Møller Paulsen er især én ting på programmet, som er et must-see.

- Der er jo nogle fantastiske udstillinger, men jeg vil nok fremhæve European Glass Context, som er en glasbiennale, hvor man kan se det ypperste inden for glaskunst i Europa.

Ifølge programment vises på glasbiennalens to udstillinger på Bornholms Kunstmuseum og  Grønbechs Gård, og her vil man kunne se eksperimenterende og nytænkende glaskunst af 62 kunstnere og kunsthåndværkere fra 31 europæiske lande.

Under Bornholm Craft Weeks vil det være muligt at se udstillingen European Glass Context, hvor det ypperste inden for glaskunst bliver vist frem. Foto: Bongschull Shin

Derudover fremhæver Dorthe Møller Paulsen også alle de åbne værksteder:

- Det er helt unikt med de åbne værksteder. Man kan komme lidt bagom og se, hvordan kunsthåndværkerne arbejder med deres materialer, og så vil de også fortælle om deres liv som kunsthåndværkere. Nogle af dem bruger jo et helt liv på at dygtiggøre sig.

Er kommet for at blive

I år er første år, at Bornholm Craft Weeks bliver holdt, men Maker’s Island Bornholm håber på at kunne gentage succesen de næste mange år, fortæller Dorthe Møller Paulsen.

- Craft Weeks er kommet for at blive. Vi har lagt hårdt ud med et program på seks uger, fordi der var så meget indhold, og fordi vi gerne ville favne udstillingerne såvel som de åbne værksteder. Det skal vi evaluere på efterfølgende og tilpasse konceptet, men planen er helt sikkert, at Bornholm Craft Weeks skal være en tilbagevendende begivenhed.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Podcasts

Lyt: PFOS- forureningsskandale vokser – Er der en voksen til stede?

Indland

Online konsultationer får flere mænd til at søge læge

Udland

OVERBLIK: Det ved vi om dødelig ulykke på filmset

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Pirateri: Esbern Snare var en magtfuld stormand i den kendte Hvide-slægt. Han førte korstog og udkæmpede blodige slag for over 800 år siden.

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

USA: Hollywood er ramt af en tragedie, efter den 42-årige filmfotograf Halyna Hutchins er blevet dræbt under optagelse af en westernfilm i Santa Fe, New Mexico.

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Debat: Kort efter brexit stod mange fiskere med håret i postkassen. For det betød, at de måtte vinke farvel til adskillige fiskekvoter og lide et stort økonomisk tab. Derfor gjorde det ondt, da fiskeriministeren i sommer meddelte, at EU’s statsstøtteregler stod i vejen for at udbetale kompensation til de fiskere, der måtte sande, at det var blevet sværere at skaffe mad på bordet.

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Indland

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Debat

Debat: Grøn omstilling er ikke skyld i den store elregning - tværtimod

Debat

Debat: Danskerne skal ikke ufrivilligt støtte islam

Debat

Debat: Vandet skal være til at drikke

Erhverv For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her