Annonce
Keramiker Michael Geertsens nye fortolkninger af Hans Hjorths karakteristiske sorte keramik er omdrejningspunktet i udstillingen ”Geertsen vs Hjorth”, som kan ses på Hjorths Fabrik. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kultur

Bornholm Craft Weeks: Otte sjove og kunstneriske aktiviteter

I efterårsferien byder Bornholm Craft Weeks på mange spændende oplevelser og udstillinger. Prøv for eksempel kræfter med den japanske brændingsteknik raku eller indfarvningsteknikken suminagashi. Du kan også dreje din egen skål eller se det ypperste inden for europæisk glaskunst på Grønbechs Gård og Bornholms Kunstmuseum.

Vi har fundet otte aktiviteter til dig, der skal til Bornholm i efterårsferien. Der er en artist talk og et par udstillinger og workshops, hvor du kan prøve kræfter med forskellige typer af kunsthåndværk.

1 Raku-workshop

Det bliver en varm og gnistrende oplevelse, når Bodil Brandt vil undervise i den japanske brændingsteknik raku under Bornholm Craft Weeks. Foto: Kristoffer Linus Lauritzen

19. oktober klokken 10-13 vil kunsthåndværker Bodil Brandt hjælpe deltagerne tilmeldt denne raku-workshop med at lave deres egne unikke skåle ved rakubrænding. Raku er en gammel japansk brændingsteknik for keramik, hvor glaserede værker løftes over i beholdere med savsmuld eller spåner, som bryder i brand. Herved opstår der en ny forbrænding og kemisk påvirkning af glasuren, så hvert stykke keramik bliver unikt.

Brændingen foregår udenfor, og i tilfælde af dårligt vejr flyttes arrangementet til en anden dag i uge 42. Aldersgrænsen er 12 år, og børn ledsages af en voksen.

Hvor: Hovedgaden 59, Snogebæk, 3730 Nexø.

Pris: 300 kroner.

Billetbestilling: bodil@bodilbrandt.dk.

2 Suminagashi-workshop

Kunsthåndværker Pernille Snedker underviser i den gamle japanske teknik suminagashi 22. og 23. oktober. Foto: Kristine Autzen

22. og 23. oktober klokken 10-12 underviser designer og kunsthåndværker Pernille Snedker i den 700 år gamle japanske indfarvningsteknik suminagashi. Over to dage viser hun, hvordan man ved hjælp af sæbevand og japansk blæk kan marmorere papir eller træ. Teknikken handler om at lave sorte blækringe på en vandoverflade, hvorefter papir lægges ned på vandet og suger blækket og motivet op. Formationerne på vandoverfladen bliver reflektioner over og afspejlinger af processer i naturen, som for eksempel krusninger på en vandoverflade eller små miniaturelandskaber.

Materiale der følger med: Diverse papir og postkort til tryk. Derudover stilles kar til suminagashi-marmorering, pensler og blæk til låns.

Hvor: Grønbechs Gård 4, 3790 Hasle.

Pris: 150 kroner.

Billetter kan købes på Grønbechs Gårds hjemmeside. 

3 Kunsthåndværk og mad i skøn fusion

Dyrk æstetikken, når lækker mad og smuk keramik mødes på workshoppen ”Kunsthåndværk og mad i skøn fusion” 23. oktober. Foto: Eric McNew

Lørdag den 23. oktober klokken 15-17.30 får tre lokale kunsthåndværkere og tre lokale madkreatører mad og kunsthåndværk til at mødes i en skøn fusion. Deltagerne fortæller om deres arbejde og samarbejde i værkstedet hos Mie Mølgaard Ceramics, og der serveres smagsprøver serveret på kunsthåndværk. Mød tekstildesigner Iben Birch Bech, glasmager Mia Lerssi, keramiker Mie Mølgaard og kok, eventyrer og forfatter Sune Rasborg, Majken Kofod Hansen fra Ästetik Cake Studio og Malene Rossil fra Nordic Fermentation. 

Hvor: Raadhusstræde 1a, 3700 Rønne.

Pris: 275 kroner.

Billetbestilling: hello@miem.dk.

