Annonce
Danmark

Borgmestre: Corona må ikke stoppe aftale om udligningsreform

Formand for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard (S) - hr sammen med statsministeren - opfordrer regeringen og de øvrige partier til hurtigst muligt at lande en aftale om en ny udligningsordning. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Efter længere tids stilstand på grund af coronakrisen bør politikerne på Christiansborg fokusere på hurtigst muligt at lande en aftale om en ny udligningsordning, mener en række borgmestre. Regeringen lagde før coronakrisen op til at flytte 1,4 milliarder fra hovedstadsområdet til landets øvrige kommuner.
Annonce

Udligning: I takt med at samfundet genåbner, og vi har fået bedre styr på coronaepidemien, er det nu tid til, at Folketingets partier hurtigst muligt lander en aftale om en ny udligningsordning. Sådan lyder det fra flere borgmestre, der opfordrer folketingspolitikerne til hurtigst muligt at få landet en aftale om det udskældte kommunale udligningssystem.

- Vi har brug for en udligningsreform. Vi har forståelse for, at alle har brugt tid og kræfter på at håndtere coronakrisen, men det ændrer ikke på behovet for en udligningsreform, siger formand for Kommunernes Landsforening (KL) og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Han bakkes op af Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), Kalundborg-borgmester Martin Damm (V) og Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der alle står til at vinde på regeringens udspil til en udligningsreform.

- Jeg er da meget bekymret for, at der ikke lander en aftale, for det vil betyde, at vi stadig har enorm stor usikkerhed om den kommunale økonomi. Ikke kun til dette års budgetplanlægning, også de kommende år, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Esbjerg, der vil vinde 46 millioner kroner på regeringens udspil.

Esbjerg-borgmester Jesper Frost (V) og Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mener, at det er på tide at genoptage forhandlignerne om en udlignignsreform. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Presserende problem

Udligningsordningen var tidligere på året det helt store emne på den politiske dagsorden, efter regeringen i slutningen af januar præsenterede et udspil, der ifølge regeringen vil flytte i alt 1,4 milliarder kroner fra hovedstadsområdet til provinsen. Men coronakrisen har sat forhandlingerne i stå.

Udligningsordningen omfordeler cirka 18 milliarder kroner mellem kommunerne og har til formål at sikre, at borgerne får nogenlunde ens service på tværs af kommunegrænser. Men systemet er for uigennemsigtigt, uretfærdigt og fuld af huller, mener en lang række borgmestre i særligt provisen, der i flere år har kæmpet for at få lavet en ny udligningsordning.

Jacob Bundsgaard fortæller, at der i nogle kommuner vil være behov for store besparelser, hvis der ikke lander en aftale om en udligningsreform. I blandt andet Esbjerg vil det uden tvivl betyde reduceringer på serviceniveauet, hvis der ikke lander en aftale, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen, der kalder det "presserende" at få landet en aftale.

Annonce

En af de vigtigste opgaver

Det samme mener Martin Damm, borgmester i Kalundborg Kommune, som i regeringens udspil stod til en gevinst på knap 116 millioner kroner. Han mener, at man nu har fået sat så mange hjælpepakker i søen i forbindelse med coronakrisen, at det må være tide at få kigget på udligningsspørgsmålet:

- Når huset brænder, er du nødt til at hælde vand på. Men når du har styr på det, så skal Folketinget også til at genoptage sine andre dagsordener. Og det her er en af de vigtigste opgaver.

Borgmestrene er enige om, at der bør lande en aftale inden for de næste uger. Fra slutningen af maj eller starten af juni begynder staten og kommunerne nemlig forhandlingerne om en økonomiaftale, der fastslægger kommunernes økonomi næste år, og derfor er det afgørende inden da at afklare, hvordan kommunerne står i forhold til udligningsspørgsmålet, mener Jacob Bundsgaard.

- Der er to store ubekendte, der skal være bekendte, før kommunerne kan lægge budget for 2021. Det ene er en økonomiaftale. Det andet er konsekvenserne af en udligningsreform. De to ting kommer til at afgøre, hvad man har af ressourcer i den enkelte kommuner at lægge budget for. Derfor er de nødt til at være på plads.

- Det her er forskellen på at skulle fortsætte, som vi kender det, eller om vi skal ud i sparerunder, siger han.

Annonce

Valg kan bremse aftale næste år

Jacob Bundsgaard mener ikke, at man bare kan udskyde forhandlingerne om en udligningsreform til næste år.

- Uhensigtsmæssighederne i systemet vokser sig større og større år for år. Det her skulle have været ordnet for mange år siden. Vi kan simpelthen ikke blive ved med at have den ubalance, vi har i dag, siger han.

Med et kommunalvalg, der venter i 2021, mener Kalundborg-borgmester Martin Damm, at det er direkte umuligt for Folketingets partier at lave en aftale næste år:

- Med et år med kommunalvalg vil jeg gerne se dem blive enige om noget som helst. Hvis de ikke bliver enige nu, bliver de det ikke de næste mange år.

Annonce

Vanskeligt for kommunerne

Regeringen går efter at fremsætte et lovforslag til vedtagelse i midten af maj. Men Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, tror ikke på en så hurtig aftale. Hun mener dog, det er realistisk med en aftale inden sommerferien.

Men hvis der går for længe med at få lavet en økonomiaftale og få landet en aftale om udligningsordningenen, besværliggør det kommunernes arbejde med at lægge budgettet for 2021, fortæller Jacob Bundsgaard.

Sidste år blev forhandlingerne om en økonomiaftale udskudt til efter sommerferien på grund af folketingsvalget. Men Bundsgaard mener, det vil være problematisk for kommunerne, hvis de først får vished om økonomien for næste år efter sommerferien.

- Mange ting kan lade sig gøre. Men skal man udvise den fornødne respekt for de lokale processer, der skal finde sted med borgerinddragelse og inddragelse af interessenter, kan man ikke have en forceret proces. Så mister man for meget værdifuld viden i forhold til at finde de rigtige løsninger, siger han.

Det er dog ikke alle borgmestre, der håber på, at der lander en aftale om en udligningsreform. I Københavns Kommune, der står til at tabe over en halv milliard kroner på regeringens udspil, mener socialborgmester Mia Nygaard (R), man bør udskyde forhandlingerne til 2022. Kommunerne har brug for ro til at komme igennem coronakrisen og til at komme tilbage til normalen igen, skriver hun i en kronik på Altinget.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

'Historisk' kampagne skal tale direkte til vaccinemodstandere - men Maria er ikke til at overbevise

Indland

Hans evner gav ham øgenavnet Budgetbissen

Annonce