4 Drej din egen keramik på Hjorths Fabrik

Både børn og voksne er velkomne, når der skal drejes keramik på Hjorths Fabrik. Foto: Charlotte de la Fuente

Fra 18. til 22. oktober klokken 10.15-16.15 kan legebørn i alle aldre få lov til at prøve kræfter med at dreje deres egen keramik. Det hele foregår under kyndig vejledning af keramikere på Hjorths Fabrik. Introen og kurset har en varighed på 40 minutter, og der startes nye hold op klokken 10.15, 11.15, 12.45, 13.45, 14.45 og 15.45. Onsdag og fredag er der lidt længere kurser af en varighed på halvanden time. 

Hvor: Krystalgade 5, 3700 Rønne.

Pris: 175 kroner/300 kroner for det lange kursus.

Billetter kan bookes via Bornholms Museums hjemmeside.

5 Mosaik-workshop

Kunsthåndværker Gitte Helle viser, hvordan man kan give porcelænsskår et nyt og uventet liv, når man laver mosaikker af dem. Foto: Kristoffer Linus Lauritzen

Onsdag den 22. oktober klokken 10-14 vil kunsthåndværker Gitte Helle vise deltagerne i denne workshop, hvordan de kan lave deres eget lille porcelænsværk. Værket kommer til at bestå af gamle porcelænsskår, som skal sættes sammen på nye måder. 

Hvor: Nansensgade 4, 3740 Svaneke.

Pris: 475 kroner.

Billetbestilling: gitte.helle@containerjuvelen.dk.

6 European Glass Context

På European Glass Context 2021 er det blandt andet muligt at se kunsthåndværker Marta Byrdziaks kyskhedsbælte i glas. Foto: John Moran

I hele efterårsferien har du mulighed for at se cremen af cremen inden for glaskunst på European Glass Context 2021, som er den europæiske biennaleudstilling for moderne glas og keramik. 64 kunsthåndværkere fra 31 europæiske lande deltager på glasbiennalen, der enten tager afsæt i en stedspecifik kontekst, forholder sig til FN’s 17 Verdensmål, agerer politisk eller aktivistisk eller handler om at skabe mesterværker i glas. 

Hvor: Grønbechs Gård og Bornholms Kunstmuseum.

Pris: 70-90 kroner.

7 Geertsen vs Hjorth

I hele efterårsferien er det muligt at se udstillingen ”Geertsen vs Hjorth”, som er et samarbejde mellem keramiker Michael Geertsen og Hjorths Fabrik. Publikum bliver taget med på en transhistorisk rejse mellem Hans Hjorths (1878-1966) og Michael Geertsens (1966-) tid og deres sammenfald af fascination til det mytiske og overnaturlige. 

Michael Geertsen har siden efteråret 2020 haft sin gang på Hjorths Fabrik som en del af programmet Artist in Residence, og på udstillingen smelter de to kunstnere sammen i nye fortolkninger af Hans Hjorths karakteristiske sorte keramik. Michael Geertsen kalder det bastardformer, som dels viser et kulturelt sammenbrud, dels hylder teknik og kunstnerisk håndværk.

Hvor: Hjorths Fabrik, Krystalgade 5, 3700 Rønne.

Pris: 90 kroner.

8 Artist talk med gobelinvæver Annelise Kofoed Hansen

Lørdag den 18. oktober klokken 14-15 byder gobelinvæver Annelise Kofoed Hansen indenfor i sit væveværksted på Lille Kalbygård. Annelise Kofoed Hansen er en af de få tilbageværende gobelinvævere på Bornholm, og gennem tiden har hun udstillet på gallerier og museer i Danmark og i udlandet. Hun har også udført adskillige udsmykninger, blandt andet kirkeudsmykninger på Natur Bornholm og i Nylars Rundkirke. Annelise Kofoed Hansens gobeliner bliver vævet på en 2,40 meter bred opretstående gobelinvæv af uld fra egne får, som indfarves i eget værksted med lysægte farver. Ud over at man kan komme indenfor i Annelise Kofoed Hansens værksted, vil hun også fortælle om sit liv og arbejde som gobelinvæver.

Hvor: Lille Kalbygård, Kalbyvejen 30, 3720 Aakirkeby.

Gratis entré.

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Tre personer fundet døde under uro i Salomonøernes hovedstad

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?